Dallas Stars ilmoitti lauantaina, että ensi kauden aikana se aikoo jäädyttää Jere Lehtisen pelinumeron 26. Kunnianosoitus on hieno, sillä Lehtinen pelasi koko uransa Starsin organisaatiossa.

The Hockey News listasi Lehtisen esimerkin johdosta viisi parasta kahden suunnan laitahyökkääjää, ja Stanley Cupin voittanut suomalainen rankattiin peräti toiseksi.

Lehtisen edellä sivusto rankkaa ainoastaan viisinkertaisen Stanley Cup -voittajan ja nelinkertaisen Selke Trophyn -voittajan Bob Gaineyn.

Gainey toimi pelaajauransa jälkeen myös sattumoisin Starsin GM:nä vuosina 1995-2003, joten hän pääsi myös läheltä seuraamaan, kuinka Lehtinen pokkasi Selke Trophyn kolme kertaa.

Kahden suunnan pelaajien aatelia

Lehtinen aloitti NHL-uransa vuonna 1995, mutta ei tehopisteiden valossa vielä noussut suurempiin otsikoihin. Hänen kahdensuunnan pelaamisensa oli kuitenkin vaikuttavaa ja se palkittiin ensimmäisen kerran kauden 1996-1997 päätteeksi, kun hän oli Selke Trophyn äänestyksessä kolmas, heti Michael Pecan ja Peter Forsbergin jälkeen.

Seuraavalla kaudella Lehtinen nousi viimeistään yhdeksi parhaimmista kahden suunnan pelaajista NHL:ssä, sillä hän pokkasi kauden päätteksi ensimmäisen Selke Trophynsa. Seuraavana vuonna Lehtinen uusi palkintonsa, ja kausi päättyi samalla Stanley Cupin voittoon.

The Hockey News kuvaa artikkelissaan Lehtistä hyvin osuvasti: ”Hän näytti nopeasti hänen kykynsä pelata molemmissa päissä kaukaloa ollen korvaamaton lisä.”

Jotta myös jokainen suomalaisfani ymmärtäisi Lehtisen merkityksen Starsin organisaatioille ja seuran faneille, alla oleva video näyttää sen.

Lehtinen oli seuraamassa Starsin ottelua hieman sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut lopettavansa pelaajauransa.