Nashville Predators – kausiennakko 2020-21: Menestyksen tiellä yksi ratkaiseva kysymys

© Kuva: Getty Images

Sisällysluettelo

KATSO MYÖS: 

Viime kausi

Nashville vahvistui ennen kauden alkua taiturimaisella Matt Duchenella. Puolustuksesta katosi P.K Subbanin kaltainen tähtipuolustaja, mutta hänen kauppaamisensa ei kivenkovaa pakistoa naarmuttanut.

Predators aloitti mestaruusjahtinsa ailahdellen ja kärsi marraskuussa pahimmillaan kuuden ottelun mittaisen tappioputken. Ongelmista suurin oli hyökkääjien tehottomuus, joka ei tulivoimaisesta materiaalistaan huolimatta pystynyt kantamaan vastuutaan. Kuvaavaa onkin, että joukkueen tehonikkarina hääri puolustaja Roman Josi, joka johti vuodenvaihteeseen mennessä seuran sisäistä maali- ja pistepörssiä.

Nashvillessä on sen historiansa alusta alkaen luotettu pitkäjänteiseen valmennustyöhön. Peter Laviolette oli vuodesta 1998 lähtien toimineen organisaation toinen päävalmentaja kautta aikain, mutta ensimmäinen, jolle annetaan kenkää kesken kuluvan kauden. Tämä koitti tammikuun 5. päivänä, jolloin Predators hävisi kauden 22. tappionsa. Otteluita sillä oli takanaan 41.

Tilalle pestattiin saman kauden aikana New Jersey Devilsistä kengän kuvan takalistoonsa saanut John Hynes. Tiiviiseen viisikkolätkään luottava päävalmentaja ei saanut tennesseeläisseuran kurssia kääntymään, vaikkakin voittoja napsui marginaalisesti enemmän kuin hänen edeltäjänsä aikana.

Positiivista oli kuitenkin se, että Nashvillen päästämät maalit laskivat Lavioletten aikaisesta 3,27:stä 2,86:een. Sen sijaan tehottomuus sukelsi entistä rajumpiin lukemiin. Lavioletten opeilla Predators mätti keskimäärin mukavat 3,42 maalia per ottelu – kiitos puolustajien -, mutta Haynesin ajan lukemat olivat koko sarjan kuudenneksi surkeimmat: 2,54.

Runkosarjan päättyessä Nashville sijoittui lopulta läntisen konferenssin kuudenneksi keräten 69 otteluun vaivaiset 78 pistettä. Tämä oli prosentuaalisesti sen huonoin lukema viimeiseen kuuteen vuoteen.

Josi voitti 65 (16+49) pisteellään joukkueensa sisäisen pistepörssin ja nappasi ansaitusti NHL:n parhaan puolustajan palkinnon (Norris Trophy) itselleen. Tämä oli kuitenkin laiha lohtu siihen nähden, että pörssikakkoseksi sijoittunut ruotsalaishyökkääjä Filip Forsberg iski vain 48 tehopistettä. 21 maalia ampunut Forsberg oli joukkueensa ainut yli 20 maalia puhkaissut pelaaja, mikä kielii karua kuvaa joukkueen maalinteko-ongelmista.

Näin ollen lähtökohdat pudotuspelejä varten olivat karuimmat mahdolliset. Predatorsin oli löydettävä tehokkuutensa mahdollisimman pian, mikäli se mieli taistella palkinnoista suurimmasta.

Karsintakierroksella vastaan asettui Arizona Coyotes, joka oli näistä kahdesta se nälkäisempi ja otti Nashvillestä helpon päänahan voitoin 3-1. Ottelusarja jätti varmasti paljon mietittävää seuran GM:lle David Poilelle, jonka pitkä ura Nashvillen toimitusjohtajana odottaa yhä sitä kirkkainta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Kyle Turris (Edmonton Oilers)
Keskushyökkääjä, 31 vuotta

Viimeiset kaksi kautta pahasti alisuorittaneen sentterin vuoteen 2024 ulottuva sopimus (6 miljoonaa/kausi) ostettiin syksyllä ulos ja matka jatkui Edmontoniin.

Turris ei pystynyt täyttämään häneen kohdistuneita odotuksia ja teki vuosien 2018-2020 aikana vain 54 pistettä (16+38) pelaamassaan 117 ottelussa.

Kuva: Getty Images

Craig Smith (Boston Bruins)
Laitahyökkääjä, 31 vuotta

Tarkasta sihdistään tunnetusta takuuvarmasta 20 maalin kanadalaishyökkääjästä tuli syksyllä vapaa agentti ja mies allekirjoitti kolmivuotisen ja 9,3 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen Bostoniin.

Nashvillessä erinomainen top9-hyökkääjä, joka pystyi tekemään tulosta alemmissakin ketjuissa. Smith takoi viime kaudella vähäisestä peliajasta (13:25) huolimatta 35 pistettä (18+17) ja keräsi tehotilastoonsa +18 merkinnän. Jättää loven Predsin jo valmiiksi tehottomaan hyökkäykseen.

Kuva: Getty Images

Nick Bonino (Minnesota Wild)
Keskushyökkääjä, 32 vuotta

Jos joku Predatorsin viime kauden hyökkääjistä ansaitsee kunniamaininnan, on se annettava upean kauden pelanneelle Boninolle.

Kanadalainen tiedetään alempien ketjujen soturina ja loistavana alivoimapelaajana sekä aloittajana, mutta mies pystyy tekemään tulosta myös tasaviisikoin. Päättyneellä sesongilla Bonino jakoi 18 täysosumallaan joukkueensa maalitilaston kakkosijan.

Hänen 4,1 miljoonan dollarin palkkansa ei mahtunut kuitenkaan Nashvillen suunnitelmiin, joten mies kaupattiin Minnesotaan vaihdossa Luke Kuniniin.

Kuva: Getty Images

Yannick Weber (Vapaa agentti)
Puolustaja, 32 vuotta

Neljä kautta Predatorsissa operoineen sveitsiläisen poistuminen ei aiheuta Nashvillessä mitään varsinaista suruliputusta.

Hyvä yleispuolustaja, joka ei loista näkyvyydellään, mutta ei tee myöskään paljon virheitä. Viime kaudella tehoin 1+2 pelaamassaan 41 ottelussa tahkonnut puolustaja etsinee pelipaikkaa Euroopasta.

Kuva: Getty Images

Dan Hamhuis (Lopetti uransa)
Puolustaja, 38 vuotta

16 kautta ja pudotuspelit mukaan lukien yli 1200 ottelua NHL:ssä pelannut konkari ripusti syksyllä hokkarit naulaan voittamatta Stanley Cupia kertaakaan.

Viimeiset kaksi vuotta Nashvillessä luutinut seuran oma varaus teki sen, mistä hänelle maksettiin: antoi lepoaikaa joukkueen kärkipuolustajille ja pelasi luotettavaa alivoimapeliä.

Kuva: Getty Images

Austin Watson (Ottawa Senators)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Telaketjuosaston priimatuote. Jättää poistuessaan ison arven kyseiselle sektorille.

Vaikka 193-senttinen Watson elää fyysisestä pelistä, on hänellä tämän lisäksi kelpo laukaus ja hyvät maalinedusominaisuudet. Mikään varsinainen pistenikkari ei ole kuitenkaan kyseessä, vaan pikemminkin oman joukkueensa tuki ja turva.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Erik Haula (Florida Panthers)
Keskushyökkääjä, 29 vuotta

Viime sesongin Carolina Hurricanesissa aloittanut suomalainen tuli kesken kauden kaupatuksi Florida Panthersiin, joka ei miehen jatkopalveluksista enää kauden jälkeen kiinnostunut.

Vapaaksi agentiksi vapautunut Haula teki näin ollen vuoden ja 1,75 miljoonan taalan diilin Nashvilleen, joka saa hänestä paikkaajan Minnesotaan kaupatulle Boninolle. Porilainen tulee saamaan niin alivoimaminuutteja kuten mahdollisesti myös ylivoima-aikaakin.

Uransa parhaalla kaudella (2017-18) tehot 29+26=55 mättänyt Ässät-kasvatti kärsi viime kaudella loukkaantumisista, eikä pelannut kuin 48 runkosarjaottelua. 12 maalia ja 12 syöttöpistettä keränneeltä Haulalta odotetaan nyt kovaa jälkeä, jotta mahdollinen rahakkaampi sopimus osuisi kesällä pöytään.

Kuva: Getty Images

Luke Kunin (Minnesota Wild)
Laitahyökkääjä, 23 vuotta

Huippulupaava laituri, joka omaa loistavat hyökkäyspään ominaisuudet. Kunin löi itsensä läpi viime kaudella, jolloin hän pelasi ensimmäisen kokonaisen vuotensa NHL:ssä.

Wild-nutussa tehot 15+16 takonut yhdysvaltalainen tarvitsee vielä lisää kurinalaisuutta puolustuspäähän, mutta lähtökohtaisesti häneltä odotetaan apuja maalintekoon. Hyvin maalipaikat haistava ykköskierroksen varaus (#15, 2016) taistelee Nashvillessä jopa kakkosketjun pelipaikasta.

Kuva: Getty Images

Mark Borowiecki (Ottawa Senators)
Puolustaja, 31 vuotta

Lähinnä kovista otteistaan tunnettu Borowiecki otti viime kaudella vastuuta myös kiekollisesta pelaamisesta, eikä keskittynyt ainoastaan vastustajien satuttamiseen.

Loistava joukkuepelaaja, joka tekee kaikkensa suojellakseen omaa maaliaan. Suomalaisvahtien Pekka Rinteen ja Juuse Saroksen uusi paras kaveri.

Kuva: Getty Images

Nick Cousins (Vegas Golden Knights)
Laitahyökkääjä, 27 vuotta

180-senttiseksi peluriksi Cousins on mitään pelkäämätön työmyyrä, joka pystyy pelaamaan kentän jokaisella osa-alueella.

Viime kaudella Montreal Canadiensista Vegasiin kaupattu hyökkääjä pelasi kaiken kaikkiaan 65 runkosarjapeliä tehden niissä 10 maalia ja 15 syöttöpistettä. Nashvillessä hän tuo syvyyttä niin hyökkäys- kuin puolustuspeliinkin.

Kuva: Getty Images

Matt Benning (Edmonton Oilers)
Puolustaja, 26 vuotta

Hyvä yleispuolustaja, jonka vahvuudet korostuvat taklaus- sekä syöttöpelaamisessa. Benningin luisteluominaisuudet eivät juurikaan päitä kääntele, mutta hän pystyy paikkaamaan puutteitaan hyvällä sijoittumisella ja pelinlukutaidoillaan.

NHL-urallaan 248 runkosarjaottelua tehoin 15+46=61 tehtaillut puolustaja ottanee paikkansa Nashvillen kolmosparista.

Kuva: Getty Images

Brad Richardson (Arizona Coyotes)
Keskushyökkääjä, 35 vuotta

Arizonan varakapteenina viimeiset kolme vuotta toiminut konkari tuo Nashvilleen jokapäiväisen tekemisen kulttuuria. Hyvänä tiimipelaajana Richardson kantaa juurikin niitä henkisiä ominaisuuksia, joita Predatorsin pukukoppi kaipaa.

Kanadalainen on vahva aloittaja, joka ei pelkää myöskään fyysistä kontaktia. Parhaimmillaan 19 maalia kaudessa värkännyt sentteri hallitsee myös kohtalaiset kiekolliset ominaisuudet, jotka antavat lisää syvyyttä neljän ketjun kiekolliseen pelaamiseen.

Kuva: Getty Images

Kasimir Kaskisuo (Toronto Maple Leafs)
Maalivahti, 27 vuotta

Ei kahta ilman kolmatta, kuuluu vanha sananlasku. Se pätee tähän kohtaan, sillä Kaskisuo on Nashville-poppoon kolmas suomalaisveskari, joka ottaa luultavasti paikan niin ikään kolmosmaalivahtina.

Yhden ottelun NHL:ssä pelannut vantaalainen jakanee AHL:ssä pelivastuun Connor Ingramin kanssa, mutta on sieltä mitä todennäköisin paikkaaja mahdollisille NHL-loukkaantumisille.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Pekka Rinne 
Maalivahti, 38 vuotta

Kokenut kehäkettu lähtee sopimuskautensa viimeiseen vuoteen uransa heikoin kausi takanaan. Nashvillen kakkosvahdiksi tiputettu Rinne torjui 36 ottelua alle 90 prosentin varmuudella (89,5%), mikä oli ensimmäinen kerta hänen 15 vuotta kestäneellä NHL-urallaan – ja toivottavasti viimeinen.

Predators tarvitsee Rinteeltä nyt lujaa torjuntavarmuutta taistellakseen menestyksestä. Sitä Kempeleen kumiukko toivoo varmasti itsekin, sillä tuleva kausi saattaa olla hänen viimeinen tarunhohtoisessa. Palkintokaapista löytyy jo Vezina Trophy, mutta se kaikista kirkkain, Stanley Cup, on yhä vain haaveissa.

Kuva: Getty Images

Juuse Saros
Maalivahti, 25 vuotta

Ensimmäistä kertaa ykkösmaalivahdin viittaa kantanut Forssasta kotoisin oleva Saros selvisi urakastaan kelvollisesti.

NHL:n atleettisimpiin maalivahteihin lukeutuva suomalainen torjui 40 ottelua tilastoin 91,4 ja 2,70. Vaikka otteet olivat pääsääntöisesti hyviä, kaipaa nuori veräjänvahti rinnalleen ripauksen tasaisuutta. Hyvän ja huonon päivän ero oli välillä liian suuri, eikä Saros pystynyt aina riittävän hyvin kannattelemaan joukkuettaan. Tämä korostui etenkin pudotuspeleissä, joissa Saros torjui joukkueensa kaikki ottelut heikolla 89,5 torjuntavarmuudella.

Kuva: Getty Images

Mikael Granlund
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Helmikuussa 2019 Nashvilleen treidatulla oulunsalolaisella on ollut suuria vaikeuksia istua joukkueensa pelisapluunaan. Otteissa on korostunut paikoitellen yliyrittelijäisyys, mikä on näkynyt mailan puristamisena etenkin ratkaisutilanteissa.

Olikin sievoinen yllätys, että syksyllä vapaaksi agentiksi tullut Granlund allekirjoitti seuran kanssa jatkosopimuksen pitkään kestäneen harkinnan jälkeen. Vuoden mittaisen ja 3,75 miljoonan arvoisen diilin rustanneella suomalaisella onkin nyt todistettavaa mahdollista pidempää jatkosopimusta varten.

Vaikka pisteet 17+13=30 (-4) 63 ottelussa tehtailleen Granlundin kausi oli pääpiirteittäin vaikea, oli hän kauden loppumetreillä yksi Predsin pirteimmistä pelaajista. Tätä kuvastaa hyvin se, että Granlund oli 10 osumallaan joukkueensa paras maalintekijä runkosarjan viimeisen 24 ottelun aikana. Ehkä tämä enteilee hyvää myös alkavan kauden osalta.

 

Erik Haula (Lue: Saapuneet pelaajat)

Eeli Tolvanen (Lue: Kiinnostavin tulokas)

Kasimir Kaskisuo (Lue: Saapuneet pelaajat)

Valmennus – John Hynes

Kuva: Getty Images

Hynes pestattiin vuonna 2015 viemään New Jersey Devilsin uudelleenrakennustyötä eteenpäin. Hän on erinomainen nuorten pelaajien kehittäjä, miksi olikin hieman yllättävää, että juuri hänet palkattiin mestaruudesta kamppailevan Nashvillen uudeksi päävalmentajaksi.

Vasta 45-vuotias yhdysvaltalaisluotsi tunnetaan hyvistä kommunikointikyvyistään, joiden avulla hän saa joukkueensa valmistautumaan otteluihin parhaalla mahdollisella tavalla. Hynes luottaa vankkaan puolustuspelaamiseen, jossa pyritään tukkimaan kaikki korkean luokan maalintekopaikat.

Hyökkäyksiin lähdöt pyritään toteuttamaan nopeilla, ajoittain jopa pitkillä pystysyötöillä, joiden avulla halutaan yllättää vastustajan puolustus housut kintuista. Nashvillen laadukas kiekollinen pakisto on tässä mallissa hyvässä etulyöntiasemassa.

Hyökkäysalueella pyritään luomaan mahdollisimman suuri hässäkkä maalinedustalle, jossa kakkoskiekot olisi helpompi lyödä sisään. Nashville ei onnistunut tässä kovinkaan hyvin, joten alkava sesonki huutaa sen osalta petraamista.

Hynesin hypätessä Predators-ruoriin, yksi joukkueen merkittävimmistä parannusalueista oli sen alivoimapeli. Lavioletten aikana Nashvillen alivoima oli NHL:n kolmanneksi huonoin (74.1%). Hynes haluaa pelaajiensa pelaavan aggressiivista miesvajaata, jossa ei pyritä vain oman maalin suojelemiseen, vaan käyttämään myös mahdolliset maalintekosaumat hyväksi. Hänen tavallaan Predators paransi lukemiaan yli viisi prosenttiyksikköä.

Tärkein pelaaja – Roman Josi

Kuva: Getty Images

Täydellinen modernin ajan puolustaja.

Kokoisekseen (187cm, 91kg) erinomainen luistelija, joka nousee mielellään hyökkäyksiin ja tekee siellä käytännössä mitä haluaa. Parhaan puolustajan palkinnon voittanut sveitsiläinen olikin joukkueensa pörssiykkönen (65 tehopistettä) liki 20 pisteen erolla kakkostilaa pitäneeseen Filip Forsbergiin.

Huimien offensiivisten kykyjensä lisäksi Josi on myös loistava puolustuspään pelaaja, jota on lähes turha haastaa yksi yhtä vastaan -tilanteissa. Vaivattomasti liikkuva Josi ei ole vain sulava luistelija, vaan myös kova otteissaan, mikäli tilanne sitä vaatii.

Nashvillen ehdoton johtaja, henki ja sielu.

Kiinnostavin tulokas – Eeli Tolvanen

Kuva: Getty Images

Kovin odotuksin Pohjois-Amerikkaan keväällä 2018 matkanneella vihtiläisellä on ollut isoja ongelmia sopeutua paikalliseen pelikulttuuriin.

Luistelunopeus ei kuulu Tolvasen parhaisiin työkaluihin, ja nimenomaan tätä osa-aluetta peräänkuulutetaan modernissa pienen kaukalon pelissä. Pelkällä hyvällä laukauksella ei NHL:ssä nimittäin pitkälle pötkitä.

Viime kauden AHL:ssä tehoin 21+15=36 viettänyt Tolvanen yrittää nyt toden teolla punnertaa vakituiseen NHL-kokoonpanoon. Nashvilleltä katosi syksyllä iso tukku maalintekijöitä, joten Tolvasen ominaisuuksille on nyt kysyntää. Taistelu pelipaikoista on kuitenkin kova, joten onnistuminen harjoitusleirillä on kultaakin arvokkaampaa.

Tolvanen lähtee tulokassopimuksensa viimeiseen vuoteen seitsemän NHL-pelin kokemuksella. Mikäli tulosta ei nyt synny, saattaa kausi Nashvillessä jäädä hänen viimeisekseen.

Arvio

Sija: Keskisen divisioonan 4.

Vaikka Nashvillen hyökkäys on materiaaliltaan taitava ja laaja, niin yksi kysymys herää kuitenkin ylitse muiden: kuka heistä on se pelillinen johtaja?

Viittaa on tarjottu niin Forsbergille, Ryan JohansenilleViktor Arvidssonille kuin Matt Duchenellekin, mutta kukaan heistä ei ole ollut halukas – tai kyllin taitava – sitä ottamaan. Ja kun puhutaan johtajista, niin puhutaan johtajista, jotka tuovat ilta toisensa jälkeen parasta pöytään. Johtajista, joiden varaan muut voivat laskea tarvittavan tulosvastuun, vaikka oma taso vähän heilahtelisikin.

Tällaisia pelaajia Nashvillessä ei ole nähty sitten Paul Kariyan, jonka ura Predators-paidassa jäi vain 164 ottelun mittaiseksi.

Tämä on se suurin kysymysmerkki, jonka varaan jää se, onko Nashvillestä todelliseksi mestaruuskandidaatiksi. Tällä hetkellä se ei sitä ole. Edellä mainitut pelaajat ovat kukin loistoyksilöitä, mutta heidän tasonsa heilahtelee yhtä rajusti kuin Nokian osake.

Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin David Poile käyttää palkkakattonsa alla olevan 7,5 miljoonaa. Helmikuussa 71 vuotta täyttävän ikipredaattorin aika taalaliigassa alkaa käymään vähiin, joten aika näyttää, työntääkö hän kauden aikana kaikki peliin ja hankkii riveihinsä jonkun isomman luokan tähtiartistin.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Filip Forsberg Ryan Johansen Viktor Arvidsson
Mikael Granlund Matt Duchene Luke Kunin
Calle Järnkrok Erik Haula Eeli Tolvanen/Rocco Grimaldi
Nick Cousins Brad Richardson Colton Sissons

 

Puolustajaparit:

Roman Josi Ryan Ellis
Mattias Ekholm Dante Fabbro
Mark Borowiecki Matt Benning


Maalivahdit:

Juuse Saros
Pekka Rinne

Kokoonpanolista

# PelaajaPPIkäCap Hit
35suomiPekka RinneMV3.11.19827,000,000$
74suomiJuuse SarosMV19.4.19951,500,000$
59sveitsiRoman Josi (C)VP1.6.19909,059,000$
4kanadaRyan Ellis (A)OP3.1.19916,250,000$
14ruotsiMattias Ekholm (A)VP24.5.19903,750,000$
-sveitsiLuca SbisaVP30.1.1990800,000$
90kanadaMark BorowieckiVP12.7.19892,000,000$
5kanadaMatt BenningOP25.5.19941,000,000$
57kanadaDante FabbroOP20.6.1998925,000$
24yhdysvallatJarred TinordiVP20.2.1992700,000$
7sveitsiYannick WeberOP23.9.1988try out
92kanadaRyan Johansen (A)KH/OH31.7.19928,000,000$
95kanadaMatt DucheneKH/VH16.1.19918,000,000$
9ruotsiFilip Forsberg (A)VH13.8.19946,000,000$
33ruotsiViktor ArvidssonOH/VH8.4.19934,250,000$
64suomiMikael GranlundOH/VH26.2.19923,750,000$
10kanadaColton SissonsOH/KH5.11.19932,857,143$
11yhdysvallatLuke KuninOH/KH4.12.19972,300,000$
23yhdysvallatRocco GrimaldiVH/OH8.2.19932,000,000$
19ruotsiCalle JärnkrokVH/KH25.9.19912,000,000$
56suomiErik HaulaKH23.3.19911,750,000$
21kanadaNick CousinsVH/KH20.7.19931,500,000$
15kanadaBrad RichardsonKH4.2.19851,000,000$
28suomiEeli TolvanenVH22.4.1999894,166$
13venajaJakov TreninKH13.1.1997725,000$

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

Kertoimet ottelulleNashville Predators - Carolina Hurricanes19.01.2021