Vuonna 1984 Mario Lemieux varattiin koko varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Jo silloin hänen uskottiin olevan yksi kaikkien aikojen pelaajista. Varaustilaisuus oli päivälleen 36 vuotta sitten.

Lemieux oli pelannut varaustilaisuutta edeltävän kauden juniorisarja QMJHL:ssä. 70 ottelussa hän tykitti satumaiset tehot 133+149=282.

Pittsburgh Penguins oli enemmän kuin onnekas saadessaan Lemieux’n omaan seuraansa. Supertähti kuitenkin kieltäytyi pukemasta varaustilaisuudessa Penguins-paitaa päälleen, mikä aiheutti aikanaan valtavan kohun.

Lemieux oli jo ennen varaustilaisuutta ilmoittanut, että hän pelaisi mielellään missä tahansa seurassa, joka hänet päätyisi varaamaan. Näin hänen agenttinsa oli pystynyt käymään sopimusneuvotteluita seurojen kanssa jo ennen varsinaista varaustilaisuutta. Sopimusneuvottelut Pittsburghin kanssa olivat ajautuneet umpikujaan, ja Lemieux kieltäytyi pukemasta paitaa päälleen, koska hänen omien sanojensa mukaan Penguins ei halunnut häntä tarpeeksi.

Lopulta erimielisyydet saatiin ratkaistua vielä varaustilaisuuden aikana. Pittsburghin GM Eddie Johnston sorvasi supertähden kanssa kaksivuotisen ja yhteensä 750 000 dollarin arvoisen sopimuksen.

Entä tiedätkö, kuka aiheutti toisen NHL-maailmaa vavisuttaneen kohun? Katso visailu aiheesta tästä!