Yksi Dallas Starsin lähihistorian tärkeimmistä päivistä näki päivänvalon 4. heinäkuuta vuonna 2013, kun seurajohto nappasi Boston Bruinsissa sivuraiteille ajautuneesta Tyler Seguinista itselleen ykkössentterin vuosiksi eteenpäin.

Tuolloin vasta 21-vuotias kanukki oltiin varattu Bruinsiin kesän 2010 varaustilaisuudessa kakkosena, heti Taylor Hallin jälkeen. Nuorukainen oli iskenyt jo toisella NHL-kaudellaan kasaan 67 tehopistettä. Syy Bruinsin haluun hankkiutua eroon kultakimpaleestaan liittyikin täysin kaukalon ulkopuolisiin tekijöihin, olihan nuorukaisella tapana aiheuttaa juhlimisellaan jatkuvasti harmaita hiuksia tuolloiselle seuralleen.

Treidiä edeltävällä työsulkukaudella Seguin dominoi Sveitsin liigan EHC Biel-Biennessä iskemällä 29 peliin hurjat tehot 25+15=40. NHL-kauden viimein käynnistyttyä Seguin pelasi Bruinsin paidassa 48 peliä tehoin 16+16=32.

Bruinsin seurajohto sai tarpeekseen

Bruinsissa Seguinin sukset menivät seurajohdon kanssa lopulta siinä määrin pahasti ristiin, että GM Peter Chiarelli päätti laittaa kärkivarauksensa lihoiksi Dallas Starsin kanssa tekemässään blockbuster-treidissä, jossa seuraa vaihtoi lopulta seitsemän pelaajaa.

Bruins sai paluupostissa uransa huipulla tuolloin olleen ruotsalaislaituri Loui Erikssonin, jolla oli kolmelta täydeltä edelliskaudelta tilillään yli 70 tehopinnaa kultakin. Boston sai Erikssonin kylkiäisinä lisäksi hyökkääjä Reilly Smithin sekä kaksi puolustajaa, Joe Morrow’n ja Matt Fraserin.

Starsiin matkasi Seguinin lisäksi sittemmin sydänvaivojen vuoksi uransa lopettamaan joutunut hyökkääjä Rich Peverley sekä farmipakki Ryan Button. Peverleysta Stars sai joka tapauksessa mukiinmenevän 0,5 tehopinnaa per peli takoneen hyökkääjän muutamaksi vuodeksi.

Jättitreidi osoittautui lopulta lottovoitoksi Starsin kannalta. Siinä missä tehonsa Bruinsissa kadottanut Eriksson viihtyi Bostonissa vain kolme kautta, nousi Seguin Starsin pitkäaikaiseksi ykköstähdeksi.

Nuorukaisen rintaan ommeltiin välittömästi varakapteenin A-kirjain, ja avauskausi antoi heti esimakua tulevasta kanukin iskettyä 80 peliin kovat tehot 37+47=84. Nykyään 28-vuotias Seguin on iskenyt kaikista NHL-pelaajista neljänneksi eniten maaleja kaudesta 2013 tähän päivään laskettuna. Viimeisen seitsemän kauden yhteenlasketuissa pisteissä mies on koko liigan sijalla 7.

Tänä kesänä Seguinilla on mahdollisuus johdattaa kovin odotuksin pudotuspeleihin lähtevä Stars viimein samaan temppuun, jossa mies onnistui heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan Bruinsissa – Stanley Cupin voittoon.