Sami Helenius muisteli NHL-uransa hurjinta tappelua: ”Sieltä tuli isän kädestä – Niinimaa huusi, että älä nouse”

© Kuva: Getty Images

Suomalaiskolossi Sami Helenius muistetaan parhaiten pelaajaurastaan kovan luokan tappelijana.

Aina ei kuitenkaan Heleniuksellakaan mennyt kaikki putkeen, kun hän otti kunnolla yhteen vastustajien kanssa.

43-vuotias ex-puolustaja muisteli elämänsä pahinta selkäsaunaa, kun hän kohtasi yhden NHL:n historian kovimmista tappelijoista, jollei jopa sen kaikkein kovimman, Georges Laraque’n.

– Sieltä tuli niin isän kädestä. Ensimmäinen lyönti tuli nenään ja sitten oli Sami karusellissa, Helenius muisteli ja naureskeli Bar & Bistro Kipinässä järjestetyssä haastatelussa.

– Seuraavaksi havahduin, kun Niinimaan Janne huusi vierestä: ”Hele, älä nouse, älä nouse”. Noh, olihan se pakko nousta.

Tappelu kasvatti arvostusta

Heleniuksen arvostus NHL-piireissä nousi roppakaupalla, kun hän oli uskaltautunut tappelemaan Laraque’n kanssa. Joukkuekaverit ylistivät 196-senttistä ja 95-kiloista suomalaista medialle ja se nosti hänet jonkinasteiseen kulttihahmon asemaan.

– Kummasti niska vertyi ja tuli hyvä fiilis.

Suomalaispuolustaja saikin tottua Pohjois-Amerikassa välittömästi tappelijan rooliin, vaikkakin hänen yhdestä tärkeimmästä ”työtehtävästään” kerrottiinkin hänelle hieman epäsuorasti.

– Kun saavuin AHL-seuran matkaan, minulle sanottiin heti, että pelaa kuin iso mies. Ei siellä suoraan käsketty tappelemaan, mutta rivien välistä senkin pystyi lukemaan.

Helenius pelasi NHL-urallaan 155 runkosarjaottelua. Jäähyminuutteja kertyi yhteensä 260 minuuttia. Hän siirtyi Pohjois-Amerikkaan kaudeksi 1994-95 ja debytoi NHL:ssä Calgary Flamesin paidassa kaudella 1996-97.

Albertalaisseuran lisäksi Helenius edusti Tampa Bay Lightningia, Colorado Avalanchea, Dallas Starsia ja Chicago Blackhawksia.

Haastattelu on tehty vuonna 2017.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!