Vuosi 2015, 11. helmikuuta. Buffalo Sabres ja Winnipeg Jets ilmoittivat pelaajasiirrosta, jossa siirtyi seitsemän pelaajaa ja ensimmäisen kierroksen varausvuoro. Jättimäinen treidi jakoi mielipiteitä, mutta nyt on mahdollisuus olla jälkiviisas ja tarkastella, kumpi tämän treidin voitti.

Buffalo Sabres

Evander Kane
Zach Bogosian
Jason Kasdorfin oikeudet

Aloitetaan helpoimmasta ja tämän treidipuun kannalta yksinkertaisimmasta pelaajasta, Jason Kasdorfista. Kasdorf on Jetsin kuudennella kierroksella varaama maalivahti, joka pelasi siirron aikaan yliopistosarja NCAA:ssa.

Viimeisenä yliopistokautenaan Kasdorf torjui kiekkoja 93,1 prosentin varmuudella ja päätti kauden NHL-debyyttiinsä. Se jäikin hänen viimeisekseen, eikä hän ei ole saanut AHL:ssäkään kuin neljä peliä vyölleen. Tälle kaudelle Kasdorf ei ole löytänyt joukkuetta.

Moni ei sitä enää muista, mutta Zach Bogosian oli yksi NHL:n lupaavimmista puolustajista 2010-luvun taitteessa. Uuden Winnipeg Jetsin edeltäjä Atlanta Thrashers varasi 190-senttisen puolustajan vuonna 2008 koko varaustilaisuuden kolmantena, heti Steven Stamkosin ja Drew Doughtyn jälkeen. Taakse jäivät muun muassa Alex Pietrangelo, Erik Karlsson ja John Carlson.

Thrashersissa ja Jetsissä Bogosianilla oli ennen siirtoa 24-vuotiaana takanaan lähes 400 NHL-ottelua ja niissä 127 pistettä. Sabresia kanadalaispuolustaja edusti Jetsissäkin vaivanneiden loukkantumisten vuoksi vain 243 ottelun verran viiden kauden aikana, kunnes hän päätyi viime kaudella siirtolistan kautta ilmaisella Tampa Bay Lightningiin, jonka riveissä hän nosti Stanley Cup -pokaalia. Täksi kaudeksi 30-vuotias Bogosian siirtyi Toronto Maple Leafsiin.

Jets oli selkeästi päättänyt luopua Thrashers-menneisyydestä muistuttavista pelaajista ja luopui myös Thrashersin historian toiseksi viimeisestä ykköskierroksen varauksesta, Evander Kanesta. Jetsin ja Thrashersin paidassa Kane kerkesi pelata 361 ottelua ja kerätä 222 pistettä.

Kevätkauden 2015 Kane oli telakalla, mutta seuraavasta kaudesta eteenpäin hän pääsi edustamaan Sabresia vajaan kolmen kauden ja 196 ottelun verran. Pisteitä hän sai 118, kunnes kutsu kävi uuteen osoitteeseen.

Kane treidattiin keväällä 2018 San Jose Sharksiin vaihdossa Daniel O’Reganiin, vuoden 2019 2. kierroksen varausvuoroon ja vuoden 2019 4. kierroksen varausvuoroon. 2. kierroksen varausvuorossa oli ehto, joka muutti sen 1. kierroksen vuoroksi Kanen kirjoittaessa nimensä alle jatkosopimukseen Sharksin kanssa.

O’Regan on Sharksin 5. kierroksen varaus, joka pelasi siirron aikaan ammattilaisuransa toista kautta. Ennen siirtoa hän oli pelannut 94 peliä AHL:ssä hyvin tehoin ja 22 NHL-ottelua kykenemättä lyömään itseään lopullisesti läpi isoihin valoihin.

24-vuotiaana Sabres-organisaatioon liittynyt O’Regan ei pystynyt siihen myöskään uudessa joukkueessaan. Yhteistyö seuran kanssa jäi kevään jälkeiseen yhteen kokonaiseen kauteen ja kolmeen NHL-otteluun.

Vuoden 2019 1. kierroksen varausvuoroa Sabres ei käyttänyt varatakseen ketään, vaan vahvistaakseen rivejään. Keväällä 2019 kyseinen varausvuoro siirtyi vuonna 2015 2. kierroksella varatun Brendan Guhlen kanssa Anaheim Ducksiin vaihdossa Brandon Montouriin.

Montour tienaa edelleen taalansa buffalolaisjoukkueessa ja takana on 101 ottelua uudessa seurassa tehoin 9+26. Guhle ei ainakaan vielä 23-vuotiaana ole tehnyt läpimurtoaan Ducksin kokoonpanoon ja 1. kierroksen varausvuoronsa Ducks käytti Brayden Traceyyn.

Viimeinen Sharksilta vaihdossa Kaneen saatu palanen oli vuoden 2019 4. kierroksen varausvuoro. Tämän Sharks sai halutessaan siirtää vuoden 2020 3. kierroksen varausvuoroksi, mutta ei sitä tehnyt. Sabres kauppasi tämän sekä 6. kierroksen varausvuoron Vancouver Canucksiin saadakseen Canucksin 20 pykälää aikaisemman 4. kierroksen varausvuoron. Tällä vuorolla Sabres valitsi Aaron Huglenin.

Sabresin saavuttama hyöty: 544 NHL-ottelua, 0 kertaa pudotuspeleissä

Winnipeg Jets

Brendan Lemieux
Joel Armia
Drew Stafford
Tyler Myers
2015 1. kierroksen varausvuoro

Muistatko vielä, että Tyler Myers oli aikanaan vuoden tulokas? Vuonna 2012 12:ntena varattu Myers pelasi upean tulokaskauden luutien puolustuspäässä varsin mallikkaasti 48 tehopisteen auttaessa myös joukkueen hyökkäystehokkuutta. Spoilerivaroitus: tähän päivään asti se on edelleen 31-vuotiaan puolustajan piste-ennätys.

Myersin suoritustaso laski tulokaskauden jälkeen kausi kaudelta, kunnes oltiin siinä pisteessä, että kanadalaispakki oli enemmän riippakivi kuin takalinjoja johtava puolustaja. Myersin 5,5 miljoonan sopimus oli tuohon aikaan isompi kuin miltä se nykyään kuulostaa, sillä palkkakatto oli pelaajasiirron aikaan 12,5 miljoonaa dollaria pienempi.

Jetsissä 203-senttisen puolustajan ura palasi takaisin uomilleen, ja hän on treidistä lähtien ollut mukiinmenevä top 4 -puolustaja NHL:ssä. Winnipegiläisjoukkueessa Myers pelasi 270 ottelua ennen kuin siirtyi vapaana agenttina Canucksiin vuonna 2019.

Drew Staffordin menettäminen iski varmasti monen Sabres-fanin sydämeen. Hän oli edustanut buffalolaisjoukkuetta Teppo Nummisen ja Maksim Afinogenovin ajoilta alkaen ja oli yhdeksän kauden aikana jättänyt jälkensä kannattajiin.

Staffordin poistuminen ei toki tullut yllätyksenä, yhdysvaltalaislaiturin kohdalla kysymys ei ollut että treidataanko hänet, vaan että mihin hänet treidataan. Staffordin osa tässä treidissä on suhteellisen tylsä, sillä 144 NHL-ottelun ja 70 pisteen jälkeen hänet treidattiin Boston Bruinsiin vaihdossa ehdolliseen vuoden 2018 6. kierroksen varausvuoroon.

Ehto oli, että jos Bruins selviää pudotuspeleihin, varausvuoro vaihtuu 5. kierrokselle, ja jos se etenee toiselle kierrokselle, 4. kierrokselle. Bruins pääsi pudotuspeleihin, mutta tippui heti ensimmäisellä kierroksella, joten Jetsin saama varausvuoro päätyi 5. kierrokselle. Varausvuoronsa Jets käytti hankkimalla Declan Chisholmin, joka on kehittynyt vuosi vuodelta lupaavasti, ja pelaa nyt ensimmäistä ammattilaiskauttaan AHL:ssä.

Joel Armia oli treidin aikaan neljän vuoden takainen ykköskierroksen puolivälin varaus, jonka kehitys ei ollut edennyt toivotulla tavalla. Vajaat kaksi kautta NHL-organisaatiossa toivat yhden ottelun tarunhohtoisessa.

Suomalaishyökkääjä ei tehnyt vaikutusta välittömästi Jetsissäkään, mutta hilasi kovalla työllä ja puolustusorientoituneemmalla pelityylillään itsensä NHL-kokoonpanoon. Reilut kolme vuotta ja 179 NHL-peliä myöhemmin Armia vaihtoi kuitenkin taas maisemaa.

30. kesäkuuta vuonna 2018 Armia laitettiin samaan pakettiin Steve Masonin, vuoden 2019 7. kierroksen ja vuoden 2020 4. kierroksen varausvuoron kanssa Montreal Canadiensiin, jolta paluupostissa tuli Simon Bourque. Tämä treidin ainoa tarkoitus oli Masonin 4,1 miljoonan dollarin suuruisen palkan siirtäminen Canadiensin maksettavaksi.

Armiasta tuli varsin hyödyllinen palanen Canadiensille, mutta Bourque ei pelannut Jets-organisaatiossa peliäkään. Hänet laitettiin siirtolistalle ja sopimus purettiin. Tällä hetkellä kanadalaispuolustaja pelaa Ranskan pääsarjassa.

Brendan Lemieux oli tämän treidin aikaan vielä pelaamassa OHL:ää, mutta oli kerennyt jo niittää mainetta todella inhottavana pelaajana. Sabres oli varannut hänet vuotta aiemmin toisen kierroksen ensimmäisenä.

Ammattilaiskiekkoon siirryttyään Lemieux’llä kesti noin kaksi kautta murtautua Jets-miehistöön, mutta kaudella 2018-19 hän kuului jo NHL-ryhmän vakiokalustoon. Samalla kaudella 53 NHL-pelin jälkeen hän oli toista kertaa urallaan osa isoa pelaajasiirtoa.

Helmikuussa 2019 Lemieux, vuoden 2019 ehdollinen 1. kierroksen varausvuoro ja vuoden 2022 ehdollinen 4. kierroksen varausvuoro siirtyivät New York Rangersiin Winnipeg Jetsin saadessa riveihinsä Kevin Hayesin.

4. kierroksen varausvuoro ei siirtynyt Rangersiin, sillä ehdon toteutumiseen olisi vaadittu Jetsin Stanley Cup -voitto. Mennäksemme hieman sivuraiteille, 1. kierroksen varausvuoro tuli toisessa treidissä vielä takaisin Jetsille, ja tämän Jets käytti valitakseen Ville Heinolan. Mutta tämä ei ole enää osa jutun aiheena ollutta treidiä, joten palataan Hayesiin.

Suuresta panostuksesta huolimatta Hayes pelasi Jetsissä vain loppukevään 20 peliä ja yhden pudotuspelisarjan osapuolien epäonnistuessa pääsemään sopuun kesällä 2019 päättyneen sopimuksen jatkosta. Jets ei jäänyt aivan tyhjin käsin, sillä ennen sopimuksen raukeamista se kauppasi Hayesin Philadelphia Flyersiin vaihdossa vuoden 2019 5. kierroksen varausvuoroon. Vuoro käytettiin Harrison Blaisdelliin, joka pelaa tällä hetkellä Yhdysvaltojen yliopistosarjassa.

Pääsemme vihdoin treidin viimeiseen palaseen, vuoden 2015 1. kierroksen varausvuoroon. Jets käytti tämän varausvuoron numero 25 varatakseen Jack Roslovicin. Roslovic pelasi Jets-paidassa 180 peliä, mutta tälle kaudelle hän ei päässyt yhteisymmärrykseen winnipegiläisseuran kanssa.

Rajoitettuna vapaana agenttina Roslovicin oikeudet säilyivät Jetsillä kauden alusta huolimatta. Pian piti kuitenkin tehdä päätös, joko Roslovicin kanssa päästään sopuun tai hänet treidattiin. Kuten kaikki tiedämme, Jets päätyi jälkimmäiseen.

Tämän kauden alussa Roslovicin oikeudet ja Patrik Laine lähetettiin Columbus Blue Jacketsiin ja takaisin saatiin Pierre-Luc Dubois ja vuoden 2022 3. kierroksen varausvuoro. Dubois on kerennyt pelata vasta 15 ottelua uudessa joukkuessaan tehoin 4+6.

Jetsin saavuttama hyöty: 861 NHL-ottelua, 3 kertaa pudotuspeleissä ja kerran pudotuspelien karsintakierroksella, parhaimmillaan konferenssin finaalissa

Kumpi voitti?

Sabresilla on jäänyt käteen tästä treidistä Huglen ja Montour. Huglenista voi tulla vielä jotain, mutta se ei missään nimessä ole tähtiin kirjoitettua. Montour on hyvä lisä, joka jatkaa tämän pelaajasiirron tuomaa hyötyä Sabresille, toki Guhle oli alkuperäisen kaupan ulkopuolinen tekijä, joka vaikutti Montourin saamiseen.

Dubois’n voi jättää Jetsin tulevan hyödyn arvioinnista pois, sillä sopimuksettoman Roslovicin arvo ei ollut järin merkittävä Dubois’n saamisessa Winnipegiin. 3. kierroksen varausvuoro voi vielä tuoda hyvää Jetsille.

Chisholmin voi jopa odottaa pelaavan tulevaisuudessa NHL:ssä, mutta Blaisdellin kohdalla niin ei voi olettaa. Lemieux’stä ja Armiasta Jets olisi voinut hyötyä vielä enemmänkin. Armia ja varausvuorot oli iso hinta 4,1 miljoonan dollarin sopimuksen siirtämisestä ja Lemieux menetettiin varausvuoroilla höystettynä käytännössä sipsipussin jämiin.

Molemmat joukkueet päästivät ilmaiseksi tai halvalla pelaajia menemään, mutta Sabres veti koheltamisessa pidemmän korren. Se luopui lupauksistaan ja varausvuoroistaan, mutta vieläkään pudotuspelit eivät siinnä horisontissa. Joskus tämä diili voi vielä kääntyä Sabresille, mutta se vaatisi Montourin tason nostoa joukkueensa top 4 -tasolle. Jets on tämän kaupan todennäköinen voittaja, sillä se on epäonnistunut vähemmän.