NHL-pelaajien osallistuminen vuoden 2018 olympialaisiin on edelleen kysymysmerkin alla, sillä NHL on asettanut osallistumiselle melkoiset ehdot.

NHL:n pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Donald Fehr vahvisti eilen Sportsnetin toimittajana työskentelevälle Elliotte Friedmanille, että seuraomistajien puoli on esittänyt pelaajille tien päästä pelaamaan olympialaisiin.

Tuo tie on kuitenkin enemmänkin kiristyskeino. NHL nimittäin jätti pelaajille tarjouksen, jonka mukaan heidän olisi jatkettava kolmella vuodella nykyistä työehtosopimusta päästäkseen olympiajäille. Pelaajien reaktio tarjoukseen on ollut pöllämystynyt, eikä siihen olla näillä näkymin todellakaan suostumassa.

Ehkä kaikkein voimakkain reaktio nähtiin ja kuultiin San Jose Sharksin huippupuolustaja Marc-Edouard Vlasicilta.

– Minä repesin nauramaan. Ei tuo ole mitään neuvottelua. Ei todellakaan, Vlasic kommentoi huvittuneena tarjousta CSN Bay Arean mukaan.

”Se on sinun perusoikeutesi”

Vlasicilla on ylipäätään vaikeuksia ymmärtää NHL:n niskurointia olympialaisten suhteen, sillä enää kyse ei ole taloudellisistakaan seikoista; IIHF (Kansainvälinen jääkiekkoliitto) nimittäin kertoi pari päivää sitten, ettei matka- ja vakuutuskulujen rahoituspuoli ole enää ongelma.

– Olen aina sanonut, ettei raha tule jäämään ongelmaksi. Minä sitten vaikka varastan ne rahat, joskin en joutunut niin tehdä, IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel paljasti Winnipeg Sunille.

Vlasic perääkin oikeuksia ammattilaisurheilijana osallistua olympialaisiin.

– Urheilijana, olympialaisiin osallistuminen on perusoikeutesi. Ei tuolla tavalla voida neuvotella asioista.

– On perin eriskummallista, että yhtäkkiä kahden viikon mittainen tauko (olympialaisten aiheuttama) sarjakaudessa ei olekaan heille enää ongelma, kunhan vain jatkamme työehtosopimusta kolmella vuodella.

NHL-pelaajista ainakin Alexander Ovechkin on ilmoittanut menevänsä joka tapauksessa, oli NHL:n päätös sitten mikä tahansa. Vlasicin seurakaveri Joe Pavelski, joka toimii Sharksin kapteenina, ei osannut vielä sanoa, että mitä muut pelaajat mahtaisivat tehdä kyseisessä tilanteessa.

– Näyttäisi siltä, että jotkin pelaajat lähtevät, riippumatta päätöksestä. Toisista sitten ei taas tiedä yhtään. On vielä kuitenkin liian aikaista spekuloida sitä. Teemme päätöksiä sitten, kun sen aika on.