Pittsburgh Penguinsin ja Winnipeg Jetsin välillä nähtiin toissa yönä kiivas, kuuma ja maalirikas kamppailu.

Puheenaiheita riitti: Evgeni Malkinin ja Blake Wheelerin välienselvittely nyrkkien avulla, minkä lisäksi Malkin pelasi unelmiensa ottelun ja iski kauden 30. osumansa. Valitettavasti puhetta aiheutti myös Penguinsin Tom Sestiton tarjoama törkytaklaus Jetsin Tobias Enströmiin.

Ruotsalaispuolustaja joutui tilanteesta sairaalaan tutkimuksiin. Vielä eilen puhuttiin, että hänen naamassaan saattaisi olla murtumia.

Sestito sai rangaistuksensa nopealla aikataululla, sillä NHL:n kurinpito ilmoitti viime yönä, että Penguinsin hyökkääjä on tuomittu neljän ottelun pelikieltoon. Neljän ottelun lisäksi Sestito tulee menettämään palkkojaan hiukan vajaat 13 000 dollaria.

Liian vähän on liian vähän

Sestito nostettiin toissa yön kamppailuun juurikin siitä syystä, että ottelusta oli tulossa jo ennakkoon kuuma, minkä lisäksi Jetsin kokoonpanosta löytyi agitaattori Chris Thorburn.

Kiivaus johtui käytännössä yksinomaan siitä, että Evgeni Malkin taklasi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa törkeästi Blake Wheeleriä ja selvisi tästä ilman pelikieltoa. On myös myönnettävä, että kurinpito teki tässä räikeän virheen.

Kaksikko kuitenkin selvitti välinsä kahden kesken, kun he tiputtivat hanskansa aivan ensimmäisen erän alussa. Se oli siinä ja molemmat miehet olivat tyytyväisiä.

Sitten yhteen ottivat juuri Thorburn ja Sestito, eikä tässäkään mitään – kaksikko tarjoili sirkushuveja kovista otteista pitävälle NHL-yleisölle.

Lopulta Sestito pääsi takaisin jäälle, kun ensimmäistä erää oli pelattu reilu puolet. Juuri kyseisessä vaihdossa mies pamautti törkymiinansa Enströmiin.

Joten mikä oli Sestiton agenda koko ottelua ajatellen? No, jokainen päätelkööt tämän itse. Miksi NHL lätkäisi hänelle siis vain neljän ottelun mittaisen pelikiellon, vaikka Sestiton käyttötarkoitus ottelussa oli ainoastaan vahingoittaa? Hyvä kysymys – erinomainen suorastaan.

Otetaan esimerkki toissa kauden harjoitusottelusta, kun silloinen San Jose Sharksin hyökkääjä Raffi Torres taklasi Anaheim Ducksin Jakob Silfverbergiä päähän. Lopputulos: 41 ottelun pelikielto. Siis puolikas kausi!

Samalla NHL lähetti viestin gooneilleen; jos ainoa tarkoituksesi pelissä on satuttaa toisia, voit yhtä hyvin jäädä kotiisi sohvalle löhöilemään. Teillä ei ole enää tässä lajissa käyttöä.

Enkä tarkoita tällä sitä, että Sestito olisi ansainnut yhtä kovan rangaistuksen, sillä ollaanpa rehellisiä; Torresin historia pelikieltojen suhteen on huomattavasti pidempi.

Mutta että neljä ottelua?! Se on naurettavan vähän pelaajalle, joka tuskin tulee edes pelaamaan tällä kaudella enää NHL:n puolella. Nyt se päästää miehen kuin koira veräjästä, joskin 13 000 dollarin on tunnuttava AHL-pelaajalla edes jossakin.

Mutta koko kirjoituksen syvin olemus on se, että jos NHL lähettää jollekin pelaajistaan, käytännössä kokonaiselle pelaajaryhmälle, selvän viestin, niin olisi myös rehtiä pitää tästä kiinni.

Nyt NHL:n hyvä linjaus jäi ikäänkuin piippuun ja selvä vahingoittamisyritys, käytännössä turhalta pelaajalta, tuomittiin todella löyhästi.

Ja vielä loppuun on todettava, että ennen kuin lähdet vaahtoamaan jonkin kanavan kommenttikenttään taklattavan vastuusta, niin ei – ei näin. Toisten pelaajien terveyttä on kunnioitettava, eikä tilanteessa ollut Enströmin kannalta minkäänlaista virhettä.

Käänsikö Enström selkänsä? Kyllä. Olisiko Sestito voinut edes yrittää hiljentää vauhtiaan, sen sijaan, että hän pamautti täydestä vauhdista suoraan numeroihin siten, että Enström oli kaiken lisäksi irti laidasta? Kyllä.

Case closed.