Chicago Blackhawks – kausiennakko 2020-21: Maalivahtitaisto kutkuttaa – ottaako Kevin Lankinen paikkansa showsta?

© Kuva: Getty Images

Sisällysluettelo

KATSO MYÖS: 

Viime kausi

Duncan Keith (36), Brent Seabrook (34), Corey Crawford (34) Patrick Kane (31), Jonathan Toews (31)…

Veteraanimassasta huolimatta Chicago oli ikäjakaumanma puolesta yksi viime kauden kokemattomimmista joukkueista. Intiaanipaitaan oli noussut muun muassa Dominik KubalikinKirby DachinAlexander Nylanderin ja Adam Boqvistin kaltaisia noviiseja, jotka vasta aloittelivat uraansa maailman parhaassa kiekkoliigassa.

Heistä kuitenkin 24-vuotiaan Kubalikin sisääntulo oli murskaava. Edellisellä kaudella Sveitsin liigan pistepörssin voittanut tshekkihyökkääjä oli Blackhawksin sisäisen pörssin kolmas tehtyään 68 otteluun hurjat 30 maalia ja 16 syöttöpistettä. Myös vasta 18-vuotias Dach väläytteli osaamistaan saalistaen 64 peliin mukavat 23 tehopistettä (8+15).

Kokonaisuutta ajatellen Original Six -joukkueen suorittaminen oli odotuksiin nähden kelvollinen. Chicago naarasi itsensä aina 24 parhaan joukkoon nousten aina pudotuspeleihin saakka. Joukkue voitti 70 runkosarjakamppailustaan 32 tehden niissä 212 maalia ja päästäen 218.

Puolustukseltaan yhden liigan heikoimman joukkueen ongelmat näkyivät eritoten keskialueen puolustamisessa. Blackhawks ei kyennyt tyrehdyttämään vastustajan hyökkäykseen nousuja ja nämä pääsivätkin melko rauhassa kävelemään Chicagon puolustusalueelle. Joukkue joutuikin käyttämään liiaksi energiaa oman maalinsa varjelemiseen, eikä näin ollen päässyt valjastamaan sitä vastakkaiseen suuntaan. Hawks ottikin lopulta vastaansa enemmän laukauksia kuin yksikään muu joukkue (35,1 laukausta per ottelu).

Chicagon kirkkaimpana tähtenä hääri tuttuun tapaan supermies Kane, joka viimeisteli 70 otteluun tehot 33+51=84. Sen sijaan kaudella 2018-19 komeat 41 täysosumaa tällännyt Alex DeBrincat oli sievoinen pettymys. Hyvää peliä jälleen kerran esittänyt yhdysvaltalainen kärsi kuitenkin itseluottamuksen puutteesta, eikä osunut tolppien väliin kuin 18 kertaa. Tehopisteitä hänelle merkittiin 45 kappaletta.

Kuplassa Chicago sai karsintakierroksella vastaansa läntisessä konferenssissa viidenneksi sijoittuneen Edmonton Oilersin. Kanadalaisseuran ykköstähdet Connor McDavidLeon Draisaitl ja Ryan Nugent-Hopkins olivat totuttuun tapaansa pitelemättömiä, mutta Hawks onnistui pimentämään Oilersin muut vitjat ja yllättivät lopulta Edmontonin otteluvoitoin 3-1.

Neljännesvälierissä Edmontonia huomattavasti leveämmältä rintamalta operoinut Vegas Golden Knights oli Chicagolle kuitenkin liian suuri vuori kiivettäväksi. Läpi sarjan peliä hallinnut nevadalaisjoukkue jätti Hawksin vaille mahdollisuuksia ja marssi jatkoon voitoin 4-1.

Pudotuspelitaival antoi Chicagolle, ja etenkin sen nuoremmille pelaajille, valtavasti oppia ja kokemusta tulevaisuutta varten. Etenkin nuorelle päävalmentajalle Jeremy Collitonille, 35, tämä oli oiva sauma päästä näkemään, mitä voittava joukkue tarvitsee menestyäkseen.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Corey Crawford (New Jersey Devils)
Maalivahti, 35 vuotta

Blackhawks-organisaatiota vuodesta 2005 alkaen edustanut Crawford oli yksi joukkueensa 2010-luvun menestyksen kulmakivistä.

Mystisistä päävaivoista viime vuosina kärsinyt maalivahti nousi päättyneellä kaudella tasolleen ja pelasi 40 runkosarjaottelua tilastoin 91,7% ja 2,77. Nyt hänen kohtalokseen koitui olla dynastia-ajan sankareista se ensimmäinen lähtijä.

Crawford jättää lähtiessään valtavan aikon Hawks-maalin suulle. Nyt hänen paikastaan taistelevat kokemattomat Collin DeliaMalcolm Subban ja Kevin Lankinen. Heistä 26-vuotias Delia, jolla on vyöllään vain 18 NHL-ottelua (joista 16 kaudelta 2018-19), on se oletettu ykkönen. Saman ikäinen Subban on pelannut kokonaiset 66 ottelua, mutta otteet ovat jättäneet kosolti toivomisen varaa.

Suomalaisittain maailmanmestaruudenkin voittanut Lankinen, 25, on todella mielenkiintoinen nimi lyömään vettä kiukaalle. Pohjois-Amerikassa vasta siipiään kastellut helsinkiläinen pelasi viime kauden farmiseura Rockford IceHogsissa, jossa hänen tililleen karttui 21 ottelua prosentein 90,7. Nyt hänellä on elämänsä tilaisuus nostaa isompi vaihde silmään ja napata NHL:stä pelaavan maalivahdin titteli itselleen.

Kuva: Getty Images

Olli Määttä (Los Angeles Kings)
Puolustaja, 26 vuotta

Pudotuspeleissä Chicagon tehokkaimpana puolustajana (9 ottelua, 3+3=6, +7) uurastanut Määttä sai lokakuussa ”erityiskiitoksen” seuraltaan: Hawks kauppasi miehen Los Angelesiin.

Syynä ei ollut Määtän peliesitykset, vaan suomalaisen yli neljän miljoonan dollarin vuosipalkka. Tämä oli yksinkertaisesti liikaa uudelleenrakentavalle organisaatiolle. Chicago sai treidissä AHL-pelaaja Brad Morrisonin, jonka lisäksi seura maksaa 18,4 prosenttia Määtän kaksi vuotta jäljellä olevasta sopimuksesta (750 108 dollaria/vuosi).

Näin ollen kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan pesti ”tuulisessa kaupungissa” jäi vain vuoden mittaiseksi. Erinomaisesti läpi kentän operoiva puolustaja jätti pudotuspelien lisäksi jälkeensä 65 runkosarjaottelua ja 17 tehopistettä (4+13).

Kuva: Getty Images

Brandon Saad (Colorado Avalanche)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Crawfordin ja Määtän kauppaamiset olivat vasta alkusoittoa Chicagolta, joka vain muutamia päiviä myöhemmin jatkoi palkkakattonsa raivaamista kauppaamalla punavalkoisissa kaksi Stanley Cupia voittaneen Saadin.

Coloradoon matkannut, erinomaisesta laukauksestaan ja luistelustaan tunnettu yhdysvaltalainen pelasi viime kaudella 58 ottelua tehoin 21+12=33. Yhdeksässä pudotuspelikamppailussa hänelle kertyi puolestaan viisi tehopistettä.

Saadin lähtö oli kova paikka etenkin kapteeni Jonathan Toewsille. Viimeistään nyt kaikille kävi selväksi, että Chicago oli siirtynyt uudelleenrakennusjunassaan tuoreemmille raiteille.

Urallaan viisi kertaa yli 20 maalin rajapyykin rikkoneen Saadin lähtö ei vie Hawksilta vain ratkaisuvoimaa, vaan myös puolustuspään osaamista, johon jenkkihyökkääjä oli viime vuosinaan panostanut.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Mattias Janmark (Dallas Stars)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

NHL:ään sentterinä varattu, mutta sittemmin laitahyökkääjäksi siirretty Janmark tuo Chicagoon lisää ratkaisuvoimaa alempiin ketjuihin.

Ruotsalaisen rooli Dallasissa muuttui ensimmäisten kausien hyökkäävästä pelisemasta enemmän puolustavampaan roolitukseen, jossa hänen painopisteensä kohdistui vastustajan kärkiketjujen pysäyttämiseen. Saman odotetaan jatkuvan myös intiaanien riveissä. Tärkeä ase alivoimalla.

Viime kaudella Janmark pelasi 62 ottelua tehoin 6+15=21. Parhaalla kaudellaan (2017-18) mies pyssytti 81 peliin mukavat 19 maalia ja antoi 15 maalisyöttöä.

Kuva: Getty Images

Nikita Zadorov (Colorado Avalanche)
Puolustaja, 25 vuotta

Saad-kaupassa Chicagoon tullut Zadorov tuo mukanaan ilkeyttä ja fyysisyyttä sekä huipputason lyöntilaukauksen siniviivalle.

Viime kaudella runkosarjassa 13 pistettä (4+9) viimeistellyt venäläinen oli Coloradon eniten taklauksia (175) jakanut pelaaja. Kiekollisilta ominaisuuksiltaan isokokoisen (196cm, 104kg) Zadorovin peli ei juuri silmiä hivele, mutta kulmissa ja maalinedustalla hän on varsin ikävä pelaaja vastustajilleen. Ottanee paikan kakkosparin vasemmasta ruudusta.

Kuva: Getty Images

Lucas Wallmark (Florida Panthers)
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Ruotsalaishyökkääjän osoite on muuttunut tiuhaan viime kuukausien aikana. Helmikuun siirtorallissa Wallmark kaupattiin Carolina Hurricanesista Floridaan, jossa hän pelasi pudotuspelit mukaan lukien vain yhdeksän mittelöä. Syksyllä rajoitettu vapaa agentti jäi ilman ehdollista tarjousta (qualifying offer), joten hänestä tuli vapaa agentti ja matka jatkui Chicagoon.

Vuoden ja 950 000 dollarin arvoisen sopimuksen saanut sentteri on kelvollinen kahdensuunnan hyökkääjä varustettuna hyvällä pelikäsityksellä ja hyvällä kiekkokontrollilla. Hiljaisen työn raataja, joka ei tee juurikaan virheitä ja tiedostaa puolustusvastuunsa. Viime kaudella hän pelasi toisen täyden NHL-kautensa ja runnoi 67 runkosarjapeliin tehot 12+13=25.

Kuva: Getty Images

Brandon Pirri (Vegas Golden Knights)
Laitahyökkääjä, 29 vuotta

NHL-uransa Blackhawks-paidassa aloittanut Chicagon oma varaus (#59, 2009) palaa nyt lähtöpisteelleen, haaveenaan vielä nousta vakituiseen NHL-kokoonpanoon.

Pirri ei kyennyt aiemmalla visiitillään vakiinnuttamaan paikkaansa, ja niinpä hänet kaupattiin Panthersiin. Tämän jälkeen kanadalainen on nähty niin New York Rangersin kuin Vegas Golden Knightsinkin riveissä. NHL-kentillä hänelle on kertynyt yhteensä 275 ottelua ja niissä tehot 72+49=121. Pirrin otteet ovat kärsineet kuitenkin tasaisuuden puutteesta ja tästä syystä häntä on pompoteltu myös rautaliigassa. Viime kaudella tarkasta laukauksestaan tunnettu Pirri pelasi 16 NHL-ottelua pistein 0+2. AHL:ssä pelatuissa 38 kamppailussa hänelle merkattiin puolestaan 15 maalia ja yhteensä 35 tehopistettä.

Blackhawks-remmissä pelipaikat ovat tiukassa, joten rooliksi jäänee loukkaantuneiden paikkaaminen.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Kevin Lankinen
Maalivahti, 25 vuotta

Viime vuosina olkapäävaivoista kärsinyt helsinkiläisvahti pääsi maaliskuussa leikkaukseen, joka passitti miehen 4-5 kuukauden mittaiselle kuntoutusvapaalle. Nyt miehen pitäisi olla kunnossa ja valmiina haastamaan Collin Delia ja Malcolm Subban paikasta kirkkaissa valoissa.

HIFK:sta syksyllä 2018 maailmalle lähtenyt veskari pelasi kahden edelliskauden aikana 40 AHL-ottelua, joissa hänen torjuntaprosenttinsa oli 90,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,77. Näiden lisäksi Lankinen haki pelituntumaa myös ECHL:stä, jossa hänelle kirjattiin kuusi kamppailua.

Tammikuinen harjoitusleiri on Lankiselle elintärkeä. Suomalaisen on vakuutettava Chicagon valmennusjohto siitä, että hän on valmis pelaamaan ilta toisensa jälkeen korkeimmalla mahdollisella tasolla. Vastassa on jokseenkin samantasoiset maalivahdit, joten haaste tulee olemaan mielenkiintoinen.

Kuva: Getty Images

Mikael Hakkarainen
Keskushyökkääjä, 22 vuotta 

Kesän 2018 viitoskierroksen varaus (#139) kärsi viime kaudella loukkaantumisista, eikä pelannut tästä johtuen kuin 11 ottelua (AHL ja ECHL).

Toivuttuaan nuorukainen on käyttänyt aikansa puutteidensa vahvistamiseen: voimaa ja luisteluterävyyttä on hankittu kosolti lisää, jotta taistelu AHL:ssä soljuisi paremmin.

Tuleva kausi on hänen NHL-haaveidensa kannalta elintärkeä. Tulosta AHL:ssä on jo synnyttävä, jotta tavoite NHL:stä säilyy elossa. Takaiskuihin ei ole enää paljoa varaa.

Valmennus – Jeremy Colliton

Kuva: Getty Images

Marraskuun 6. päivä vuonna 2018 seisautti monen Blackhawks-fanin sydämet, kun seura ilmoitti irtisanonneensa mestariluotsi Joel Quennevillen. Vain hetkeä aiemmin 60-vuotispäiväänsä viettäneen Quennevillen saappaisiin astui vasta 33-vuotias keltanokka, Jeremy Colliton.

NHL:ssäkin 57 ottelua pelannut Colliton joutui lopettamaan oman pelaajauransa vuonna 2012 aivotärähdyksien seurauksena. Tämän jälkeen hän aloitti valmennusuransa ensin AJHL-seura Calgary Mustangsin apuvalmentajana, jota seurasi neljän vuoden päävalmentajapesti SHL:ssä pelaavan Mora IK:n penkin takana.

Ruotsista Colliton pestattiin Chicagon farmijoukkueen käskijäksi ja loppu onkin historiaa. Hawksissa hänen ensimmäisiä haasteitaan olivat pelikulttuurin kääntäminen nykyajan vaatimalle tasolle.

Tämä tarkoitti sekä puolustus- että hyökkäyspelin muuttamista siten, että etenkin puolustajien rooli korostui niin omassa- kuin vastustajankin päässä. Kiteytettynä tukipelaaminen korostui, eikä oman maalin edestä unohdettu enää miesvartiointia. Myös puolustajilla oli ”lupa” nostaa kiekkoa itse ylös sen sijaan, että se purettaisiin kovilla syötöillä keskialueelle. Tämä pakotti samalla vastustajan laskemaan puolustustaan.

Quennevillen aikaan puolustajat haluttiin hanakasti mukaan hyökkäyksiin, mutta Colliton haluasi heidän osallistuvan vieläkin enemmän. Siniviivan sijasta pakisto haluttiin vieläkin syvemmälle, jotta mahdolliset vaaratilanteet saatiin maksimoitua.

Tämänkaltainen pelityyli vaatii alati toimivaa kommunikointia niin puolustajien kuin hyökkääjienkin välilllä. Viime kaudella Collitonin pelikirja alkoi tuottamaan jo runsaammin hedelmää, sillä oman alueen tilkitseminen luonnistui jo selvästi edelliskautta paremmin. Maalikeskiarvo omiin laski noin 0,5 maalilla ottelua kohden.

Sen sijaan keskialueen sumputtaminen tuotti päänvaivaa ja vastustaja pääsi turhankin helposti alueelle. Tämä vei veroja hyökkäyspeliltä, mikä näkyi ennen kaikkea maaliodottaman laskuna. Chicago kykeni tekemään vain 2,97 maalia per ottelu, kun kauden 2018-19 lukemat olivat 3,26.

Parannettavaa siis löytyy. Myös ylivoima oli heikoimpaa kuin kertaankaan viimeiseen 13 vuoteen. Hawksin onnistumisprosentti oli vaivainen 15,2.

Tärkein pelaaja – Patrick Kane

Kuva: Getty Images

Tämä mies ei juuri esittelyjä kaipaa.

Tuleva Hall of Fame -pelaaja on 32 vuoden iässään Original Six -seuran kaikkien aikojen neljänneksi tehokkain pelaaja 1022 pisteellään (389+633) ja lähestyy pikavauhtia legendaarista Denis Savardia (1096 pistettä).

Mikäli kolminkertainen Stanley Cup -voittaja pelaa koko uransa Hawksissa, on hänellä mahdollisuus ohittaa myös tilastoykkösenä majaileva Stan Mikita (1467).

Lähes jokaisella NHL-kaudellaan vähintään piste per peli tehtaillut Kane on muokannut viime vuosien aikana treenimetodejaan, joiden ansiosta hän keikkuu yhä yhtenä NHL:n vaarallisimmista pelaajista. Yhdysvaltalaislaituri on suuri uhka vastustajilleen lähes jokaisessa vaihdossa ja kykenee tekemään vieruspelaajistaankin parempia.

Kiinnostavin tulokas – Pius Suter

Kuva: Getty Images

Blackhawks-nuttuun tuoreena hankintana saapuva 24-vuotias Suter nousee samalla myös seuran kiinnostavammaksi tulokaspelaajaksi.

Viime kaudella Sveitsin liigan maali- ja pistepörssin tehoin 30+23=53 voittanut keskushyökkääjä tulee joukkueeseen samaa reittiä pitkin kuin seuran tshekkisensaatio Dominik Kubalik, joka teki saman kaudella 2018-19.

Vaikka Suter on luontainen sentteri, hän kykenee pelaamaan myös  vasemmassa laidassa. Sveitsiläinen omaa erinomaiset hyökkäyspään vaistot ja onkin omiaan haistelemaan maalinedustan tekopaikat. Voikin odottaa, että mies pääsee nauttimaan Hawks-tähti Kanen tarjoilusta joukkueen kakkosketjussa.

180-senttinen hyökkääjä ei ole kooltaan mikään fyysinen pelote, mutta ketteränä luistelijana hän pystyy irtautumaan nopeasti vastustajiltaan ja nostamaan näin puolustajien pelkokerrointa.

Kaikkinensa mielenkiintoinen lisä Hawks-paidassa ja ehdottomasti seurannan arvoinen pelaaja.

Arvio

Sija: Keskisen divisioonan 7.

Chicagon kaksi ylintä ketjua ovat Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen johdolla välitön uhka mille tahansa joukkueelle. Pohjakuutonen ei kestä kuitenkaan vertailua edes keskikastin kanssa, joten syvyys ei ole missään nimessä riittävä taistelemaan pudotuspelisijoituksista.

Puolustuksesta löytyy varmuutta ja kiekollista taitoa, muttei hitustakaan tähtiloistoa. 37-vuotias Keith on jo kaukana uransa parhaista vuosista ja 20-vuotiaan Boqvistin loistoajat ovat vasta hamassa tulevaisuudessa.

Maalivahtiosasto lukeutuu koko liigan hännille, vaikkakin taisto pelipaikoista on enemmän kuin kiinnostava.

Chicagossa aletaan vasta rakentamaan uutta tulevaa, joten kauden aikana saatetaan nähdä vielä lisääkin vanhan kaartin ulosmarkkinointia.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Alex DeBrincat Jonathan Toews Dominik Kubalik
Pius Suter Kirby Dach Patrick Kane
Mattias Janmark Dylan Strome Alexander Nylander
Zack Smith Lucas Wallmark Ryan Carpenter


Puolustajaparit:

Duncan Keith Adam Boqvist
Nikita Zadorov Connor Murphy
Calvin De Haan Brent Seabrook


Maalivahdit:

Collin Delia
Kevin Lankinen

Kokoonpanolista

# PelaajaPPIkäCap Hit
60yhdysvallatCollin DeliaMV20.6.19941,000,000$
30kanadaMalcolm SubbanMV21.12.1993850,000$
32suomiKevin Lankinen (taxi)MV28.4.1995800,000$
7kanadaBrent Seabrook (A) (IR)OP20.4.19856,875,000$
2kanadaDuncan Keith (A)VP16.7.19835,538,462$
44kanadaCalvin de HaanVP/OP9.5.19914,550,000$
5yhdysvallatConnor MurphyOP26.3.19933,850,000$
16venajaNikita ZadorovVP/OP16.4.19953,200,000$
51kanadaIan MitchellOP18.1.1999925,000$
48kanadaWyatt Kalynuk (taxi)P14.4.1997925,000$
27ruotsiAdam BoqvistOP15.8.2000894,167$
74kanadaNicolas Beaudin (taxi)P7.10.1999863,333$
46ruotsiLucas Carlsson (taxi)VP5.7.1997792,500$
88yhdysvallatPatrick Kane (A)OH19.11.198810,500,000$
19kanadaJonathan Toews (C) (IR)KH29.4.198810,500,000$
12yhdysvallatAlex DeBrincatVH/OH18.12.19976,400,000$
65kanadaAndrew ShawKH/OH20.7.19913,900,000$
8tshekkiDominik KubalikVH21.4.19953,700,000$
15kanadaZack Smith (IR)VH/KH5.4.19883,250,000$
17kanadaDylan StromeKH7.3.19973,000,000$
13ruotsiMattias JanmarkVH/KH8.12.19922,250,000$
22yhdysvallatRyan CarpenterOH/KH18.1.19911,000,000$
34ruotsiCarl SöderbergKH/VH12.10.19851,000,000$
64tshekkiDavid KämpfKH/OH12.1.19951,000,000$
71ruotsiLucas WallmarkKH5.9.1995950,000$
77kanadaKirby Dach (IR)KH/OH21.1.2001925,000$
24sveitsiPius SuterKH/VH24.5.1996925,000$
38kanadaBrandon Hagel (taxi)VH27.8.1998880,833$
92ruotsiAlexander Nylander (LTIR)OH/VH2.3.1998863,333$
23sveitsiPhilipp Kurashev (taxi)KH/VH12.10.1999842,500$
73kanadaBrandon PirriOH/VH10.4.1991775,000$
36kanadaMatthew HighmoreOH27.2.1996725,000$

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

Kertoimet ottelulleFlorida Panthers - Chicago Blackhawks18.01.2021