Odotus on pian ohi. NHL:n runkosarja polkaistaan käyntiin perjantaina Tshekissä. Vielä on pitkä arkiviikko aikaa, joten aloitetaan NHL:n kausiennakot Atlantin divisioonasta.

Atlantin divisioona on mennyt tasollaan vauhdilla Metropolien divisioonan ohi. Ottawa Senatorsin ja Detroit Red Wingsin rohkeat peliliikkeet kesällä ovat tehneet siitä NHL:n kenties mielenkiintoisimmat divisioonan.

Pudotuspeleihin etenevät seurat

Florida Panthers

Viime kauden runkosarjan voiton kunniaksi Presidents Trophyn pokannut Florida Panthers on vahvoilla tälläkin kaudella. Joukkue on kyllä heikentynyt paperilla, mutta yksi playoff-pettymys lisää on oikein käsiteltynä antanut yhden tärkeän oppitunnin lisää voittamisesta.

Maalivahtiosastolle täytynee lähivuosina tehdä palkkakattosyistä jotain, mutta tälle kaudelle Sergei Bobrovskin ja Spencer Knightin pitäisi muodostaa huipputason kaksikko. MacKenzie Weegarin, Ben Chiarot’n ja Markus Nutivaaran vaihtuminen Marc Staaliin on selkeä heikennys takalinjoille, mutta lisää arvokasta kokemusta.

Hyökkäyksessä ei ole tullut lisää kokemusta eikä laatua, sillä huikean läpimurtokauden pelanneen Mason Marchmentin, Claude Giroux’n ja Jonathan Huberdeaun ovat korvanneet Matthew Tkachuk ja Colin White. Tästä huolimatta NHLSuomen toimitus uskoo Panthersin olevan Atlantin divisioonan kärjessä runkosarjan päätyttyä.

Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightningin runko on niin kivikova, ettei sitä voi sivuuttaa alkavan kauden menestysjoukkueista puhuttaessa. Andrei Vasilevskin, Victor Hedmanin, Steven Stamkosin, Brayden Pointin ja Nikita Kutsherovin kaltaiset pelimiehet Jon Cooperin komennuksessa tulevat pitämään salamanutut mahdollisina Stanley Cup -haastajina niin kauan kuin suurin osa heistä on edes lähellä tämän hetken tasoaan.

Ilman menetyksiä Lightning ei tänäkään kesänä välttynyt. Ondrej Palat teki sopimuksen New Jersey Devilsin kanssa, Jan Rutta päätyi Pittsburgh Penguinsiin ja Ryan McDonagh häipyi Nashville Predatorsiin.

Philippe Myersille tehtiin hämmentävän rahakas, yli 2,5 miljoonan dollarin sopimus siihen nähden, ettei AHL-lainalla ison osan kaudesta pelannut puolustaja ole tehnyt vielä kunnon läpimurtoa NHL:ään. Ian Cole on niin ikään uusi tuttavuus Boltsin pakkikalustossa, ja nähdäänpä kokoonpanossa paluumuuttaja Vladislav Namestnikovkin.

Toronto Maple Leafs

Playoff-menestyksen kohdalla Toronto Maple Leafsin kohdalle voi raapustaa liudan kysymysmerkkejä, mutta runkosarjan kannalta suurin mysteeri on maalivahtipeli. Muodostavatko Matt Murray ja Ilja Samsonov voittavan maalivahtikaksikon?

Jack Campbellin korvaaminen Murraylla vain satojen tuhansien säästöllä oli todella hämmentävä peliliike. Ilja Mikhejev, Ondrej Kase ja Ilja Ljubushkin ovat niin ikään uusissa osoitteissa tällä kaudella, joiden tilalle on kiinnitetty Nicolas Aube-Kubel, Calle Järnkrok ja mielenkiintoinen jokerikortti Denis Malgin.

Boston Bruins

Boston Bruinsissa haiskahtaa vahvasti vanhan menestyspoppoon viimeiseltä yritykseltä. David Krejci ja Patrice Bergeron muodostavat jälleen sentterikaksikon kärkiketjuihin, mutta 36- ja 37-vuotiaiden hyökkääjien pelikunto on vuosi vuodelta suurempi arvoitus.

Erik Haula pelasi hyvän kauden, mutta Krejcin, Pavel Zachan ja Anton Strålmanin saapumisen myötä joukkue on ehdottomasti vahvistunut. Menestymään tottuneet massachusettsiläiset joutuvat kuitenkin vilkuilemaan olkansa yli, sillä viime kaudella divisioonan neljänneksi runkosarjassa sijoittuneen ryhmän taakse jääneet kilpailijat ovat vahvistuneet huomattavasti enemmän.

Pudotuspelien ulkopuolelle jäävät seurat

Ottawa Senators

Ottawa Senators on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimpia seurattavia tällä kaudella. Äärimmäisen aktiivinen ote pelaajamarkkinoilla on tuonut Kanadan pääkaupunkiin Alex DeBrincatin, Claude Giroux’n ja Cam Talbotin, kun Connor Brown, ulosostettu Colin White ja Matt Murray poistuivat samalla oven avauksella.

Organisaation sisällä voi odottaa tapahtuvan merkittävää kehitystä. Tim Stützlen kerrotaan olevan fyysisesti täysin uudenlaisessa tikissä, minkä lisäksi Jake Sanderson, Shane Pinto, Brady Tkachuk ja Josh Norris ovat äärimmäisen lupaavia nuorukaisia, joista osa on jo vakiinnuttanut paikkansa Senatorsin kärkikentissä.

Detroit Red Wings

Toinen merkittäviä muutoksia läpikäynyt Atlantin divisioonan joukkue on Detroit Red Wings. Suomalaisittain mielenkiintoisinta on nähdä, miten Ville Husso pärjää punavalkoisten oletettuna ykkösvahtina, ja ottaako Jussi Olkinuora paikan NHL-kokoonpanosta.

Marc Staalin, Danny DeKeyserin, Thomas Greissin ja Sam Gagnerin menettäminen ei tunnu missään, kun Steve Yzerman on vahvistanut joukkuettaan muun muassa Andrew Coppilla, Ben Chiarotilla, David Perronilla, Olli Määtällä ja Dominik Kubalikilla. Innostukseen on aihetta myös superlupaavien Lucas Raymondin, Moritz Seiderin, Simon Edvinssonin ja harjoitusleirillä vakuuttaneen Elmer Söderblomin tämän kauden otteiden näkemistä odotellessa.

Buffalo Sabres

Myös Buffalo Sabres on viime kautta kilpailukykyisempi. Ilja Ljubushkin on ainoa, jota voidaan pitää merkittävänä vahvistuksena, mutta aivan Kanadan rajan tuntumassa sijaitsevassa New Yorkin osavaltion kaupungissa majailee pitkä liuta pelaajia, joilta voi odottaa merkittävää kehitystä.

Viime kauden parhaaksi AHL-tulokkaaksi valittu Jack Quinn, JJ Peterka, Owen Power, Dylan Cozens ja Peyton Krebs olisivat huippuluokan lupauksia, joista suurimman osan voi odottaa olevan merkittävässä roolissa tällä kaudella. Maalivahtipeli on ehdottomasti epävarma tekijä 41-vuotiaan Craig Andersonin ja vain varakassarina NHL:ssä kunnostautuneen Eric Comrien kantaessa torjuntavastuuta.

Montreal Canadiens

Niille, jotka antoivat toiveidensa Montreal Canadiensin suhteen nousta toissa kauden yllättävästä esiintymisestä Stanley Cup -finaaleissa, joutuivat pettymään. Pohjasakkaan Martin St. Louis’n luotsaamasta paremmasta jaksosta huolimatta jääneen Habsin on vaikea nähdä nousevan divisioonan häntäpäästä tällä kaudella.

Tulevaisuuden toivoista Cole Caufield näytti kuin uudelta pelaajalta St. Louis’n otettua päävalmentajan tehtävät vastaan, ja Kirby Dachkin voi nousta avainrooliin. Juraj Slafkovskylla ensimmäinen NHL-kausi mennee vielä taalaliigan vauhtiin totutellessa.

Arvio: Näin käy runkosarjassa

SijoitusJoukkue
1.Florida Panthers
2.Tampa Bay Lightning
3.Toronto Maple Leafs
4.Boston Bruins
5.Ottawa Senators
6.Detroit Red Wings
7.Buffalo Sabres
8.Montréal Canadiens