Pelaajan potentiaalia ja sen toteutumista on vaikea ennakoida 17-18-vuotiaana, mutta siitä kykyjenetsijöille maksetaan. Suurin osa ykköskierroksella varatuista pelaajista päätyy hyvään rooliin NHL:ssä, mutta jotkut ovat täydellisiä floppeja.

Aivan lähivuosien varauksia ei voi vielä tuomita, joten tässä artikkelissa kurkataan, mitä vuosina 2010-2014 ykköskierroksella valituille pelaajille kuuluu. Samalla pohditaan, keitä varausvuoron lähelle arvotettuja pelaajia olisi voinut harkita kyseisen flopin sijasta.

2014

Connor Bleackley
Colorado Avalanche, #23

On floppeja, jotka pärjäävät vain junioreissa ja on floppeja, jotka eivät onnistu siirtymässään ammattilaistasolle. Connor Bleackley pisti vielä pahemmaksi.

Colorado Avalanche ei kaksi vuotta Bleackleyn varaamisen jälkeen suostunut tekemään hänen kanssaan edes tulokassopimusta. Entinen Kanadan alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen varakapteeni oli NHL-oikeuksistaan vapaa, joten St. Louis Blues varasi hänet viidennellä kierroksella vuonna 2016.

Pikakelauksella tähän päivään, Bleackley on tehnyt tästä kaudesta sopimuksen ECHL-joukkue Maine Marinersin kanssa. Viime ECHL-kaudella hän pelasi samassa sarjassa 32 ottelua tehoin 4+5=9. NHL-otteluita ei 25-vuotiaalle hyökkääjälle ole kertynyt yhtään.

Vaihtoehtoisia varauksia: David Pastrnak #25 ja Jared McCann #24

2013

Morgan Klimchuk
Calgary Flames, #28

Morgan Klimchukin ammattilaisura on ollut vuoristorataa, mutta kovin korkealle ei koskaan päästy. Pari kohtuullista AHL-kautta rohkaisivat Calgary Flamesiä antamaan lupaukselleen yhden ottelun NHL:ssä, mutta siihen se jäi.

AHL-kaudella 2019-20 Klimchuk pelasi 49 ottelua tehoin 12+14=26, mutta sen jälkeen häntä ei kaukaloissa ole nähty. Virallista lopettamispäätöstä ei ole tehty.

Vaihtoehtoisia varauksia: J.T. Compher #35 ja Ryan Hartman #30

2012

Nail Jakupov
Edmonton Oilers, #1

Kun varausflopeista puhutaan, Nail Jakupov on yksi ensimmäisistä mieleen tulevista pelaajista. Venäläinen aloitti NHL-uransa ryminällä, mutta romahti vähintään samalla ryminällä alas.

Tulokaskaudellaan 48 ottelussa tehot 17+14=31 saalistanut Jakupov vaikutti alkuun ihan hyvältä tapaukselta, mutta NHL-ura kestikin vain kuusi kautta. Vaikeuksien jälkeen hän pelaa tällä hetkellä KHL:ssä hyvällä tasolla, mutta se on koko varaustilaisuuden ykkösvalinnalle katastrofi.

Vaihtoehtoisia varauksia: Ryan Murray #2 ja Alex Galchenyuk #3

Griffin Reinhart
New York Islanders, #4

Maineikkaista Reinhartin veljeksistä vain yksi löi läpi NHL:ssä, mutta hän ei ollut New York Islandersin pettymykseksi Griffin Reinhart. Loppujen lopuksi harmitus ei jäänyt Islandersin niskaan, sillä se pääsi eroon puolustajalupauksestaan jo vuoden 2015 varaustilaisuuden yhteydessä, minkä ansiosta se sai muun muassa Mathew Barzalin.

Reinhart sai Islanders-paidassa pelattujen kahdeksan NHL-ottelun lisäksi 29 kappaletta lisää ensimmäisen Oilers-organisaatiossa vietetyn kauden aikana. Yhteensä tehot 0+2 näissä 37 ottelussa tehnyt puolustaja ei tämän jälkeen NHL:ää nähnyt. Nykyään hän pelaa Iso-Britannian pääsarja EIHL:ssä.

Vaihtoehtoisia varauksia: Morgan Rielly #5, Hampus Lindholm #6, Matt Dumba #7 Jacob Trouba #9 ja Filip Forsberg #11

Henrik Samuelsson
Phoenix Coyotes, #27

Henrik Samuelssonin ensimmäinen ammattilaiskausi Pohjois-Amerikassa oli onnistunut. AHL:ssä tuli 68 ottelussa tehot 18+22=40 ja tilille tuli ensimmäiset kolme NHL-peliä.

Oli ongelma sitten farmijoukkueen muuttamisessa Portlandista Springfieldiin tai jossain muussa, jotain tapahtui. Peli ei kulkenut oikein mitenkään AHL:ssä ja parin kauden päästä Samuelsson saikin tottua jo ECHL-kiekkoon. Vuonna 2019 ruotsalais-yhdysvaltalainen hyökkääjä muutti Eurooppaan ja EIHL:ään, josta matka jatkui viime kaudella yhden ottelun ajaksi Slovakian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Vaihtoehtoisia varauksia: Brady Skjei #28 ja Tanner Pearson #30

2011

Duncan Siemens
Colorado Avalanche, #11

Ennen kaikkea puolustavana puolustajana tunnettu Duncan Siemens ei koskaan lyönyt läpi NHL:ssä. Varausnumeroon nähden hämmentävää on, että Siemens ei edustanut koskaan maataan junioreiden MM-kisoissa. NHL:ssä otteluita tuli 20 kappaletta ja ura jääkiekkoilijana päättyi AHL-kauteen 2018-19 25 vuoden iässä.

Vaihtoehtoisia varauksia: Jamie Oleksiak #14, J.T. Miller #15 ja Joel Armia #16

Zack Phillips
Minnesota Wild, #28

Ilman NHL-otteluita jäänyt Tyler Biggs ja kahden NHL-ottelun nykyään Tanskassa pelaava Mark McNeill olisivat myös olleet houkuttelevia valintoja, mutta Zack Phillips lyö nämäkin pelaajat laudalta. Phillips voitti QMJHL:n mestaruuden kahdesti ja Kanadan junioriliigojen yhteisen Memorial Cupin kerran ollen joukkueen pistenikkareita.

AHL:ssä piste-ennätykseksi jäi toisen kauden 33, eikä NHL-otteluita koskaan tullut. Phillipsin karavaani on sittemmin kulkenut muun muassa Iso-Britanniassa ja Puolassa. Puolasta potkut saatuaan hän pelaa nyt Saksan kolmannella sarjatasolla. Jälkikäteen ajateltuna junioriaikojen tehoiluun saattoivat siivittää myös Jonathan Huberdeaun ja toisella kaudella mukaan liittyneen Charlie Coylen kaltaiset joukkuekaverit.

Vaihtoehtoisia varauksia: Rickard Rakell #30, Scott Mayfield #34, Boone Jenner #37 ja John Gibson #39

2010

Mark Visentin
Phoenix Coyotes, #27

Ensimmäisellä kierroksella varatut maalivahdit olivat kymmenisen vuotta sitten nykypäivääkin harvinaisempia, mutta Mark Visentin oli huippulupaus. Kanadan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa kahdesti upeasti esiintynyt kassari oli todella odotettu pelaaja Phoenix Coyotesille.

Visentinin NHL-ura jäi yhden ottelun mittaiseksi, ja AHL-tasollakin pysyminen aiheutti vaikeuksia. Keskinkertaisen ECHL-kauden 2016-17 jälkeen Visentin teki sopimuksen Itävallan pääsarjajoukkue Fehervar AV19:ään. Ensimmäisessä ottelussaan hän päästi viisi maalia ensimmäisessä erässä ja kutsuttiin penkille. Tämä jäi junioritähden viimeiseksi viralliseksi jääkiekko-otteluksi, sillä ura päättyi jo 25-vuotiaana.

Vaihtoehtoisia varauksia: Charlie Coyle #28, Brock Nelson #30 ja Justin Faulk #37

Lähiviikkoina mennään ajassa vielä viisi vuotta taaksepäin ja kurkataan, millaisia floppeja vuosien 2004-2009 NHL-drafteista löytyy.