Anaheim Ducks – kausiennakko 2019-20: Ryan Getzlafin valtakausi päättymässä – nuorisoaalto tarttuu ohjaksiin?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Vietettyään hiljaiseloa kesän 2018 siirtomarkkinoilla, Anaheimin lähtökaudet kauteen eivät olleet mitenkään suotuisat. Joukkue oli valahtanut hiljalleen NHL:n keskikastiin, joten jonkinasteiset vahvistukset olisivat olleet enemmän kuin poikaa.

Tämän lisäksi seuraa piinasivat useat vakava-asteiset loukkaantumiset – Ryan Kesler kärsi pahasta lonkkavaivasta ja Corey Perry tuskaili polveaan. Avauskokoonpanosta puuttui kaiken kaikkiaan kuusi vakiorosterin jäsentä.

Ongelmista huolimatta Ducks avasi kautensa kolmella peräkkäisellä voitolla. Tämän jälkeen realiteetit – kokoonpanon kapeus – tulivat kuitenkin vastaan, ja muutamista hajavoitoista huolimatta tappioista alkoi tulla arkipäivää. Synkimmällä ajanjaksollaan (19.12.2018-9.2.2019) Anaheim oli kuin ankkaparvi ilman räpylöitä – 21 pelatusta ottelusta joukkue hävisi peräti 19!

Tämä riitti GM Bob Murraylle, joka antoi heti seuraavana päivänä kenkää Ducksin vuonna 2007 Stanley Cupiin valmentaneelle Randy Carlylelle. Murray astui tämän jälkeen itse penkin taakse ja valmensi Anaheimia väliaikaisena valmentaja kauden loppuun asti. Tässä vaiheessa oli kuitenkin jo myöhäistä nousta pudotuspelikantaan kiinni.

Anaheim oli lopulta 80 sarjapisteellään läntisen konferenssin kolmanneksi viimeinen. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui jääkiekossa varsin tärkeänä pidetty maalinteko – Anaheim oli sarjan ainoa joukkue, joka jäi 200 maalin rajapyykin alapuolelle (199). Vaikka Carlylen johtamalla puolustusvoittoisalla pelityylillä on tässä osasyynsä, niin todellisuus kantaa kuitenkin paljon syvemmälle – Anaheimin on muutettava kulttuuriaan. Se ei voi olla enää Ryan Getzlafin näköinen joukkue.

34-vuotias Getzlaf on kunnossa ollessaan edelleen yksi NHL:n eliittipelaajista. Kanadalaissentteri kuuluu kuitenkin jo liigan dinosaurusosastoon, eikä voittavaa joukkuetta voi enää rakentaa hänen ympärilleen.

Suurin ongelma on kuitenkin Getzlafin sopimus, jota on vielä kaksi sesonkia jäljellä. Sen ulosostaminen ei tule silti kyseeseen, koska tällöin Ducksin palkkakatto kärsisi liikaa. Kanadalaisen 8,25 miljoonan dollarin vuosipalkka verottaisi ulosostettuna Anaheimin palkkarakennetta 6,25 miljoonaa kaudella 2020-21. Koska kesällä ulos potkitun Perryn palkka rokottaa tuolloin jo valmiiksi lähes seitsemän miljoonaa, niin tästä syystä Getzlafin erottaminen ei tule kysymykseenkään.

Pohjatyö uuden kulttuurin luomiseksi on kuitenkin mahdollista jo aloittaa. Tämä lähtee liikkeelle uuden nuorisoaallon nostamisella joukkueen vastuunkantajaksi. Etunenässä hääräävät etenkin hyökkääjät Ondrej KaseSam SteelMaxime ComtoisTroy TerryMax Jones ja Nick Ritchie.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Corey Perry (Dallas Stars)
Laitahyökkääjä, 34 vuotta

Kanadalaislaiturin sopimuksen purku oli välttämätön. Perry kuittasi vuosittain (8,625 miljoonaa) liikaa suorituksiinsa nähden. Edellisvuosien maalitykin alamäki käynnistyi osittain jo kaudella 2016-17, kun mies osui tolppien väliin vaivaiset 19 kertaa. Tämä oli surkea luku pelaajalle, joka oli ennen tätä tulittanut kuusi yli 30 maalin kautta. Viime kaudella polvivammasta kärsinyt Perry pelasi ainoastaan 31 ottelua tehoin 6+4=10.

Kuva: Getty Images

Kalle Kossila (Toronto Maple Leafs)
Keskushyökkääjä, 26 vuotta

Ranskassa syntynyt suomalaissentteri ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa Anaheimissa, vaikka AHL:ssä syntyikin varsin kelvollista jälkeä. Ducksin riveissä Kossilalle kertyi kolmen kauden aikana vain 19 ottelua, joissa mies nakutti kaksi maalia ja antoi yhden maalisyötön. Näytöt eivät riittäneet uuteen jatkosopimukseen. Niinpä Kossila hakee uralleen uutta nousua Toronton organisaatiosta, joka tarjosi hänelle kaksivuotisen sopimuksen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Nicolas Deslauries (Montreal Canadiens)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

100-kiloinen kovaa taklaava jässikkä, joka siirtyi kesällä vaihtokaupan myötä Kaliforniaan. Anaheimissa kanadalainen toiminee lähinnä syvyyskenttien täytemiehenä mahdollisten loukkaantumisten varalta. Pelasi viime kaudella 48 ottelua tehoin 2+3. Toinen puolisko kaudesta vierähti penkitettynä.

Kuva: Getty Images

Jani Hakanpää (Oulun Kärpät)
Puolustaja, 27 vuotta

St. Louis Bluesin neloskierroksen varaus ei onnistunut ensiyrittämällään nousemaan NHL:n kirkkaisiin valoihin. Kahden Pohjois-Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen tie vei Kärppiin, jossa mies otti neljän vuoden aikana selkeitä parannusaskeleita uraansa ajatellen. Kehitystä tapahtui niin kiekollisen pelaamisen kuin liikkumisenkin suhteen – lähes kaksimetrinen järkäle nousi viimeisen kahden kauden aikana Liigan eliittipuolustajiin. Nyt Hakanpää pääsee yrittämään uudelleen Pohjois-Amerikan valloitustaan, mikä tärkeintä, selvästi parempana pelaajana. Pelipaikka löytynee kolmosparista lupaavan Jacob Larssonin, 22, vierestä.

Suomalaiset

Jani Hakanpää (katso ylhäältä)

Tiesitkö

Anaheim Ducksin edeltäjän, Mighty Ducks of Anaheimin (1993-2006) perusti media- ja viihdeteollisuusjätti The Walt Disney Company. Vuonna 2005 seuran omistus kuitenkin myytiin, jonka seurauksena joukkueen nimi vaihdettiin nykyiseen muotoonsa.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja: Dalla Eakins (1. kausi)

Kun GM Bob Murray astui väliaikaisesti Ducksin päävalmentajaksi erotettuaan Randy Carlylen tehtävistään, niin Anaheimin tekeminen oli ajoittain jopa kelvollista katsottavaa. Ainakin tulosta syntyi paremmin kuin ennen Carlylen irtisanomista. Murrayn luotsaamana Anaheim voitti jäljellä olleista runkosarjapeleistä 14 ja hävisi 12. Ei pöllömpi saldo mieheltä, joka ei ollut ennen tätä koskaan valmentanut NHL:ssä.

Näillä saatesanoilla onkin hieman helpompi toivottaa tervetulleeksi Dallas Eakins, joka on toiminut ennen valintaansa vain reilun kauden ajan NHL:n päävalmentajana. Kyseinen pesti Edmonton Oilersin käskyttäjänä (2013-2014) ei sujunut mairittelevasti. Eakinsin voittoprosentti (saldo: 36-63-14) ennen hänelle joulukuussa 2014 annettuja potkuja oli Oilersin surkein vuodesta 1990 laskettuna.

Tämän jälkeen miestä ei olla NHL:ssä nähty. Sen sijaan Eakins siirtyi valmentamaan Ducksin farmijoukkue San Diego Gullsia, jota yhdysvaltalais-kanadalainen palveli kokonaiset neljä kautta ennen siirtymistään Anaheimiin. Pesti rautaliigassa sujui jo paremmin kuin Edmontonissa. Eakins luotsasi Gullsin kolmesti pudotuspeleihin, jonka lisäksi hänen saldonsa runkosarjassa oli komeasti positiivinen (154-95-23).

NHL-pestiä ei kuitenkaan ojennettu suoriltaan Eakinsille. Murray haastatteli useita kandidaatteja, ja teki päätöksensä vasta 2,5 kuukauden haravanoinnin jälkeen. 52-vuotiaan Eakinsin pestaamisessa oli kuitenkin iso etunsa: hän nimittäin tuntee erinomaisesti valtaosan Anaheimin nykyrosterissa olevista pelaajista – eritoten jo edellä mainitun nuorisoaallon. Tämä helpottanee huomattavasti tulevan pelitavan sisäistämistä.

Tärkein pelaaja – John Gibson

Kuva: Getty Images

Kun puhutaan maailman parhaista maalivahdeista, niin yleisesti ottaen jokainen heistä pelaa jossain kohtaa eliittikauden. Tämän jälkeen seuraava sesonki saattaa olla keskiluokkainen tai jopa huono. Toisin sanoen taso vaihtelee kausittain.

26-vuotias Gibson on tässä tapauksessa poikkeus. Häneltä ei ole nähty toistaiseksi ainuttakaan huonoa kautta. Ei edes keskinkertaista. Kaikki miehen NHL-kaudet ovat olleet toistaiseksi täyttä rautaa. Toki huonojakin päiviä mahtuu joukkoon, mutta laitettakoon se inhimillisyyden piikkiin.

On suorastaan huutava vääryys, ettei Gibson ole vielä kertaakaan ansainnut paikkaansa Vezina Trophy -äänestyksessä. Äänestäjät – eli GM:t – tekevät etenkin parhaan maalivahdin kohdalla päätöksen lähinnä voitettujen otteluiden ja torjuntaprosentin perusteella. Ei sen mukaan, kuinka suuri merkitys maalivahdilla on joukkueelleen tai montako peliä tämä on pystynyt niin sanotusti yksin voittamaan.

Gibson on näissä kahdessa kategoriassa NHL:n selvästi paras maalivahti. Hänen kykynsä pelastaa joukkueensa niin sanotuilta varmoilta takaiskuilta, on jotain ensiluokkaista.

Viime kausi ei ollut Gibsonille tilastollisesti (91,7%, 2,84GAA ) mikään paras, mutta varsin hyvä ottaen huomioon, kuinka huonosti puolustus hänen edessään pelasi. Jos puolustus – etenkin sen kärkipelaajat Cam FowlerHampus Lindholm ja Josh Manson – nousevat takaisin tasolleen, löytyy Gibsonilta kaikki edellytykset nostaa joukkueensa taistelemaan jopa villi kortti -paikasta.

Kiinnostavin tulokas – Sam Steel

Kuva: Getty Images

Anaheimin kesän 2016 ensimmäisen kierroksen varaus (30.) pääsi ottamaan ensi kosketuksensa NHL:ään viime kaudella, kun helmikuussa 21 vuotta täyttänyt kanadalainen pelasi yhteensä 22 ottelua. Kohokohdaksi muodostui maaliskuussa pelattu kamppailu Vancouver Canucksia vastaan, jolloin Steel viimeisteli NHL-uransa ensimmäisen hattutempun. Kokonaisuudessaan hän merkkautti itselleen 11 tehopistettä (6+5).

Muutoin kausi vierähti Gulls-paidassa, jossa 180-senttinen sentteri viimeisteli 53 otteluun varsin kelvolliset 20+21=41 tehot.

Alkavan kauden osalta odotukset ovat taas asteen verran kovemmat. Steelin povataan hyppäävän Anaheimin kakkossentteriksi heti seuraikoni Getzlafin taakse. Koko kauden ylhäällä pelatessaan hänellä on edellytykset nousta 40-50 tehopisteen peluriksi.

Arvio

Sija: 14

Kovaa nuorennusleikkausta tekevä kalifornialaisseura on materiaaliltaan vielä turhan kapea taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikasta. Maalivahti Gibsonilta vaaditaan jälleen ihmeitä.

Puolustuksen suurin tähti on 25-vuotias Lindholm, mutta hänen jälkeensä tulee jo selvästi hiljaisempaa. Etenkin Fowlerin ja Mansonin on syytä petrata puolustusvelvoitteitaan – molemmat olivat viime kaudella joukkueensa selkeitä hännänhuippuja, mitä tulee omaan maaliin kohdistuneisiin laukauksiin suhteessa vastustajan maalia kohti ammuttuihin (Fowler: -205, Manson: -173).

Hyökkäystä johtavat viime kaudella heikosti suoriutuneet Getzlaf ja NHL-urallaan kahdesti 30 maalin rajapyykin puhkaissut Richard Rakell. Etenkin ruotsalaisen on nostettava pelillistä tasoaan edelliskauden tehoihinsa (18+25) nähden.

Muutoin hyökkäysosasto on sanalla sanoen vajaa, mutta jännittävä. Orange Countyssa alkaa pian uusi aikakausi, jota johtaa vanhojen kehäraakkien sijasta nuori, moderni sukupolvi. Alkava kausi antanee jo hieman esimakua tulevasta.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Richard Rakell Ryan Getzlaf Ondrej Kase
Devin Shore Sam Steel Jacob Silfverberg
Nick Ritchie Adam Henrique Troy Terry
Max Jones Carter Rowney Daniel Sprong

 

Puolustajaparit:

Hampus Lindholm – Josh Manson
Brendan Gumle – Cam Fowler
Jacob Larsson – Jani Hakanpää

Maalivahdit:

John Gibson
Ryan Miller

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
30yhdysvallatRyan MillerMV17.7.19801 125 000 $
36yhdysvallatJohn GibsonMV14.7.19936 400 000 $
2kanadaBrendan GuhleP29.7.1997697 500 $
5saksaKorbinian HolzerP16.2.1988850 000 $
4yhdysvallatCam FowlerP5.12.19916 500 000 $
28suomiJani HakanpääP31.3.1992850 000 $
32ruotsiJacob LarssonP29.4.1997894 166 $
42kanadaJosh MansonP7.10.19914 100 000 $
44kanadaMichael Del ZottoP24.6.1990750 000 $
47ruotsiHampus LindholmP20.1.19945 205 556 $
76kanadaJosh MahuraP5.3.1998745 000 $
20kanadaNicolas DeslauriersVL/OL22.2.1991950 000 $
37kanadaNick RitchieVL5.12.19951 498 925 $
49yhdysvallatMax JonesVL17.2.1998863 333 $
14kanadaAdam HenriqueKH6.2.19904 000 000 $
15kanadaRyan GetzlafKH10.5.19855 825 000 $
17yhdysvallatRyan KeslerKH/OL31.8.19846 875 000 $
24kanadaCarter RowneyKH/OL10.5.19891 133 333 $
29kanadaDevin ShoreKH/VL19.7.19942 300 000 $
34kanadaSam SteelKH3.2.1998863 333 $
38kanadaDerek GrantKH/VL20.4.1990700 000 $
67ruotsiRickard RakellKH/OL/VL5.5.19933 789 444 $
11kanadaDaniel SprongOL/VL17.3.1997750 000 $
18yhdysvallatPatrick EavesOL/VL1.5.19843 150 000 $
25tshekkiOndřej KašeOL8.11.19952 600 000 $
33ruotsiJakob SilfverbergOL/VL13.10.19905 250 000 $
61yhdysvallatTroy TerryOL/KH10.9.1997925 000 $
64yhdysvallatKiefer SherwoodOL/VL/KH31.3.1995925 000 $

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.