Florida Panthersin seuralegenda Roberto Luongon suuri hetki koittaa ennen varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa pelattavaa Panthersin ja Montreal Canadiensin välistä ottelua.

Floridalaisjoukkueen ex-maalivahdin pelipaita nousee tuolloin hallin kattoon seurahistorian ensimmäisenä pelaajana ja numeroa 1 ei siitä lähtien käytä joukkueessa enää kukaan.

Luongo päätti komean uransa viime kauteen ja Panthers joutui TSN:n mukaan aluksi suostuttelemaan tätä ajatukseen pelinumeron jäädyttämisestä.

Parrasvaloissa käytännössä puolet elämästään ollut Luongo ei erityisemmin välitä huomiosta. Hän ei kokenut haluavansa tai tarvitsevansa kunnianosoituksia ja sen vuoksi paidan jäädyttämisseremonia ei ollut itsestäänselvyys.

– Olen todella otettu tästä, älkää ymmärtäkö väärin. Tämä on suuri kunnia ja on mahtavaa olla ensimmäinen pelaaja (seurahistoriassa). Viimeisen viikon aikana se on tuntunut paljon aiempaa todellisemmalta, Luongo toteaa.

Panthersilla on riittänyt pelisilmää seremoniaa suunnitellessa.

Kekkereiden otteluksi on valikoitunut Canadiens-mittelö, mikä tehnee tapahtumasta erityisen Luongolle, sillä kanadalainen on kotoisin juurikin Montrealista.

Floridalaisjoukkueen pelaajat pukevat lämmittelyssä päälleen Luongon paidan ja lisäksi koko pelin ajan hallissa myydään veskarin nimikkodrinkkiä.

40-vuotias ikoni pelasi urallaan peräti 1044 NHL-ottelua ja voitti muun muassa kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta. Stanley Cup-voitto jäi Vancouver Canucksin paidassa vain yhden pelin päähän kaudella 2010-11.