Näkökulma: Florida Panthers sai oman ”Carey Pricensa” – Chris Driedgeristä päästettävä irti

© Kuva: Getty Images

Florida Panthersillä on maalivahtiongelma. Kuulostaa tutulta toteamalta, mutta tällä kertaa ongelma on positiivinen.

20-vuotias Spencer Knight on käytännössä jenkkiversio Carey Pricesta. Huhupuheiden mukaan jenkkivahdin suostuminen sopimukseen ei ollut ihan itsestäänselvyys.

Syy oli Sergei Bobrovskin pitkä ja arvokas sopimus. Vuoteen 2026 asti ulottuva paperilappu tuo 32-vuotiaalle venäläiselle 10 miljoonan dollarin vuositulot.

Mahdollisesti Panthers-GM on sanonut, että se ei merkitse mitään peluutuksen suhteen ja osoituksena siitä hänellä oli näyttää, miten peliaika on jakautunut heidän tolppiensa välissä. Unelmakautta pelaava Chris Driedger on lähes jakanut torjuntavastuun Bobrovskin kanssa.

Oli miten oli, Knight on nyt kirjoittanut nimensä sopimukseen. Hän on tehnyt myös NHL-debyyttinsä, joka oli upea ja vahvisti asian, joka oli oletusarvo jo etukäteen – Knight on valmis.

Vuoden 2019 ykköskierroksen varausta ei kannata AHL:ssä pitää, sillä sitä varten Knight ei tulokassopimustaan tehnyt. Hän on valmis NHL:ään ja siellä hänen kuuluu pelata.

Joko Driedgeristä tai Bobrovskista täytyy siis luopua. Driedgerin sopimus umpeutuu tähän kauteen, joten se olisi helpoin tie. Bobrovskin sopimuksen purkaminen ei olisi nimittäin kovin yksinkertaista.

Bobrovskin sopimuksen purkaminen kesällä tarkoittaisi sitä, että hänen sopimuksensa vaikutus Panthersin palkkakattotilanteeseen olisi seuraavat kaksi vuotta 5.8 miljoonaa ja sen jälkeiset kolme vuotta 6.8 miljoonaa dollaria. Tämän jälkeen Bobrovski-diili verottaisi palkkakatosta 1.8 miljoonaa vielä viisi vuotta alkuperäisen sopimuksen umpeutumisen jälkeen.

Tämä tarkoittaisi sitä, että säästöä sopimuksen ulosostosta tulisi Panthersille ensi kaudelle 3.2 miljoonaa dollaria. Driedger pelaa kuitenkin tällä kaudella 850 tuhannen dollarin palkalla, joten jatkosopimus vaatisi vähintäänkin lähelle vastaavaa lisäsummaa rahaa.

Toisin sanottuna rahallinen vaikutus ulosostolla olisi lähes nolla, mikä tarkoittaa sitä että Driedgerin pitäminen Bobrovskin sijaan olisi lähes puhtaasti urheilullinen liike. Driedgerin pitäminen yhden vuoden sopimuksella kaupatakseen hänet siirtorajalla olisi järkevä liike, mutta siihen taas ei Driedgerin tulisi ikinä suostua.

26-vuotiaana läpimurron tehneenä maalivahtina on täydellinen hetki ottaa kaikki irti vapaiden pelaajien markkinoista. Kanadalainen tietää varmasti itsekin, että hänellä on näytöt annettuna vasta kakkosmaalivahtina, ei luotettuna ykkösvahtina. Tämän takia Panthersin ei tule luottaa hänen peittoavan Bobrovskia ensi kaudella, muistaen esimerkiksi tapauksen nimeltä Scott Darling.

Bobrovski ei kuitenkaan ole pelannut edes erityisen huonosti etenkään lähiaikoina. Bobin kahdeksasta viime startista viisi on päättynyt voittoon ja vain yhdessä torjuntaprosentti on tippunut alle 90:n. Koko kauden torjuntaprosentti 90.9 ei ole loistava, muttei myöskään surkea. Sopimus kyllä on huono, mutta maalivahti ei.

Lisätään argumentoinnin tueksi vielä yksi taso lisää. Kukaan ei pysty järkiperustein sanomaan, että Knightin kehityksen kannalta parempi partneri ensi kauden tandemissa olisi 11 NHL-kauden ja 533 ottelun Bobrovskin sijaan 35 NHL-ottelun Driedger.

Tämä on viimeinen naula arkkuun jälkimmäisen ajalle Panthersissa, mikä ei hänelle itselleen ole huono asia. Panthers olisi voinut saada siirtotakarajalla kohtuullisen varausvuoron vaihdossa kauden komeettaansa, mutta tämän kauden menestyksen kannalta oli varausvuoroa vaille jäämisen arvoista pitää kolme NHL-tasolla voittamiseen kykenevää maalivahtia organisaatiossa.

Panthersilla on käsissään timantti, jonka kaltaisia ei maailmaan läheskään joka vuosi putkahda. Kaiken sen maalivahtiosastoa koskevan päätöksenteon täytyy tukea Knightin kehitystä, mikä johtaa vääjäämättömään lopputulokseen: Driedgerin täytyy lähteä.

LUE MYÖS: Ei tietoakaan jännityksestä – Florida Panthersin nuori yhdysvaltalaisvahti antoi myrskyvaroituksen debyytissään


50.00 jättikerroin Suomen MM-kullalle!

1. Avaa pelitili Unibetille.
2. Jos ensitalletuksesi on min. 20€, saat 5X10€ ilmaisvedon jos Leijonat ei voita kultaa.
3. Betsaa ja katso! Jääkiekon MM-kisat ovat nähtävissä Unibet TV:ssä.