Patrik Laineen kausi on ollut kerrassaan käsittämätön, ja vaikka siihen mahtuu liuta upeita henkilökohtaisia saavutuksia, oli viime viikko nuorelle suomalaiselle toistaiseksi ehkä se ikimuistoisin.

Mikä sitten teki Winnipeg Jetsiä edustavan 18-vuotiaan Laineen viikosta sitten niin erityislaatuisen? Sitä voisi kysyä vaikka sellaisilta pelaajilta kuin Sidney Crosbylta, Jaromir Jagrilta, Jari Kurrilta ja miksei vaikka myös Jussi Jokiselta.

Laine vs. Jagr

Laineesta tuli tehopisteissä mitattuna NHL:n historian paras 18-vuotias eurooppalaispelaaja. Hän jätti taakseen edelleen NHL-kaukaloissa ihastuttavan Jaromir Jagrin, joka teki aikanaan omalla tulokaskaudellaan tehot 27+30=57, esiintyen yhteensä 80 runkosarjaottelussa.

Laineella on tällä hetkellä tilillään 22 ottelua Jagria vähemmän, joten välimatka tämän kaksikon välillä tulee kasvamaan nykyisestä yhdestä pisteestä melkoisesti. Kaiken kukkuraksi suomalaislaituri jahtaa myös tshekki-ikonin seuraavan kauden ennätystä; Jagr nimittäin omistaa alle 19-vuotiaiden euroopplaispelureiden osalta yhden kauden ennätyksen, tehtyään toisena NHL-kautenaan 70 otteluun tehot 32+39.

Laine vs. Kurri

Kun Jari Kurri saapui NHL:ään kaudeksi 1980-81, siirtyen tuohon aikakauteen maagisen Edmonton Oilersin riveihin, naulasi hän heti tulokaskaudellaan 75 runkosarjaotteluun 32 maalia.

Viime viikolla Laine ylsi samaan rajapyykkiin, ja koska Jetsillä on vielä edessään 16 runkosarjaottelua, kuten kaiken järjen mukaan myös Laineella, tulee Jets-peluri ohittamaan Kurrin ja siirtymään NHL:n historian kaikkien aikojen toiseksi eniten maaleja tulokaskaudellaan iskeneeksi suomalaiseksi. Edelle jää ainoastaan Teemu Selänne.

Laine vs. Crosby

Okei, Laine ei varsinaisesti vielä nokittanut monien mielestä tämän hetken maailman parasta jääkiekkoilijaa Sidney Crosbya, mutta suomalaisen maalimäärät nostivat hänet ennusteissa Pittsburgh Penguinsin kapteenin edelle.

Ja mistäs tilastosta tässä nyt olikaan kyse? No, Sidney Crosby on NHL:n historian toiseksi eniten maaleja 18-vuotiaana iskenyt pelaaja. Kanadalaissentteri, joka kuuluu niin sanottuun ”neljän kullan klubiin” voitettuaan urallaan kaksi Stanley Cupia, kaksi olympiakultaa, World Cupin ja maailmanmestaruuden, teki tulokaskaudellaan 81 ottelussa 39 maalia. Laineen kohdalla ennuste on 41 maalia, vaikka hän tuleekin pelaamaan vähemmän otteluita.

Crosbyn kanssa kakkossijaa pitää hallussaan muuan Steve Yzerman, joten myös häntä uhkaa putoaminen kolmannelle sijalle. Laineesta tuli kauden 32 maalillaan myös ensimmäinen tulokaspelaaja NHL:ssä kuuteen vuoteen, joka on ylittänyt kyseisen rajapyykin. Viimeksi vastaavaan on yltänyt Michael Grabner.

Laine vs. Jokinen

Vielä ennen viime viikkoa Florida Panthersia nykyisin edustava Jussi Jokinen oli NHL:n historian kolmanneksi tehokkain suomalaistulokas, tehtailtuaan kauden 2005-06 runkosarjassa Dallas Starsille tehot 17+38=55. Tuohon pistemäärään hän käytti aikaa 81 runkosarjaottelun verran.

Koska Laineella on nyt siis jo kasassa 58 tehopistettä, putosi Jokinen kaikkien aikojen suomalaislistalla neljännelle sijalle.