Yksi NHL:n modernin ajan legendaarisimmista tapahtumasarjoista täyttää piakkoin 20 vuotta. Valitettavasti pääosaa ei esittänyt pelilliset hienoudet, vaan puhdas sota kaukalossa.

Kyseessä on luonnollisesti Detroit Red Wingsin ja Colorado Avalanchen välinen taistelu 1990-luvun puolessa välissä. Tarkemmin sanottuna kaikki sai alkunsa kevään 1996 pudotuspeleissä.

Tuolloin Avalanchen kovaotteinen Claude Lemieux taklasi rajusti Red Wingsin Kris Draperia sillä seurauksilla, että kanadalaishyökkääjä mursi kasvonsa vaihtoaitioiden välissä olleeseen laidan osaan.

”Näin veren jäällä, mutta en tiennyt, että kasvojeni oikea puoli oli murtunut. Ainoa ajatukseni oli, että ”Selvä, tämä on paha. Montakohan tikkiä tarvitsen.”

Näin kertoi Kris Draper The Players’ Tribunen jutussa, jossa hän kävi läpi kevään 1996 tapahtumia.

Kyseinen taklaus synnytti myöskin modernin ajan NHL:n verisimmän välienselvittelyn. Käytännössä voidaan puhua koko urheilevasta maailmasta, sillä joukkueiden välillä ei ollut ainoastaan pelillistä kitkaa, vaan puhdasta vihaa.

”Se oli Läntisen konferenssin finaalien kuudes ottelu Colorado Avalanchea vastaan, ja meidän oli voitettava tuo kamppailu, jos halusimme pitää sarjan elossa. Koko sarja oli täydellinen verilöyly.

Käytän harvoin sanaa ”viha”, mutta käytän sitä kuitenkin tässä tapauksessa. Me vihasimme heitä ja he vihasivat meitä. Näin asiat vain olivat.”

Draper loukkasi itsensä tilanteessa todella vakavasti. Alunperin edes hän ei ollut tietoinen, miten vakavasta vammasta oli kyse. Mies kertasi kevään 1996 tapahtumat jutussaan yksityiskohtaisesti.

”Seuraavaksi istuin alas ja kipu oli häipynyt. Se johtui luultavasti siitä, että minulla oli vahva lääkitys. Päätin alkaa pukemaan varusteita takaisin ylleni, jotta pääsisin takaisin jäälle.

Sitten lääkärimme sanoi minulle, että ”Kris, mitä helvettiä oikein luulet tekeväsi?”

Minä sanoin, ”mikä erä on meneillään? Onko minut nyt paikattu?”

Hän vastasi, ”Tuota… Kris, sinun on paras nähdä tämä omin silmin.”

Sitten hän talutti minut peilin eteen.

Oikea puoli kasvoistani oli kääntynyt sisäänpäin.

Sitten hän kertoi minulle vahingot: silmäkuopassa oleva luu oli murtunut, poskiluu oli murtunut, nenä oli murtunut ja leuka oli murtunut.

Mutta se ei kuitenkaan ollut kaikista vakavin uutinen.

Kysyin nimittäin tässä vaiheessa, että ”mikä tilanne pelissä on?”

4-1 Coloradolle.

Ok.

Sitten kysyin, ”kuka taklasi minua?”

”Lemieux.””

”En voi uskoa, että kättelin häntä”

Koska sarja oli ottelun jälkeen taputeltu, kehottivat lääkärit Draperia jäämään Denveriin, missä hänet olisi operoitu. Mies ei kuitenkaan halunnut tehdä näin, joten hän palasi muun joukkueen mukana Detroitiin.

Lentokoneessa muita pelaajia odottikin sitten shokeerava näky.

”Joukkuekaverini eivät varsinaisesti tienneet, miten vakava loukkaantumiseni oli ennen kuin he tulivat lentokoneeseen ja näkivät minut. Joten he olivat kätelleet Avalanchen pelaajat tietämättä sitä, että kasvoni olivat kääntyneet sisään. Se on myös taustatarina Dino Ciccarellin kuuluisalle lausahdukselle Lemieux’sta: ”En voi uskoa, että kättelin häntä ottelun jälkeen. Tuo saa sappeni kiehumaan.””

26. maaliskuuta 1997

Draper ei omien sanojensa mukaan enää uskonut, että hän saisi kostaa Lemieux’n temppua. Mies ei ollut Avalanchen kokoonpanossa joukkueiden kahdessa seuraavassa kohtaamisessa kaudella 1996-97, ja kolmannessa tuomarit pitivät pelin hallussaan.

Mutta sitten koitti 26. maaliskuuta 1997. Paikkana oli Detroitin Joe Louis Arena.

Kyseisessä ottelussa nähtiin useita tappeluita, mutta näistä muutama oli aluksi toisistaan irrallisia. Yhteen ottivat muun muassa Igor Larionov ja Peter Forsberg.

Tässä vaiheessa kaukalossa läikähti lopullisesti yli: kovanyrkkinen Darren McCarty otti Claude Lemieux’n käsittelyynsä ja jälkimmäisenä mainittu ei voinut muuta, kuin mennä sikiöasentoon ja ottaa iskut vastaan.

Patrick Roy luisteli puoleen kenttään puolustamaan Lemieux’ta, mutta hänen aikeensa estettiin. Täten legendaarinen maalivahti tanssahteli virkaveljensä, Mike Vernonin, kanssa.

Mukana menossa olivat myös esimerkiksi Adam Foote ja Brendan Shanahan. Kaiken kaikkiaan kaukalossa osaa mylläkkään ottivat kaikki pelaajat.

Osa jääkiekkoa

Vastaavia tapahtumasarjoja ei ole liigan lähihistoriassa juuri nähty. Toki joukkotappeluita näkee vielä todella harvoin, mutta mitään vastaavaa ei.

Ja olit tappeluista mitä mieltä tahansa, niin kyseinen mylläkkä maaliskuussa 1997 on syöpynyt monen ja taas monen varttuneemman NHL-fanin mieliin. Kyseessä onkin yksi NHL:n modernin historian mieleenpainuvimmista tapahtumista.

Kosto oli saavutettu ja kaiken lisäksi Red Wings nosteli Stanley Cupia kauden päätteeksi.

Ja mitenkäs sitten Avalanchen loppukausi? Hyvin meni siihen asti, kunnes kesäloma alkoi Läntisen konferenssin finaaleissa. Ai että kuka oli vastassa? No Detroit Red Wings tietysti.