30 torjuntaa 31 kudista, alivoimalla kiinni kaikki yhdeksän kutia, valinta ottelun ykköstähdeksi ja kaikkein tärkeimpänä kruununa 4-1-voitto Detroit Red Wingsistä. Kyseessä Chicago Blackhawksin sesongin avausvoitto.

Kevään 2019 maailmanmestari Kevin Lankinen otti NHL:ssä ensimmäisen päänahkansa unohtumattomalla tavalla.

Yhdysvaltalainen televisiokanava NBC Sports kirjoitti juttunsa alkuun lauantaina, että Lankinen on antanut itsestään vahvan kuvan. Voitto ja ykköstähdeksi nouseminen saivat suomalaisen hämilleen.

– Vau! Tuntuu hyvältä. Siis meinaan, että mitä tähän voi sanoa.

– Perjantai-ilta Chicagossa, United Centerin kotikenttä, ja ensimmäinen NHL-voitto. Vain fanit puuttuivat. Se oli kurjaa, mutta muuten tämä tuntuu mahtavalta, suomalainen hymisi.

Itsensä suomalaisten tietoon kultaisissa Bratislavan MM-kisoissa vuonna 2019 torjunut Lankinen oli lähellä äärimmäistä jättipaukkua. Dylan Larkin pilasi suomalaisen nollapelin ajassa 52.22 – eli seitsemän ja puoli minuuttia ennen loppua.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei nollapeli tullut mieleeni, hymyilevä Lankinen heitti.

– Niin tapahtuu usein. Mutta ennen peliä valmistauduin vain voittamaan.

NHL:ään varaamattoman pelaajan suoritus saa hymyn huulille, ja kyllä sitä kehuivat joukkuekaveritkin suorastaan autuaasti.

– Hän oli loistava ja varma poika tänään! Hän haluaa pärjätä ja uskoa itseensä, joten on mukavaa nähdä hänen saavan ensimmäisen voittonsa ja pelaavan hyvin, taalaliigan supertähtien joukkoon kuuluva Patrick Kane ylisti.

– Mielestäni hän oli todella hyvä. Se oli kontrolloitu suoritus, Lankinen otti isoja torjuntoja, Blackhawks-valmentaja Jeremy Colliton kehui.

NHL:n viime vuosikymmenen dynastiajoukkueen maalivahtipolitiikka saattoi mennä uusiksi kertalaakista. Collin Delia on kopannut kiekkoja kahdessa pelissä 85,5 prosentin varmuudella ja Malcolm Subban yhdessä ottelussa 84,8 pinnan tarkkuudella – eli ei kummoisesti kumpikaan.

Suomalainen sen sijaan piti jäät hatussa kovan näytönpaikan aikaan.

– Maalivahdilla on aina painetta. Veikkaan, että se on vain osa tätä työtä. Painostus tulee ikään kuin sisäpuolelta. Haluan pelata hyvin, haluan olla tekemiseni huipulla:

– Siitä ne paineet tulevat ja kun onnistun, silloin tunnen oloni onnistuneeksi, Lankinen iloitsi.

Nyt on syytä onnistumisen iloon. Voittohanat avanneen Blackhawksin osalta kausi jatkuu Suomen aikaan sunnuntai-iltana kello 19.30.