Näkökulma: Säihkyvät superlupaukset jäävät jalkoihin – nämä seikat tekevät Anton Lundellista NHL:n parhaan tulokkaan

© Kuva: Getty Images

Anton Lundell on pelannut tulokaskaudellaan Florida Panthersissa paremmin kuin suurin osa ihmisistä osasi odottaa. Vaikka Trevor Zegras ja Lucas Raymond ovat häikäisevillä esityksillään vieneet valokeilan vuoden tulokas -keskusteluisssa, saattaa Lundell hyvinkin olla koko sarjan paras tulokaspelaaja.

Suomalanen kantaa poikkeuksellisen isoa vastuuta

Panthersissa luotetaan Lundelliin kuin vuoreen. Nuorukainen saa erikoistilanne vastuuta niin yli- kuin ennen kaikkea alivoimalla. Nimenomaan kokonaisvaltainen pelaaminen on nuorella keskushyökkääjällä hämmästyttävällä tasolla.

Vertailu Zegrasiin ja Raymondiin näyttää suomalaisittain riemastuttavalta. Lundell aloittaa vaihtonsa yli kahdenkymmenen prosentin varmuudella oman pään aloituksella. Zegrasin vastaava lukema on vain kaksi ja puoli prosenttia. Laitahyökkääjä Raymondin vaihdot lähtevät liikkeelle omista vain noin kymmenen prosenttia kerroista.

Isosta puolustusalueen vastuusta huolimatta Lundellin ollessa jäällä Panthers laukoo enemmän kuin päästää laukauksia. Tilaston lukema on 53,1 prosenttia. Raymondin pelatessa Red Wings on laukausten hallinnassa pakkasella. Zegrasin ja Ducksin lukema on 52,1 prosenttia.

Kiekonriistoissa Lundell on kolmikosta ainoa, joka riistää kiekkoja enemmän kuin menettää. Riistoja suomalaishyökkääjällä on 36 kappaletta. Se on lukemana liigan eliittiä.

Myös hyökkäyspeli kulkee

Vaikka Lundellin vahvuudet ovat kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, tehottomasta työmyyrästä ei todellakaan ole kysymys.

Lundell on tehnyt 32 pelaamassaan ottelussa tehot 7+13. Maaliodottamaa hän on luonut 7,8 maalin edestä, joten kyse ei ole ollut kuumasta alusta. Hänen pelinsä on tehokasta.

Zegras ja Raymond ovat vielä pistepörssissä melko reilulla etumatkalla Lundellin nähden. Kumpikin on kuitenkin niukasti omaa maaliodottamaansa edellä. He pelaavat myös ylivoimalla ja tasakentin minuutteja, joihin sisältyy enemmän hyökkäys- ja vähemmän puolustusvastuuta.

Lundellin tehotilaston lukema +12 on selvästi kolmikon paras.

Säihkeen puuttuminen voi viedä Lundellilta vuoden tulokkaan pystin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö suomalainen olisi tämän kauden tulokkaista paras pelaaja.

Eetu Pennanen
Twitter: @eetupennanen


Washington Capitals – Vegas Golden Knights | Takooko Ovetshkin overin himaan? ⭐️⭐️½