Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Mauricen kokoonpanoon palauttama Ville Heinola, 18, tekee NHL:ssä ihmeellisiä asioita. Vielä vuosi sitten Suomessa raumalaisen Lukon A-junioreita edustanut pakki näpäytti eritoten koirankoppiin hänet aiemmin pistänyttä Mauricea yöllä oikein kunnolla.

Kun Heinola pääsi irti, nautti hän aiemmin erikoista kohtelua antaneen Mauricen luottoa nyt yli 20 minuuttia. Pelaajan tilastoihin kirjattiin NY Islanderia vastaan 1-3-tappiossa kaiken lisäksi yksi syöttöpinna ja tehotilaston lukema 0.

Heinolalla on tällä kaudella kasassa jo tehot 1+3=4. Vaikka kuusi pelattua ottelua ja tuo pistemäärä ovat pieniä otantoja mietittäessä pelaajan pitkää tulevaisuutta, on tehoilla oikeus ilakoida, kun siihen on syytä.

Jets-pakin uran alku NHL:ssä on historian kolmanneksi tehokkain kaikki alle 19-vuotiaat puolustajat huomioon ottaen näiden kuudessa ensimmäisessä pelissä.

Kovemmin vastaavassa kategoriassa ovat tehoja takoneet vain NHL-kaukaloiden legenda Phil Housley vuonna 1982 Buffalo Sabresin paidassa sekä Oleg Tverdovsky vuonna 1995 Mighty Ducks of Anaheimissa. Nämä pelaajat latoivat yhdeksän ja viisi pinnaa.

StatsCentre

@StatsCentre
Even though the @NHLJets dropped a 3rd straight in a 3-1 decision vs the Islanders Thursday, Ville Heinola's assist on the only goal they had puts him on this list of impressive starts by blueliners younger than 19

Ehkä jo tämäkin tilastofakta todistaa Heinolan olevan jotain ainutlaatuista. Täytyy ymmärtää, että esimerkiksi Liigan runkosarjassa pelaaja on tehnyt 34 ottelussa tehot 2+12=14, seitsemän pudotuspeliottelun saldo on sama kuin NHL:ssä, eli 1+3=4.

Honkajoen lahja on muovautunut tehopakiksi oikeastaan Liigassa viime kevään ja NHL:ssä tämän syksyn aikana.

– Hänen liikkeensä kaukalossa on tehokasta ja miehekästä. Hänen pelaamisestaan ei puutu mitään sellaista, mitä muilla pakeilla olisi. Hän on nuori ja yhtä hyvä, ellei parempi kuin suurin osa vastaavista, Maurice sanoi aiemmin perjantaina The Athleticille.

Heinolasta tulee Jets-käskijän mukaan mielenkiintoinen pelaaja ajan saatossa.

– Ne seikat, joissa hän on hyvä 18-vuotiaana, ovat lahjoja.