Kiekkokynä: Viikon kauppakatsaus – Gaborik vaihtaa jälleen maisemaa?

© Kuva: Getty Images

Tällä viikolla NHL:n huhumylly on jauhanut kovempaa tahtia kuin koskaan aikaisemmin tällä kaudella. Lähestyvät olympialaiset tekevät seuraavista viikoista mielenkiintoiset.

Kauppatakaraja NHL:ssä on ”vasta” 5.3., mutta olympiabreikki voi aiheuttaa liikkeitä jo ennen takarajaa.

Maaliskuu onkin NHL-joukkueilla oikea ”härkäkuu”. Muun muassa Boston Bruins pelaa 31 päivän sisällä 17 ottelua. Se on hurja määrä.

1. Penguins-johto ei enää luota Simon Despresiin + Tuomo Ruudun kauppaaminen sai uutta vauhtia. (Lähteet: TSN, Pittsburgh Tribune Review)

Jim Rutherford lähetti kuluneella viikolla jokaiselle NHL-seuralle sähköpostin, jossa kerrottiin Tuomo Ruudun olevan vapaana.

Ruudulla on sopimuksessaan NMC-pykälä, mutta hänen on sanottu tekevän yhteistyötä kauppaamisen suhteen Hurricanes-johdon kanssa.

Rutherfordin lähettämän sähköpostin on saanut myös Pittsburgh Penguinsin Ray Shero. Penguinsissa on puolustajista positiivinen ongelma. Paul Martinin palatessa piakkoin kokoonpanoon, on organisaatiossa yhdeksän tervettä NHL-tason puolustajaa.

Tämän vuoksi Simon Despres on joutunut Sheron ja muun Penguins-johdon sylkykupiksi. Dan Bylsma on sanonut, ettei Despres ollut tarpeeksi hyvä Penguins-pakistoon, joten hänet lähetettiin AHL:ään.

Penguinsilla on hyökkäyksessän yksi aukko, kun Pascal Dupuis on todennäköisesti koko loppukauden sivussa. Se aukko olisi Tuomo Ruudun kokoinen aukko.

Despres kiinnostaa todennäköisesti Hurricanesia, koska hänessä on potentiaalia tulla NHL-puolustajaksi. Miksei Penguinsiakin kiinnostaisi hankkia Ruutu?

Ruudusta voisi tulla loppukauden pelaava ”rental-pelaaja”, sillä NHL-seurat saavat ostaa vielä ensi kesänäkin ”ilmaiseksi” ulos pelaajia.

Penguins ei ole käyttänyt kumpaakaan seuran kahdesta ”ilmaisesta ulosostosta”. Ilmaisella ulosostolla tarkoitan sitä, että Penguins voisi ostaa Ruudun loppusopimuksen ulos, mutta hänen palkastaan ei jäisi joukkueen palkkakattoon merkintää. Tavallisessa ulosostossa ulosostetun pelaajan sopimuksesta jää tietty osa sopimuksesta ”kummittelemaan” seuran palkkakattoon.

Ruudusta voisi muokkautua todellinen taistelija ja pudotuspelipelaaja Penguinsissa. Hän sopisi mielestäni Chris Kunitzin ja Sidney Crosbyn rinnalle joukkueen ykkösketjuun.

Kauppa jossa liikkuisi Ruutu Pittsburghiin ja Despres sekä ehkä pelaaja kuten Chuck Kobasew Carolinaan, olisi kannattava molemmilta osapuolilta.

2. Daniel Briere Devilsiin? (Lähde: NJ.com)

– NJ.comin toimittaja Randy Miller spekuloi mahdollisella kaupalla, jossa Devils hankkisi Montreal Canadiensin hyökkääjän Daniel Brieren. Miller antoi Brieren hankinnalle kolme järkevää syytä.

Luettelen syyt seuraavaksi.

1) Briere ei ole tyytyväinen oloonsa Canadiensissa. Montrealin päävalmentaja Michel Therrien ja Briere eivät ole Millerin mukaan parhaimmat ystävät. Brierelle luvattiin kesällä sentterin rooli Canadiensin kärkiketjuista. Sitä ei ole näkynyt, vaan Briere on pelannut nelosketjun laidassa tai syönnyt poppareita katsomossa.

2) Devils tarvitsee lisää hyökkäysvoimaa. Brierellä on potentiaali olla yhä tehokas pelaaja NHL:ssä, vaikka pelit Canadiensissa eivät ole ehkä siltä näyttäneet. Pitää muistaa sekin, että pudotuspeleissä Briere on tehnyt 109 pistettä 108 ottelussa.

3) Briere pääsisi lähemmäs poikiaan. Brierellä on kolme teini-ikäistä poikaa, jotka asuvat puolentoista tunnin ajomatkan päässä Newarkista. Pojat asuvat tällä hetkellä Brieren ex-vaimon luona.

Nämä syyt kun ottaa huomioon, niin miksei. Miksei Briere voisi olla hyödyksi Devilsille. Devils on kiivaasti mukana idän todella tasaisessa pudotuspelitaistossa.

Devilsillä on ollut yksi selvä kompastuskivi tällä kaudella: rankkarit. Joukkue ei ole voittanut kertaakaan, mutta se on poistunut rankkarikisan jälkeen kahdeksan kertaa häviäjänä jäältä. Devils-pelaaja on onnistunut tekemään kerran maalin 25:stä yrityksestä.

Briere on hyvä rankkariampuja. Hän on tehnyt urallaan 20 kertaa maalin rankkarikisassa. Yrityksiä hänellä on 52.

Mielestäni Millerin pohdinta on ihan varteenotettava. Tosin hän ehdottaa vaihtokaupassa Canadiensin hankkivan Anton Volchenkovin, jonka kiinnostavuudesta Montrealissa en ole niin varma.

3. Marian Gaborik ei jatka Blue Jacketsissa. (Lähde: Columbus Dispatch)

– Laitan kolmannen pointin otsikon näin, enkä laita mitään kysymysmerkkejä perään, sillä tilanne näyttää selvältä.

Gaborik ja Blue Jackets eivät ole neuvotelleet vielä uudesta jatkosopimuksesta ja kauden mittaan on kuulunut huhuja, ettei sopimusta edes tehtäisi. Tämä tarkoittaa sitä, että Gaborikille tuleva kauppatakaraja on mahdollisesti jo toinen kauppatakaraja peräkkäin, jolloin hänet kaupataan.

Uskon slovakkitähdellä olevan ottajia myös tämän vuoden kauppatakarajalla.

Vaikka tuossa ylhäällä spekuloitiin Tuomo Ruudun mahdollisella Penguins-siirrolla, ottaisivat Shero ja Bylsma takuuvarmasti mielummin Gaborikin kuin Ruudun paikkaamaan Dupuisin jättämää aukkoa.

Jos Gaborik kuntoutuu ennen olympialaisia ja pelaa olympialaisissa lähellä tasoaan, tulee hänestä yksi kuumimmista nimistä maaliskuun kauppatakarajan lähestyessä.

BONUS: Shero odottaa tarjouksia Määtästä – ei ole kauppaamassa (Lähde: Pittsburgh Tribune Review)

– Penguinsin GM Ray Shero on sanonut, että hän uskoo saavansa paljon kauppatarjouksia koskien Olli Määttää, mutta ei ole näillä näkymin liikuttamassa häntä.

Enkä usko minäkään hetkeäkään siihen, että Määttä liikahtaisi kauppatakarajalla. Määttä kehittyy koko ajan ja joukkuetoveri vertasi tulokaspakkia jo huippupuolustaja Oliver Ekman-Larssoniin.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!


Washington Capitals – Vegas Golden Knights | Takooko Ovetshkin overin himaan? ⭐️⭐️½