Jussi Olkinuoran viime kausi oli satumainen. 32-vuotias konkarivahti juhli Leijonien paidassa olympiavoittoa sekä MM-kultaa, mikä avasi miehelle portit NHL:ään täksi kaudeksi.

Pesti Detroit Red Wingsissä ei mennyt suunnitelmien mukaan. Olkinuora sai tililleen ainoastaan 15 ottelua farmiliiga AHL:ssä ennen kuin suomalaisen sopimus purettiin ja edessä oli paluu Eurooppaan SHL-seura Brynäsin riveissä.

– Siellä (Pohjois-Amerikassa) täytyy olla henkisesti todella vahva. Marginaalit ovat hyvin pienet. Luulin olevani valmis. Harjoitusleiri meni hyvin. Näin itseni NHL:ssä. Kaikki tuntui hyvältä. Mutta AHL… se on eri maailma. Siellä pelaaminen on vaikeampaa, maalivahti kertaa alkukauttaan HockeySverige-sivustolla.

Olkinuora ei osaa vielä vastata täysin kysymykseen siitä, miksei pelipaikka NHL:stä auennut.

– Luulen, että tätä täytyy kysyä uudelleen parin vuoden kuluttua, sitten kun olen käsitellyt koko asian. Mutta joukkueemme (AHL:ssä) ei ollut niin hyvä alussa. En koskaan päässyt pelaamaan kahta peliä peräkkäin, enkä saanut jatkuvuutta. Alkuun pääseminen oli erittäin vaikeaa. Harjoittelin paljon ja sitten olin väsynyt pelatessani. Mutta tietysti olisin itsekin voinut pelata paremmin. Se ei ole tekosyy. Mutta se oli sääli – koska tunsin, että olin lähellä.

Spekuloitavaakin jäi.

– Detroit vaikutti hyvältä, kun allekirjoitin sopimuksen. Magnus Hellberg pelaa nyt Detroitissa – minun numerollani. Hän tuli ja käytti tilaisuutensa. Hieno homma hänelle, Olkinuora kehaisee suomalaisen edestä NHL-paikan napannutta ruotsalaisvahtia.