Minnesota Wild otti melkoisen riskin kesällä 2012, kun se kiinnitti Zach Parisen ja Ryan Suterin peräti 13 vuoden ja 98 miljoonan dollarin arvoisiin sopimuksiin.

Ryan Suteria on tässä kohtaa turha sen kummemmin tarkastella, sillä hän on todistanut olevansa yksi NHL:n ykköspuolustajista kausi toisensa perään. Toki täytyy muistaa, että Suterin ja Parisen saapumisen jälkeen Wild on voittanut ainoastaan kaksi pudotuspelisarjaa, joten sinällään asia koskettaa myös yhdysvaltalaispuolustajaa.

ST PAUL, MN - JULY 09: Zach Parise and Ryan Suter of the Minnesota Wild pose for pictures on July 9, 2012 at Xcel Energy Center in St Paul, Minnesota. (Photo by Hannah Foslien/Getty Images)
Zack Parisen ja Ryan Suterin sopimuksien yhteisarvo on hurjat 196 miljoonaa dollaria. Kuva: Getty Images

Kaikkein suurimmat kysymysmerkit ovat kuitenkin Parisen ympärillä. Sekä hänen maali- että tehopistelukemat ovat pudonneet viime vuosina merkittävästi. Toki huomioon täytyy ottaa se, että NHL-pelaajat tekevät nykyisin ylipäätään vähemmän tehopisteitä, mutta yli 40 tehopisteen pudotusta sekään ei riitä selittämään.

On nimittäin niin, että vielä kaudella 2008-09 Parise iski New Jersey Devilsin paidassa runkosarjaan tehot 45+49, kun taas viime kaudella lukemat putosivat 25 maaliin ja 28 syöttöpisteeseen.

Jutun kirjoittanut Marko Ollonqvist
toimii myös huippusuositun pohjoisamerikkalaissivusto
Fansided.com:n uutena NHL-kolumnistina.

Hankittiin tuomaan Stanley Cup jääkiekko-osavaltioon

State of Hockey, kuten kuvaus Minnesotasta kuuluu Pohjois-Amerikassa, elää lempinimensä mukaisesti jääkiekosta. Toki myös NFL:n puolelta löytyy menestykseen yltänyt joukkue, mutta se ei himmennä jääkiekon merkitystä.

Minnesotassa siis hamutaan Stanley Cupia, ja kun Zach Parise sekä Ryan Suter hankittiin seuraan esimerkiksi Mikko Koivun tueksi, odotettiin heidän tuovan mukanaan myös menestyksen.

Tässä kohtaa katseet ovatkin kääntyneet erityisesti Pariseen, sillä hän oli johdattamassa Devilsin keväällä 2012 – vieläpä kapteenin roolissa – kaikkien yllätykseksi Stanley Cup -finaaleihin. Ja, vaikka Devils finaalisarjan Los Angeles Kingsille hävisikin, uskottiin vähintään saman olevan mahdollista myös Wild-nutussa.

Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Toki 32-vuotiaan yhdysvaltalaishyökkääjän puolustukseksi on sanottava, että hän on Wild-paidassa onnistunut kaksissa viime pudotuspeleissä yli piste per peli -keskiarvolla. Sen sijaan muut ovat alisuorittaneet.

Tuleeko sopimuksesta riippakivi?

Totuus Parisen kodalla on tällä hetkellä yksinkertaisesti se, että hän ei ole nykysopimuksensa arvoinen pelaaja. Hän tienaa nimittäin kuluvasta kaudesta 9 miljoonaa dollaria, kuten myös kolmesta seuraavasta. Vasta kauden 2020-21 jälkeen palkka lähtee toden teolla laskemaan.

Mikäli yhdysvaltalaislaiturista ei ole nostamaan sitä tasoa, jota häneltä etenkin viime kauden ja kuluvan kauden aikana on nähty, tulee miehen sopimuksesta hyvinkin nopeasti todellinen riippakivi Wildin GM:nä toimivalle Chuck Fletcherille.

Samalla se tarkoittaa sitä, että ikkuna Minnesota Wildin Stanley Cup -unelmalle on nykyrosterilla sulkeutumassa jopa nopeammin kuin osattiin odottaa.