Sebastian Aho, Miro Heiskanen, Joonas Korpisalo, Jesperi Kotkaniemi, Olli Määttä, ja niin edelleen. NHL:n syksyn pudotuspeleissä suomalaisista esiin on noussut läjäpäin pelaajia, jotka ovat loistaneet joko tasollaan tai yllättäen odotettua enemmän.

Chicago Blackhawksin pakki Määttä kuuluu mainituista kategorioista jälkimmäiseen. Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja oli maanantaiyönä isossa roolissa, kun Chicago otti pakkovoiton Vegas Golden Knightista pudotuspelien toisessa vaiheessa luvuin 3-1. Vegas johtaa ottelusarjaa nyt samoin luvuin.

Määttä syötti avauserässä Drake Caggiulan maalin upealla no look -passilla hyökkäyksen kärkenä.

Ottelussa 21 minuuttia pelannut jyväskyläläinen on Chicagon neljänneksi tehokkain pelaaja saldolla 3+3=6 – ja samalla tehokkain pakki. Määtän tehotilaston lukema +6 on Chicagon paras.

– Määttä on ollut upea. Hän ampuu kiekkoa, hän löytää mestoja, hän vääntää, hän tekee peliä. Hän näyttää pelaavan varmasti ja Ollista on ollut todella paljon iloa meille, Caggiula ylistää seuran kotisivuilla.

Määttä on varsin nuorena (25) jo kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja. Maassamme samaan on pystynyt vain Reijo Ruotsalainen, Jari Kurrilla ja Esa Tikkasella on viisi sormusta.

– Hän on ollut johtoportaan kanssa tärkeässä roolissa kopissa puhuessaan siitä, mitä meidän on tehtävä menestyksen eteen. Olli on pelannut erittäin hyvin, luotsi Jeremy Colliton ylistää.

– Hän on tehnyt pari isoa maalia. Hän on joukkueessamme puolustamisen takia ja hän tekee upeaa työtä myös rangaistusten tappamisessa.

– Olli on iso osa joukkuettamme.

Chicago jatkaa epätoivoiselta tuntuvaa taisteluaan varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.