Montreal Canadiens suoritti Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä vaihtokaupan, jossa voittajasta ei ollut mitään epäselvyyttä.

Kanadalaisseura hankki Tampa Bay Lightningista puolustaja Nikita Nesterovin. Se maksoi venäläispuolustajasta floridalaisseuralle ainoastaan kuudennen kierroksen varausvuoron ensi kesän varaustilaisuuteen ja puolustaja Jonathan Racinen, joka on pelannut urallaan vasta yhden NHL-ottelun – kaudella 2013-14.

23-vuotiaalla Nesterovilla on meneillään NHL-uransa paras kausi, ainakin tehopisteiden valossa, sillä hänellä on kasassa 35 ottelusta tehopisteet 3+9. Kokonaisuudessaan hän on pelannut NHL:ssä 119 runkosarjaottelua, pistein 8+20.

Pudotuspeleissä nuoren venäläisen meno on ollut runkosarjaa vakuuttavampaa, sillä hänellä on vyöllään 26 ottelua ja niistä tehot 1+6.

Miksi samaan divisioonaan?

Nesterovin corsi-tilastot ovat niin ikään vakuuttavia, joskin ne kertovat myös sen, että hän on päässyt aloittamaan suuren osan vaihdoistaan – peräti kaksi kolmasosaa – hyökkäyspäästä.

181-senttinen ja 90-kiloinen Nesterov ei ole mikään sateentekijä, mutta erittäin hyvä syvyyspuolustaja esimerkiksi kolmanteen puolustajapariin ja lisäksi hänen paras osaamisensa on ehdottomasti vielä näkemättä.

Tämä kaikki siis tekee kaupasta todella hölmön Lightningin ja sen GM:nä toimivan Steve Yzermanin näkökulmasta, kun taas Canadiensin GM Marc Bergevin näyttää tällä hetkellä todella hyvältä ulospäin.

Toki sen verran täytyy sanoa Yzermanin puolustukseksi, että Nesterovin sopimus on katkolla ensi kesänä. Siirto saattaa siis kieliä siitä, ettei hänen nähty saavan jatkosopimusta ja sitä kautta hänestä otettiin irti se, mitä irroitettavissa oli. Kysymyksiä herättää kuitenkin päätös treidata Nesterov samaan divisioonaan.

Vastineena toiseen suuntaan siirtyvä Racine on Florida Panthersin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2011. Hän ei missään nimessä ole mikään pistemies, sillä esimerkiksi AHL:stä hänellä on kasassa 224 runkosarjaottelusta ainoastaan tehot 1+24. Sen sijaan jäähyminuutteja hänellä on 391, joten kovuutta hänellä on tarjota, joskin hieman liian usein yli menevää sellaista.