Mittavan uran NHL-liigassa pelannut Niklas Hagman pääsi useampaan otteeseen kokemaan NHL-pelaajien arkeen kuuluvan tilanteen, jossa pelaaja huomaa olevansa pelkkää kauppatavaraa.

Taalaliigassa 770 runkosarjan ottelua ja 30 pudotuspeliottelua pelannut Hagman oli pelaajakaupan kohteena ensimmäisen kerran kaudella 2005-06, kun Florida Panthers myi hyökkääjän Dallas Starsiin. Hagman kertasi Suplan NHL Playoffs – kohti Stanley Cupia -podcastissa ristiriitaisia tuntemuksiaan kauppatilanteissa.

– Kyllähän se on shokki. Vaikka niitä osaakin odottaa ja niitä tapahtuu. Floridassa olin ollut kolmisen vuotta ja hommat vähän junnasivat paikallaan. Itse ajattelin, että voisi olla ihan hyvä mennä jonnekin muualle. Mutta kun treenien jälkeen pyydetään käymään GM:n toimistossa ja siellä kerrotaan, että sinut on treidattu ja kone lähtee neljän tunnin päästä, niin kyllähän se tietynlainen shokki on. Siitä sitten kotiin soitto, että viitsitkö laittaa muutaman puvun ja puhtaat vaatteet kassiin, Hagman muistelee.

Siirto Dallasiin nosti Hagmanin uran uudelle tasolle, kun ensimmäisellä kokonaisella kaudella 2006-07 syntyi 17 maalia ja seuraavalla kaudella 27 maalia. Tämän jälkeen Hagman solmi neljän vuoden ja 12 miljoonan dollarin sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa. Vaikka peli kulki henkilökohtaisella tasolla, Hagman ehti jo toisella kaudellaan aavistella maiseman vaihdoksen olevan edessä.

– Torontossa pelit olivat menneet ihan hyvin. Joukkue oli vähän heikko ja valmentaja Ron Wilsonin kanssa ajatukset menivät vähän ristiin, niin takaraivossa kyti vähän ajatus, että voisi mennä johonkin muualle, Hagman kertaa.

Aavistukset muuttuivat todeksi tammikuussa 2010, kun Toronto hankki tähtipuolustaja Dion Phaneufin Calgary Flamesista ja Hagman siirtyi toiseen suuntaan osana seitsemän pelaajan vaihtokauppaa. Hagman kertoo Toronton perustelleen kauppaa Calgaryn halulla saada juuri Hagman mukaan diiliin, mutta päävalmentaja Wilsonin käytös jätti oman jälkensä.

– Kun menin hallille hakemaan kamojani ja näin Ron Wilsonia käytävällä, niin hän lähti minua karkuun eikä tullut edes moikkaamaan. Se kuvastaa vähän, minkälaisia henkilöt ovat. Brian Burke tuli kyllä kättelemään, mutta Wilson lähti eri suuntaan.

– Myös Floridass homma hoidettiin hyvin. Tulivat toivottamaan onnea ja pahoittelivat, että homma ei vaan toiminut. Kyllä ne menee aika laidasta laitaan, Hagman toteaa.

NHL-kausi jatkuu Viasatin kanavilla ja Viaplayssa NHL:n palkintogaalalla ke-to-yönä 03.00 Suomen aikaa ja NHL:n varaustilaisuuden 1. kierroksella pe-la-yönä 03.00 ja lopuilla kierroksilla lauantaina klo 22.00.