Alle 20-vuotiaiden MM-kisat ovat edenneet nyt mitalipelivaiheeseen, sillä keskiviikon ja torstaiaamun aikana selvisi finaalikaksikon nimet.

Yhdysvallat – Venäjä

4 – 3 VL (1-1, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Ensiksi tiensä MM-finaaliin raivasi Yhdysvallat, huikean trillerin päätteeksi.

Ottelussa maalinteon avasi Venäjä, kun huikeita kisoja pelaava hyökkääjä Kirill Kaprizov, joka on Minnesota Wildin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2015, ohitti Tyler Parsonsin yhdysvaltain maalilla. Jenkkien varakapteeni Colin White kuitenkin iski elintärkeän pukukoppimaalin aikaan 19:05.

Venäjä otti kuitenkin hyvin nopeasti komennon takaisin. Toinen erä oli ehtinyt vanhentua vain minuutin ja 17 sekuntia, kun Denis Guryanov vei joukkueensa takaisin johtoon. Erän puolivälissä puhui kuitenkin Yhdysvaltain ylivoima ja Luke Kunin iski kiekon maaliin, kiitos koko hyökkäykseen käynnistäneen maalivahti Parsonsin.

Hieman vajaat kuusi minuuttia myöhemmin White iski illan toisen ja jenkit johtivat ensimmäistä kertaa.

Päätöserään siirryttiin siis Yhdysvaltain 3-2-johtolukemissa ja ajassa 45:14 Clayton Kellerille tarjoutui täydellinen mahdollisuus napsaista Venäjän selkäranka poikki, kun hän pääsi hakemaan maalia rankkarista. Ilya Samsonov veti kuitenkin pidemmän korren ja vain 50 sekuntia myöhemmin Guryanov tasoitti ottelun illan toisella osumallaan.

Lopulta ottelu eteni aina jatkoajalle, ja kun sielläkään ei nähty ratkaisua, edessä oli dramaattinen voittolaukauskilpailu.

Ja sellainen siitä todella tuli, nimittäin neljänsien vetäjien jälkeen tilanne oli Venäjälle 2-1. Jeremy Bracco kuitenkin ohitti Samsonovin ja Parsons pysäytti huippuvireisen Kaprizovin, minkä myötä peli oli edelleen auki. Lopulta ratkaisu nähtiin seitsemänsillä vetäjillä, kun kisassa huimat kolme kertaa kiekon sisään nakuttanut Troy Terry osui ja Alexander Polunin epäonnistui.

Tässä vielä Terryn näytös voittolaukauskilpailusta:

Ruotsi – Kanada

2 – 5 (2-2, 0-1, 0-2)

Ruotsia pidettiin, Kanadan ohella, jo MM-turnauksen alla nuorten kisojen suurimpana ennakkosuosikkina. Sen alkulohkoesitykset ja annettu näyte puolivälierissä vain vahvistivat tätä asemaa ja joukkue lähti jopa lievänä ennakkosuosikkina otteluun Kanadaa vastaan.

Junior Kronorna aloittikin ottelun haluamallaan tavalla, sillä se iski ottelun avausmaalin aikaan 6:05. Tokikaan maalinteko alivoimalla ei varmastikaan kuulunut suunnitelmaan, mutta erinomaisia kisoja pelaavaa Joel Eriksson Ekiä tämä ei juurikaan kiinnostanut, kun hän ohitti aivan liian helposti – löysällä viivalaukauksellaan – Kanadan maalilla torjuneen Connor Ingramin.

Kanada tasoitti hyvin nopeasti Mitchell Stephensin osumalla, mutta tasoitusmaalista ehti kulua ainoastaan 22 sekuntia, kun Ruotsi johti jälleen. Tällä kertaa joukkueensa varakapteeni Carl Grundström karkasi läpiajoon ja ohitti ajassa 8:05 varmasti Ingramin.

Tässä kohtaa nähtiin ehkä alkuun radikaalilta tuntunut ratkaisu, mutta loppujen lopuksi käänteentekevä sellainen: Kanadan valmennusjohto päätti vetää Ingramin maaliltaan ja tilalle luisteli Carter Hart.

Kanada tuli avauserän lopulla Anthony Cirellin osumalla tasoihin ja toisessa erässä, jota se hallitsi selkeästi, vaahteranlehtipaidat siirtyivät ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Johtomaalista vastasi Julien Gauthier, Jesse Puljujärven viime vuonna NHL:n varaustilaisuuden kolmannelta sijalta sysänneen Pierre-Luc Dubois’n esityöstä.

Tämän jälkeen Kanada ei enää taakseen katsonut: turnauksen pistepörssissä jaetulla kolmannella sijalla majaileva Dylan Strome iski ensiksi ajassa 47:38, tasavajaalla, 4-2-lukemat ja viimeisen niitin toimitti tyhjään maaliin toistamiseen osunut Gauthier, Stromen toimiessa tällä kertaa syöttäjänä.