New York Rangersin puolustajalupaus K’Andre Miller vaatii kiekkoyhteisöltä toimia rasismin kitkemiseksi lajista. Amerikkalainen perusteli sanomaansa omilla karuilla kokemuksillaan rasismista.

Rotusyrjintä ja systeeminen rasismi on ollut laajasti esillä Yhdysvalloissa poliisin tappaman aseettoman mustan miehen George Floydin tapauksen myötä. Ympäri maata on ollut suuria mielenosoituksia ja mellakoita, joissa on protestoitu amerikkalaista yhteiskuntaa vaivaavaa rasismiongelmaa.

Asiaa on puitu myös jääkiekon yhteisössä, jonka on aina tunnettu olleen varsin valkoinen ja yläluokkainen. Mustia pelaajia lajin korkeimalla tasolla nähdään yhä valitettavan harvoin.

Tiensä juniorisarjoista aivan taalaliigan kynnykselle taistellut 20-vuotias Miller tietää hyvin, kuinka vaikeaa tummaihoisilla kiekkoilijoilla on ponnistaa ylöspäin valkoisten hallitsemassa maailmassa.

– Pyristelen, sillä minua ei koskaan hyväksytty täysin mustien yhteisössä tai valkoisten yhteisöissä. Joudun taistelemaan, sillä on ollut vuosien yksi ainoista värillisistä kiekkojoukkueissani, minnesotalainen vuodatti NHL:n Twitter-julkaisussa.

– Olen joutunut kohdistetuksi rotuni vuoksi joidenkin valmentajien, vanhempien ja pelaajien toimesta. En kuitenkaan suostunut luovuttamaan johtuen rakkaudestani tätä lajia kohtaan. Voitte kuvitella, mikä tunne oli tulla Rangersin varaamaksi NHL:ään. Kerrankin minua ei määritelty ihonvärini vuoksi vaan kiekkotaitojeni, urheilullisen kyvykkyyteni ja luonteeni kautta, Miller sanoi.

NHL

@NHL
K’Andre Miller (@kandre_miller) calls for action and equality.