Sunnuntai-iltana NHL:ssä nähdään suomalaisittain varsinainen herkkupala, kun Kaapo Kakon New York Rangers isännöi Aleksander Barkovin Florida Panthersia.

Molemmat joukkueet ovat päässeet viime aikoina hyvään lentoon NHL:ssä ja parannelleet asemiaan Itäisen konferenssin sarjataulukossa.

Panthersin kapteeni Barkov on johtanut joukkojaan etulinjassa ja nakutanut tehoja yli piste per peli tahtia. Barkov on ykkösenä suomalaisten pistepörssissä.

Rangersin paidassa debyyttikauttaan pelaava Kaapo Kakko, 18, lähti kauteen suurin odotuksin ja MM-kultaa Leijonien paidassa vuolleessa joukkueessa isossa roolissa tehokkaasti pelanneen nuoren miehen kontolle asetettiin mielettömät odotukset.

Ensimmäinen maali tuli pian, jo kolmannessa NHL-ottelussa, mutta sen jälkeen alkoi tehojen suhteen vaisumpi jakso.

Kakkoa on pompoteltu ketjusta toiseen ja oma paikka ja rooli joukkueessa on ollut hakusessa. Rangers kutsui entisen NHL-ammattilaisen Tuomo Ruudun mentoroimaan Kakkoa ja nuori mies pelasikin heti seuraavassa ottelussa uransa parhaan pelin.

– Noinkin nuori kaveri viedään tuollaiseen mankeliin. Odotukset ulkopuolelta ovat massiiviset – ja pelaaja luo itselleen vielä isommat paineet. Mietitään, miten tehdä tätä ja tätä. Tehopisteiden kautta ajatteleminen alkaa viedä väkisin väärään suuntaan luokittelua omasta pelaamisestaan, kokenut Ossi Väänänen varoittaa NHLSuomi-sivustolle.

– Tilanteen pitäisi olla toisin päin. Kun peruspelaaminen on kunnossa ja keskittyminen oikeissa asioissa, pisteet tulevat sen jälkeen luonnostaan.

Ruudulta tärkeää oppia

Tuomo Ruutu pelasi upean yli vuosikymmenen mittaisen uran NHL:ssä. Ura rapakon takana starttasi Chicagossa vuonna 2003 ja päättyi vuonna 2016 New Jerseyssä. Lisäksi hän on voittanut kaikenvärisiä mitaleita leijonapaidassa.

– Tuomon kaltainen mies tuo varmasti rauhallisuutta Kakon lähestymiseen koko ammattia kohtaan ja voi tehdä ihmeitä nuoren miehen ”mind-setille”. Tuomo auttaa panemaan asioita perspektiiviin. Kaveri on itsekin käynyt samat mankelit läpi, mutta ei ole hetkeen ollut siellä, niin voi jo katsoa asioita boksin ulkopuolelta, Väänänen toteaa.

Ruutu vietti vajaan viikon Kakon kanssa. Yhteistä aikaa ei niinkään käytetty kaukalossa taitoja ja temppuja hioen. Kaksikko keskittyi niin sanottuun otsalohkotreeniin.

– Tuomo voi auttaa Kaapoa nimenomaan henkisellä puolella. Pelkkä yhdessä ajan viettäminen ja juttelu on varmasti ollut antoisaa. Välillä sekin auttaa, että unohtaa kiekon vähäksi aikaa ja ottaa vähän etäisyyttä. Mitä tunnen Tuomoa, hän ei ole semmoinen peruskiekkoukko, vaan hänellä on elämässä muutakin kun kiekko ja osaa katsoa asioita muultakin kantilta, Väänänen tietää.

Ruudun mentoroinnin jälkeen Kakko pelasi uransa parhaan NHL-ottelun Ottawa Senatorsia vastaan. Kakko oli mukana Rangersin molemmissa maaleissa syöttäen toisen ja viimeistellen itse toisen. Valmentaja ylisti Kakkoa ottelun jälkeen joukkueensa parhaana pelaajana.

– Kaapo sattui pelaamaan heti unelmapelin vierailun jälkeen ja se puhuu omaa kieltä siitä, että visiitti on ollut onnistunut ja tärkeä, Väänänen toteaa.

New York Rangers – Florida Panthers sunnuntaina klo 20.00. Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Viasatin kanavilla ja Viaplayssa.

HAASTATTELU: KIMMO MÄKINEN