– Se oli paras draft, jonka olen ikinä nähnyt, sanoo Wildin General Manager Chuck Fletcher Star Tribune -lehdelle.

Fletcher puhuu tietysti Nashville, Tennessee´n vuoden 2003 varaustilaisuudesta. Tuon vuoden parhaimmistoa on vahvasti esillä Wildin kokoonpanossa. Eric Staal, Zach Parise sekä Ryan Suter lukeutuvat 13 vuotta myöhemmin Wildin luottomiehiin.

– On uskomatonta, miten monta loisteliasta pelaajaa tuli tuosta varaustilaisuudesta ja tärkeitä palasia moniin joukkueisiin liigassa. Se on todella ylpeyden aihe minulle olla näin monen lahjakkaan pelaajan seurassa, Eric Staal tuumii lehden mukaan.

Minnesota ei todellakaan ole ainoa kaupunki, joka sai tukuttain loistavia pelaajia riveihinsä.

Ensimmäisellä kierroksella varattiin liuta kovia nimiä: Patrice Bergeron, Shea Weber, David Backes, Loui Eriksson ja Corey Crawford esimerkiksi.

– On todella hullua, miten moni hyvä pelaaja – tähtiä, kapteenia – voi tulla yhdestä draftista, ihmetteleekin Parise.

Kuka varattiin ykkösenä?

Staal varattiin vuonna 2003 toisena. Ykkösvaraus meni maalivahdin nimiin, kun Pittsburgh Penguins pestasi maalinsa suulle Marc-Andre Fleuryn. Ykkösvaraus oli alun perin Florida Panthersin, mutta lopulta seurasi varasi kolmantena Nathan Hortonin.

Mahtoi Panthers katua päätöksiään myöhemmin?

Poikkeuksellisesta vuodesta kertoo myös toinen kierros. Patrice Bergeron, Shea Weber, David Backes, Loui Eriksson sekä Corey Crawford ovat kaikki päätyneet liigassa suuriin rooleihin. Vuoden 2003 mielettömyydestä kertoo, että Joe Pavelski meni vasta seitsemännellä ja Dustin Byfuglien kahdeksannella kierroksella.

– Tavallisesti tavoite on varata hyvä pelaaja ensimmäisellä kierroksella, Fletcher sanoo.

– Jos et vuoden 2003 draftissa valinnut All-Star-pelaajaa, jäit kilpailussa jälkeen, Wildin GM jatkaa.

Vuosi 2003 ei ollut suomalaisittain samalla tapaa ikimuistoinen. Suomalaisten ykkösvaraus oli Masi Marjamäki. Tapparan hyökkääjä meni vuorolla 66. Marjamäen jälkeen huudettiin vielä monta nimeä ennen Juha Alenia (90) ja Teemu Lassilaa (117).

Oletko jo lukenut NHLSuomi.comin selonteot draft-vuosista 2007 ja 2008?