Chicago Blackhawksin entinen GM Mike Smith (2000-04) saattaa olla yksi aliarvostetuimmista hahmoista seuran menestyksekkäässä historiassa.

Smith onnistui varaamaan 2000-luvun alussa NHL:ään myöhemmin supertähdiksi kehittyneitä pelaajia kuten Duncan Keithin, Corey Crawfordin ja Brent Seabrookin.

Menestystä Smith ei kuitenkaan koskaan päässyt niittämään, sillä Blackhawks antoi hänelle potkut kesken kauden 2003-04.

Smith on paljastanut nyt tuoreessa The Athletic -lehden haastattelussa, että hänen varauksiaan pidettiin Blackhawksin sisällä todellisina epäonnistumisina, eikä erityisesti seuran presidentti Bob Pulford pitänyt niistä.

Yksi varaus joka sai erityisen paljon kritiikkiä, oli WHL-seura Prince George Cougarsin ”jykevä” hyökkääjä Dustin Byfuglien.

Blackhawksin pelaajien kehityspäällikkö Marshall Johnston ja pelaajatarkkailija Bruce Franklin olivat Byfuglienin varaamisesta silloin hyvin eri mieltä.

– Hän on niin v*tun lihava, eikä hän osaa pelata v*ttuakaan, Smith muisteli Franklinin sanoneen.

– Minua ei kiinnosta v*ttuakaan se, sillä hän osaa pelata, Johnston oli vastannut tähän.

”Big Buff” -lempinimen saanut Byfuglien päätyi lopulta Blackhawksin haaviin vuoden 2003 varaustilaisuudessa kahdeksannen kierroksen 245. valinnalla.

Kun Byfuglien astui ensimmäisen kerran Blackhawksin kanssa jäälle, muuttui skeptikkojen mieli nopeasti.

– Hyvät pelaajat tietävät mitä tehdä kiekon kanssa jo ennen kuin kiekko on saapunut heille – sen takia hän on aivan eri kastissa kuin muut. Näin kun Byfuglien sai kiekon lapaansa, hän pyörähti ympäri ja tarjoili kiekon ykkösellä laitahyökkääjän lapaan. Sen jälkeen katsoin apulais-GM:ää ja sanoin: ”herranjestas sentään, tässä on pelaaja”. Tämä on tarina Byfuglienista, Smith kuvaili.

Byfuglienista kehittyi vuosia varauksen jälkeen merkittävä osa Blackhawksin joukkuetta. Yhdysvaltalainen voitti vuonna 2010 Stanley Cupin, jonka jälkeen hänet kaupattiin Atlanta Thrashersin riveihin.

Byfuglien on pelannut NHL:ssä 869 ottelua komein pistein 177+348=525. Tällä hetkellä 35-vuotias puolustajajärkäle harkitsee vielä uransa jatkamista, joskin seuraavasta joukkueesta ei ole vielä tietoa.