Jääkiekko on alati kasvava laji. Se saavuttaa yhä useamman maan, mikä tarkoittaa myös sitä, että yhä useammassa maassa on ihmisiä jotka unelmoivat NHL:stä. Tässä lista pienimmistä kiekkomaista, joiden pelaajan unelma on käynyt toteen NHL-varauksen tai jopa NHL-pelien muodossa.

Australia

Tuoreessa muistissa monella on varmasti Nathan Walkerin läpimurto NHL:ään. Walker sai Pohjois-Irlannin Cardiffissa syntymisestä huolimatta kiekko-oppinsa Australiassa ja siirtyi sieltä ennen pitkää Eurooppaan kovempitasoisen jääkiekon perässä.

Tsekissä pelatessaan Walkerin nimeä ei huudettu hänen varausvuonnaan NHL:ään, joten kesken kauden 2012-13 hän siirtyi USHL:ään. Sieltä kutsu kävi Washington Capitalsin farmijoukkue Hershey Bearsiin, josta Capitals varasi hänet neljännellä kierroksella.

Nykyään 27-vuotias hyökkääjä pelaa St. Louis Bluesin organisaatiossa ja on tälläkin kaudella päässyt 7 NHL-ottelussa kokoonpanoon mukaan. Yhteensä Walker on saanut urallaan kasaan 24 NHL-ottelua tehoin 3+2.

Kroatia

Suomalaisittain tutumpi maansa NHL-kiekon pioneeri on Borna Rendulic. Maansa jatkuvasti talousongelmissa olleen ja lopulta konkurssiin menneen suurseura Medvescak Zagrebin kasvatti ei ikinä saanut NHL-varausta, mutta hän jatkoi pelaamisensa määrätietoista kehittämistä Suomessa.

Ahkera työ tuotti hedelmää ja Rendulic pääsi lopulta kirkkaisiin valoihin, sillä NHL:ssä kroatialaishyökkääjä pelasi 15 ottelun verran. Tällä kaudella 29-vuotias Rendulic edustaa SHL:n Örebro HK:ta.

Viro

Virolainen jääkiekkoilija ei toistaiseksi ole vielä pelannut NHL:ssä, mutta yhden NHL-varauksen eteläinen naapurimme on saanut. Itäblokin skouttaamisen silloinen edelläkävijä Red Wings varasi Toivo Suursoon 11. kierroksella vuonna 1994.

NHL:n sijaan Suursoo on suomalaisille tuttu SM-liigasta, jota hän pelasi TPS:n riveissä kaudet 1996-98. Nykyään jo uransa lopettanut 45-vuotias hyökkääjä oli melkoinen reissumies, sillä hän pelasi urallaan 16 sarjassa 12 eri maassa.

Japani

Japanilainen sen sijaan on yltänyt NHL-jäille asti. Yataka Futufuji torjui 4 ottelua Los Angeles Kingsin maalilla kaudella 2006-07.

Monia muita artikkelissa mainittuja hienommaksi saavutuksen tekee se, että Fukufuji pelasi lähes koko nuoruutensa Japanissa ja varattiin NHL:ään kotimaassa pelatun kauden jälkimainingeissa. NHL-varaus tuli kahdeksannella kierroksella.

Japanilaisista NHL-varauksista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta Taro Tsujimotoa. Vuonna 1974 Buffalo Sabres tuskastui varaustilaisuuteen, joka oli tuolloin 12 kierroksen mittainen ja tehtiin puhelimen välityksellä, mikä teki tapahtumasta puuduttavan pitkän.

Sabres päätti kokeilla, huomaako kukaan jos varaa pelaajan, jota ei ole olemassa. Kukaan ei huomannut, ja niin Sabres varasi Tsujimoton, suoraan Tokio Katanasista, joukkueesta joka oli myös keksitty.

Muita NHL:ään varattuja: Hiroyuki Miura, Montreal Canadiens, vuoden 1992 11. kierros

Serbia/Jugoslavia

Silloisessa Jugoslaviassa syntynyt Ivan Boldirev oli aikansa parhaita pelaajia. Moni pitää häntä kiekonkäsittelyn pioneerina, ja hän oli erityisen taitava syöttämään kiekkoa.

Kouluiän kynnyksellä Kanadaan muuttanut Boldirev 1052 NHL-ottelua ja nakutti niissä 866 pistettä. Vuonna 1978 serbialaiskanadalainen hyökkääjä valittiin All Stars -otteluun ja on virallisesti myös Stanley Cup -voittaja, vaikka pelasi Boston Bruinsin mestaruuskaudella 1971-72 vain 11 ottelua ennen siirtoaan California Golden Sealsiin.

Belgia

Suomalaisittain tuttu nimi löytyy myös Belgian NHL-historiasta. Listan tuoreempaan kaartiin kuuluu Wouter Peeters, jonka Chicago Blackhawks varasi kolmannella kierroksella vuonna 2016.

Varauksensa jälkeen Jokereiden A-junioreihin liittyneen maalivahdin ura meni jyrkkään alamäkeen varauksen jälkeen. Jokereiden A-junioreissa aloittavan maalivahdin paikan vei Eetu Mäkiniemi, minkä jälkeen tie on vienyt USHL:n kautta Suomi-sarjaan Iso-Britannian pääsarjaan ja täksi kaudeksi taas takaisin Suomi-sarjaan.

Irlanti

Kaukaa historian kirjoista löytyy Jim McFadden. Häntä ei 170-senttisenä hyökkääjänä ikinä varattu NHL:ään, mutta McFadden pelasi 1940- ja 50-luvulla 412 NHL-ottelua voittaen sekä Stanley Cupin että vuoden tulokkaan Calder Trophyn.

McFadden on Pohjois-Irlannin Belfastissa syntymisestä huolimatta virallisesti irlantilainen, koska Pohjois-Irlannin alue muodostettiin vasta vuosi hänen syntymänsä jälkeen vuonna 1921. Tapaus on senkin puolesta hieman monimutkainen, että Irlanti irtautui samassa tilanteessa Iso-Britanniasta.

Liettua

Liettuasta löytyy pari huipputason pelaajaa, mutta molemmat ovat neuvostoaikoina kiekko-oppinsa saaneita. Dainius Zubrus varattiin vuonna 1996 numerolla 15 Philadelphia Flyersiin ja 193-vuotias hyökkääjä pelasi urallaan 1293 NHL-ottelua. Oudointa Zubrusin uralla on se, että hän on pelannut samalla kaudella sekä Liettuan että Venäjän maajoukkueessa.

Darius Kasparaitisin nimi huudettiin vuoden 1992 varaustilaisuuden viidentenä New York Islandersiin. Kovaotteinen puolustaja sai kasaan 863 NHL-ottelua ja voitti Neuvostoliiton ja Venäjän paidassa olympiakultaa, -hopeaa ja -pronssia sekä alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja -hopeaa.

Hollanti

Daniel Sprongia ei helposti miellä kanadalaiseksi, mutta hänen ollessa vain kahdeksan vuotta vanha hänen perheensä teki päätöksen muuttaa Kanadaan jääkiekkouran takia. Uhraus auttoi, sillä Sprong valittiin vuonna 2015 toisella kierroksella Pittsburgh Penguinsiin.

NHL-otteluita vyöllä on 122 ottelua ja lisää on tulossa, sillä tällä kaudella Sprong on murtautunut toden teolla NHL:ään. Washington Capitalsin riveissä kasassa on 12 pistettä 25 otteluun tällä kaudella.

Muita pieniä kiekkomaita NHL:ssä:

Kiina
Misha Song, 6. kierros vuonna 2015

Unkari
Tamas Gröschl, 9. kierros vuonna 1999
Levente Szuper, 4. kierros vuonna 2000
Janos Vas, 2. kierros vuonna 2002

Puola
Mariusz Czerkawski, 5. kierros vuonna 1991, 745 o.: 215+220=435
Krzysztof Oliwa, 3. kierros vuonna 1993, 410 o.: 17+28=45

Toim. huom.: Tässä listassa rajapyykkinä oli se, että pelaaja on asunut vähintään viisi vuotta ennen varaamistaan kyseisessä maassa. Iso-Britannia käsiteltiin yhtenä maana ja se on ollut jääkiekon mahtimaita. Suurta kunnioitusta tästä huolimatta löytyy Liam Kirkin ja Perlinin veljesten tapaisia uranuurtajia kohtaan.

Ukraina on kasvattanut kaikki pelaajansa Liettuan tapaan Neuvostoliiton vallan aikana, mutta ei useamman vuoden MM-kisakokemuksellaan yltänyt pienten kiekkomaiden listaukseen. Israelin ja Kazakstanin passit omaava Maxim Birbraer olisi ollut hieno sisällyttää artikkeliin, mutta hän on syntynyt ja varttunut Neuvostoliiton alaisessa Kazakstanissa.