Vesa Toskalan ura Toronto Maple Leafsissä oli mainettaan parempi, mutta silti kriittisen intohimoisesti joukkuetta seuraavat fanit muistelevat ex-maalivahtiaan katkeruudella. Negatiivisille tuntemuksille syynä eivät olekaan pelkästään suomalaisen esitykset jäällä, vaan se, mistä joukkue luopui saadakseen hänet.

Maple Leafs maksoi kesäkuussa 2007 San Jose Sharksille Toskalasta ja heikommanpuoleisen kauden pelanneesta ex-huippulupaus Mark Bellistä vuoden 2007 ensimmäisen ja toisen sekä vuoden 2009 neljännen kierroksen varausvuoron. Varausvuoroilla varattiin Craig Smith, Aaron Palushaj ja Lars Eller, jotka kaikki ylsivät urallaan NHL:ään.

Näin yksinkertainen tapaus tämä ei kuitenkaan ole, sillä yhtäkään edellä mainituista pelaajista Sharks ei varannut. Varausvuorot käytettiin treideihin ennen varaustilaisuutta.

San Jose Sharksin vaihtokauppa Nashville Predatorsin kanssa ei mennyt putkeen

Vuoden 2009 varausvuoro kaupattiin vuonna 2008 kyseisen vuoden seitsemännen kierroksen varausvuoron kanssa Nashville Predatorsille, mistä vastineeksi Sharks sai kahdeksan pykälää aikaisemman neljännen kierroksen varausvuoron. Kyseisellä varausvuorolla kalifornialaisjoukkue valitsi Harri Säterin.

Säteri edusti Sharksia vain luukkuvahtina, kun taas Smith ja seitsemännellä kierroksen varausvuorolla valittu Anders Lindbäck edustivat keltapaitoja 666 NHL-ottelun verran. Jenkkihyökkääjä jätti Predsin vapaana agenttina, mutta Lindbäck kaupattiin verrattain nuorena Tampa Bay Lightningiin treidissä, jonka ansiosta Tennesseessä nautitaan lähes 500 NHL-ottelun jälkeenkin yhä Colton Sissonsin peliesityksistä.

Muut varausvuorot käytettiin huomattavasti paremmin

Varausvuorot numero 13 ja 44 sekä seuraavan vuoden kolmoskierroksen varausvuoro kaupattiin St. Louis Bluesiin vaihdossa varausvuoroon numero 9. Tämän varausvuoron Sharks käytti Logan Coutureen.

Couturesta onkin tullut monin verroin isompi tähti kuin Bell ja Toskala yhteensä. 33-vuotias kapteeni on pelannut hainutussa 845 ottelua ja mättänyt 633 tehopistettä.

Bell ja Toskala poistuivat nopeasti Torontosta

Bell pelasi ensimmäisellä Maple Leafs -kaudellaan 35 ottelua kartuttaen pistetilastojaan lukemin 4+6=10. Seuraavaksi kaudeksi matka jatkuikin AHL:ään.

Toskala torjui ensimmäisellä kaudellaan sinivalkoisessa kanadalaisjoukkuessa kiekkoja 90,4-prosenttisesti, joka oli huomattavasti parempi lukema kuin Tuukka Raskia vastaan hankittu ex-superlupaus Andrew Raycroftin 87,6. Seuraavankaan kauden 2008-09 tilastot eivät olleet huonot joukkueen tasoon nähden, mutta 2009-10 koppi ei vain tuntunut tarttuvan, ja torjuntaprosentiksi muodostui 87,4.

Tammikuussa 2010 Toskala ja konkarihyökkääjä Jason Blake siirtyivät Anaheim Ducksiin, joka tarjosi vastineeksi Jean-Sebastien Gigueren. Giguere pelasi loppukauden aikana loistavasti, mutta kaudella 2010-11 aloittavan maalivahdin roolin otti James Reimer, minkä seurauksena kokenut kassari päätyi kauden päätteeksi vapaana agenttina Colorado Avalancheen.