Andrew Ference, 34, teki kesällä paluun kotikonnuilleen, kun hän teki sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa. Hänestä tehtiin myös Oilersin uusi kapteeni.

Ference kävi Toronto Maple Leafs -ottelun yhteydessä NHLSuomi.com -sivuston haastattelussa.

Palasit Edmontoniin 18-vuoden jälkeen ympäri Pohjois-Amerikkaa. Kuinka merkittävää kotiinpaluu sinulle oli?

– Se on hienoa. Se on melko harvinaista tässä liigassa ja nyt on melkein sadun kaltainen ura tässä liigassa. Sitä näkee monien pelaajien joutuvan huonoon tilanteeseen ja he tulevat kaupatuksi usein joukkueesta toiseen. Minusta tuntuu lähes etuoikeutetulta, kun saan pelata joukkueelle, joka oli minulle tosi tärkeä kasvaessani. Lapsuuden unelmani oli pelata Oilersissa. Se ei parane tästä.

Kausi on alkanut takkuillen. Mistä se johtuu?

– Johdonmukaisuus on varmasti yksi yhteinen tekijä, missä meidän on pystyttävä parantamaan. Meillä on jaksoja, jolloin pelimme on todella hyvää ja kaikki ovat samalla sivulla ja pelaavat systeemimme mukaan. Ja sitten tulee jaksoja, jolloin me harhailemme jäällä ja kiekko päätyy maaliimme. Se on isoin asia toistaiseksi.

Kuinka paljon ylimääräistä joudut kapteenina tekemään, jotta uudet pelaajat pääsevät joukkueeseen sisään?

– Rehellisesti se on koko joukkueen tehtävä, mutta se on samalla uusien pelaajien velvollisuus mukautua ja opetella uudet kuviot. Se on oppimisprosessi, jonka jokainen joukkue käy läpi.

Kuinka hyvin suomalaishyökkääjä Jesse Joensuu on sopeutunut joukkueeseen?

– Hän on ollut erinomainen. Hän on ollut kaveri, joka tietää omat vahvuutensa ja joka osaa hyödyntää niitä. Hän on isokokoinen ja fiksu pelaaja, joka tietää mihin sijoittua jäällä.

Entä henkilönä?

– Jesse on tosi hyvä persoona ja hän on erittäin keskittynyt. Hän tietää täsmälleen, mitä hän haluaa tehdä ja mitä hänen pitäisi tehdä.

Miten tuollaiset ominaisuudet helpottavat sinun työtäsi kapteenina?

– Jessen kaltaisia kavereita on mukava nähdä joukkueessa, koska sinun ei tarvitse murehtia ja ihmetellä, josko hän on pelissä täysillä mukana. Hän on erittäin ammattimainen.

Kuulostaa siltä, että Jesseä kaivattiin kokoonpanoon parissa viime matsissa?

– Ehdottomasti. Häntä tarvitaan illasta toiseen.

Mitä hän tuo peliinne ilta toisensa jälkeen?

– Hän ammattimainen asenteensa ei ilmene ainoastaan peleissä vaan myös harjoituksissa. Hän vaatii itseltään paljon ja samalla patistaa muita siinä samalla työntekoon.

Mikä on hänen rooli jäällä?

– Hänet pystyy isokokoisena asettumaan jäällä siten, että se tekee vastustajan puolustajien työn epämukavammaksi. Sen tietää, että hän ajaa kohti maalia ja pysähtyy sinne ja hakee irtokiekkoja.

Mikä tekee hänestä niin hyvän?

– Hän on yksi niitä tyyppejä, jotka työskentelevät pelin tosi tiukoilla aluilla kaivaen kiekkoja kulmista, taistellen paikoista, ajaa aina maalille ja hakee irtokiekkoja. Se on kovaa duunia ja Jesse tekee sen uudestaan ja uudestaan.

Miksi hänenkaltaiset pelaajat ovat niin haluttuja?

– Tuollaisia on oltava. Suurin osa maaleista tulee sen myötä, että joku on maalivahdin edessä tekemässä maskia ja hakemassa irtokiekkoja. Heillä on iso merkittävä osuus maalin- ja yleensä pisteidenteossa tässä liigassa.