NHL on tehnyt hyvin selväksi kantansa, mitä tulee NHL-pelaajien osallistumiselle vuoden 2018 olympialaisiin. Pelaajien näkökanta on niin ikään yhtä selvä.

Jos nyt jollekin on vielä epäselvää, että miten ne kannat menevät, niin NHL:llä, toisin sanoen seuraomistajilla ei ole mitään intressejä lähettää pelaajiaan olympiajäille. Pelaajat puolestaan luonnollisesti haluavat päästä edustamaan maataan ja esimerkiksi Alexander Ovechkin on ilmoittanut lähtevänsä olympialaisiin, oli lopullinen päätös sitten mikä tahansa.

NHL:n näkökanta on ymmärrettävä. Itse sarjalle ja seuroille kauden keskeyttämisestä olympiakiekon ajaksi ei ole mitään hyötyä ja samalla joukkueet kohtaavat valtaisan riskin avainpelaajiensa loukkaantumisuhan myötä. Lisäksi, mitä todennäköisimmin, myös NHL joutuisi joiltain osin osallistumaan kustannuksiin, jotka syntyvät pelaajien olympialaisiin matkaamisesta.

– Olen melkoisen varma, että joukkueet eivät ole erityisen kiinnostuneita antamaan suostumusta kautemme häiritsemiselle, NBC Sports muistuttaa NHL:n komissaarin Gary Bettmanin kertoneen.

Pelaajien painajainen, fanien unelma

Sportsnetin arvostetun toimittajan Elliotte Friedmanilta irronneiden tietojen jälkeen ymmärrys katoaa kuitenkin välittömästi. NHL nimittäin suoranaisesti kiristää tällä hetkellä pelaajayhdistystä, eli suomennettuna omistajat pelaajia: jos haluatte olympialaisiin, nykyistä työehtosopimusta on jatkettava.

NHL on siis kirjaimellisesti tehnyt kyseisen tarjouksen, sillä NHLPA:n johtaja Donald Fehr on vahvistanut saaneensa sen. Hän myös kertoo aikovansa keskustella asiasta pelaajille.

– Sopimukseen pääseminen on vielä kaukana valmiista, Fehr puolestaan toteaa toimittaja Chris Johnstonille.

Friedman kertoo kuulleensa puhuttavan kolmen vuoden mittaisesta jatkosta, mutta ei pysty lukitsemaan tätä sataprosenttiseksi vastaukseksi.

Nykyinen työehtosopimus on voimassa vuoteen 2022 saakka, mutta sekä NHL:llä että NHLPA:lla on oikeus purkaa sopimus vuonna 2019. Mikäli sopimusta ei pureta kummankaan osapuolen toimesta, vältytään työsululta.

Mikäli Friedmanin puheet on siis tulkittu oikein, niin NHLPA (pelaajat) suostuisivat siihen, että sopimus jatkuu normaalisti loppuun saakka.

Sinällään NHL:n tarjoamiin ehtoihin tarttuminen olisi negatiivinen juttu pelaajille, koska se tarkoittaisi heille kasvavia tappioita. Toisaalta taas vaakakupissa painaa olympialaiset, vaan onko NHL oikeasti tosissaan estämässä pelaajiensa osallistumisen vai käyttääkö se tilannetta vain härskisti hyväkseen. Sitä on mahdotonta tietää.

Pelissä on paljon, joten ratkaisut eivät tule olemaan helppoja. Tietenkin faneille kaikkein mieluisin ratkaisu olisi NHL:n ehdotelma: NHL-pelaajat nähtäisiin olympialaisissa ja työsulku uhkaisi vasta syksyllä 2022.