NHL:ssä on viimeisenä parina vuonna nähty omituinen ilmiö, nimittäin nuoret puolustajat ovat alkaneet ottaa roolia heti liigaan päästyään. Enää huippupuolustajalupaukset eivät tarvi kahta tai kolmea kautta totuttelua kolmosparissa tai mahdollisesti AHL:ssä isoja valoja varten.

Mm. Columbus Blue Jacketsin Zach Werenski ja Philadelphia Flyersin Ivan Provorov ovat ottaneet heti jopa joukkueensa tärkeimmän puolustajan roolin itselleen.

– Tuossa paikassa pelaaminen on vaikeinta. Heiltä odotetaan heti paljon, heidän pitäisi pelata heti uransa alusta lähtien aivan parasta peliään, Blue Jackets -koutsi John Tortorella sanoo TSN:n haastattelussa.

– Werenskillä on sekä henkinen että fyysinen puoli kunnossa. Varsinkin nuoren miehen henkistä lujuutta on hienoa katsella.

– Liigassa näkee tällä hetkellä paljon nuoria pakkeja ottamassa roolia. Joukkueet ottavat heitä enemmän ja enemmän kokoonpanoon, jotta he näkevät nuorena mitä NHL vaatii. Tätä myötä pelaajan kehitys nopeutuu, näkee Werenskin pakkiparina pelaava Seth Jones.

Vastuun merkitys

Pari kautta sitten Aaron Ekblad äänestettiin liigan parhaaksi tulokkaaksi Florida Panthersin takalinjoilta samalla kun Jones vakuutti Nashville Predatorsissa.

Muita viime vuosina suoraan huipulle nousseita puolustajia ovat mm. Rasmus Ristolainen, Colton Parayko, John Klingberg, Morgan Rielly ja Shayne Gostisbehere.

– Minun mielestäni kyse on enemmän mahdollisuudesta, sanoo Predatorsin Ryan Ellis.

– Kun saat mahdollisuuden isoon vastuuseen, sitä yleensä menettää kiekkoja ja tekee virheitä. Jos vastuuta saa vielä senkin jälkeen, alkaa kokemusta hiljalleen karttua ja tekemiseen saa varmuutta, jonka kautta virheet vähentyvät.

Gostisbehere sai viime kaudella tilauutensa, kun Mark Streit jäi sivuun Flyersin takalinjoilta. Tällä kaudella Provorov sai puolestaan oman paikkansa väkevän harjoitusleirin kautta.

Buffalossa Sabresin päävalmentaja Dan Bylsma on sanonut Ristolaisen olevan ”hevonen, jonka hyökkäyspeli kehittyy edelleen”. Arizona Coyotesissa puolestaan kiekkoilee Jacob Chychrun, 18-vuotiaana, ollen liigan nuorin puolustaja. Myös hän on löytänyt korkean suorittamisen tason, vaikka tippui kesän draftissa top 2 -varauksesta sijalle 16.

Viimeisen sanan nuoren puolustajapolven vyörystä sanoo Washington Capitalsin päävalmentaja Barry Trotz, jolla on kokemusta heistä melkoisesti edellisessä työpaikassaan Predatorsissa.

– Kun nuoren pelaajan peli lähtee alaspäin kuin spiraali, sitä on vaikea kääntää. Se vähän kuin vertaisi tankkeria kilpaveneeseen. Mutta nämä nuoret ovat osoittaneet, että he pärjäävät tässä liigassa henkisesti erittäin hyvin.