Boston Bruins siirtyi NHL:n pudotuspelien avauskierroksella Washington Capitalsia vastaan johtoon jo otteluvoitoin 3-1, kun se juhli neljännessä keskinäisessä kohtaamisessa luvuin 4-1.

Samalla myös Tuukka Rask varmisti historiaa, sillä Bruinsin maalilla 19/20 torjuntaa ottanut suomalainen venyi uransa 54. pudotuspelivoittoonsa. Savonlinnalainen on kerännyt joukkueessa kaikkien aikojen eniten pudotuspelivoittoja – Gerry Cheevers on kakkosena 53 kiinnityksellä.

Pelissä päähuomion vei kuitenkin täysin toisenlainen, kurja tapaus. Capsin Dmitri Orlov osoitti epäinhimillisiä piirteitä toisessa erässä 0-0-tilanteessa niitattuaan Kevan Milleriä pään seudulle Washingtonin puolustusalueella. Bostonin kolmosparin pakilla oli suuria vaikeuksia päästä ylös ja pois jäältä.

Bruinsin päävalmentaja Bruce Cassidy sanoi NHL:n nettisivuilla, että peluri on sairaalassa, ja hänelle tehdään siellä joitakin CT-tutkimuksia.

– Emme tiedä mitään muuta ennen hänen sieltä palaamista.

Orloville määrättiin rumasta niitistä ensin suuri rangaistus, mutta sen pituutta yllättäen pudotettiin videotarkistuksen jälkeen. Pelaaja sai lopulta vain 2+2-minuuttia väkivaltaisuudesta. Cassidy ei tainnut ostaa tätä tuomiota.

– Minulle kerrottiin, että tapauksessa nähtiin Millerin saavan ensin kosketus olkapäähän, tai johonkin ylävartaloon. Ei se meistä näyttänyt ihan siltä.

Boston kosti tapauksen puolisen minuuttia jäähyn alkamisen jälkeen iskettyään 1-0-häkin. Se näytti vapauttavan kurjan menetyksen kokenutta joukkuetta.

– Meistä tuntui, että meidän oli saatava se maali hänelle. Hän on iso osa tiimiämme, osuman alustanut David Pastrnak heitti.

– Me lyömme heitä tulostaululla, emmekä ota typeriä rangaistuksia. Vastaamme tarvittaessa, mutta pelasimme nyt oikealla lailla suuren osan pelistä, yhden maalin kiskaissut Matt Grzelcyk jatkoi.

Bostonilla on seuraava sauma lyödä jauhot Washingtonin kurkkuun maanantaiyön viidennessä osassa.