NHL:n pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Donald Fehrin ja NHL:n komissaarina toimivan Gary Bettmanin näkemykset olympialaisista poikkeavat melkoisesti toisistaan.

NHL:n on huhuttu jo pidempään jättävän väliin vuoden 2018 olympialaiset, jotka mitellään Etelä-Korean Pyeongchangissa. Päällimmäisiksi ongelmiksi on luokiteltu aikataulut, pelaajien vakuutus- ja matkustuskulut, loukkaantumisriski ja ylipäätään se, että NHL – toisin sanoen seuraomistajat – eivät hyödy olympialaisiin osallistumisesta millään tavoin.

Nyt NHLPA:n suunnalta kuuluu kuitenkin positiivisia puheita, mitä tulee NHL-pelaajien osallistumiseen olympialaisiin. Pelaajien etuja ajavan järjestön puheenjohtaja Donald Fehr nimittäin kertoo uskovansa siihen, että NHL-pelaajat tullaan näkemään olympiajäillä.

– Olen optimistisempi kuin olen koskaan ollut, NBC Sports kertoo Fehrin todenneen.

Fehr kertoo olevansa luottavainen sen suhteen, että Kansainvälinen Jääkiekkoliitto (IIHF) ja Kansainvälinen olympiakomitea (IOC) pääsevät yhteisymmärrykseen asioista.

Olympiakomitea ei ole suostunut enää osallistua NHL-pelaajien matkustus- ja vakuutuskuluihin, mutta Kansainvälinen Jääkiekkoliitto puolestaan on, ainakin sen puheenjohtaja Rene Faselin mukaan, saanut talouspuolen järkättyä kuntoon.

Sen sijaan niin sanotulla vastapuolella istuva NHL:n komissaari Gary Bettman toteaa, että tilanne ei ole muuttunut suuntaan tai toiseen ja hän pitää NHL-pelaajien osallistumista turnaukseen epätodennäköisenä.

Bettman näkee suurimpina ongelmina, loukkaantumisriskin ohella, sen vaikutuksen, joka turnaukseen osallistumisella olisi NHL:n otteluohjelmaan sekä seurojen että pelaajien näkökulmasta.

Positiivinen signaali: NHL rakentaa kaksi eri otteluohjelmaa

NHL aloitti hiljattain rakentamaan kahta otteluohjelmaa kaudelle 2017-18: toista, joka pitää sisällään olympialaiset, ja toista, joka ei pidä.

Sinällään ratkaisu on erikoinen, kun otetaan huomioon Bettmanin puheet ja seuraomistajien halut, mutta samalla se antaa positiivisia signaaleja siitä, että maailman kirkkaimmat tähdet saatettaisiin nähdä olympiajäillä.

– Sitä saa käsityksen asioista, kun ne etenevät ja samalla sitä vaistoaa, että miten asiat päättyy. Eihän se tokikaan tarkoita, että olet aina oikeassa, mutta jonkinlaisen käryn sinä asioista saat, salamyhkäisen oloinen Fehr kommentoi optimistisuuttaan.

Alun perin takarajana NHL:n päätökselle olympialaisten suhteen on pidetty tammikuuta, mutta NHL:n päätös rakentaa kaksi eri otteluohjelmaa ensi kaudeksi on mitä ilmeisimmin tuomassa päätökselle lisäaikaa.

– Me emme ole se osapuoli, joka olisi asettamassa jotain takarajaa. Katsotaan mikä IOC:n ja IIHF:n takaraja on. Myös pelaajilla on joustoa aikatauluissaan, joten me emme tule sitä takarajaa määrittämään, NHL:n varakomissaari Bill Daly totesi The Starille.