Näkökulma: Vaihtuuko Winnipeg Jetsin päävalmentaja? Nämä seikat puoltavat muutosta

© Kuva: Getty Images

Winnipeg Jetsin kaudesta tuli tänäkin vuonna melkoinen pannukakku epätasaisesti varsinkin runkosarjan lopun pelanneen tähtinipun jäätyä St. Louis Bluesin jalkoihin NHL:n ensimmäisellä pudotuspelikierroksella voitoin 2-4.

Huhut seuraa vuodesta 2014 saakka valmentaneen Paul Mauricen potkujen ympärillä vellovatkin nyt kanadalaismediassa varsin isoin otsikoin. Tähtiä vilisevällä materiaalilla operoinut Maurice jäi Bluesia vastaan vastustajan päävalmentajana toimivan Craig Beruben jalkoihin taktisesti, minkä lisäksi myös Jetsin pelaajisto näyttäisi kaipaavan uutta ääntä pukukoppiin päästäkseen joukkueena seuraavalle tasolle.

Viiden ja puolen Jets-kautensa aikana vain kaksi(!) pudotuspelisarjaa voittanut 52-vuotias Maurice ei ole koskaan tullut tunnetuksi varsinaisena pudotuspelivalmentajana. Reilun 14 kauden ajan Hartford Whalersin/Carolina Hurricanesin  organisaatiossa valmentanut ja tuona aikana joukkueensa neljästi pudotuspeleihin johdattanut Maurice vei Hurricanesin Stanley Cupin finaaleihin kaudella 2002, mutta muutoin miehen pudotuspelimeriitit ovat sanalla sanoen jopa surkeat.

Carolina-pestiensä välissä Maurice valmensi kauden AHL-seura Toronto Marliesia sekä kahden kauden ajan tuolloin varsin nimekkäällä kokoonpanolla operoinutta Toronto Maple Leafsiä. Tulos? Farmissa kovan runkosarjan jälkeen lauluun pudotuspelien avauskierroksella voitoin 1-4, Maple Leafsissä molemmilla kerroilla ulkona pudotuspeleistä. Seurauksena potkut. Tämän jälkeen mies palasi Carolinaan, joka onnistui muuten voittamaan Stanley Cupin juuri Mauricen poissaollessa! Sattumaa?

Muutoksen aika?

Maurice ei ole onnistunut luomaan Winnipegiin voittavaa pudotuspelikulttuuria huolimatta todella nimekkäästä kokoonpanosta. Jets oli tällä kaudella neljänneksi heikoin pitämään johtoasemansa kolmansissa erissä. Joukkueen peli saattoi aaltoilla uskomattoman paljon jopa pelien sisällä, mistä iso vastuu on pakko sysätä päävalmentajan niskaan.

Onkin lähes uskomatonta, että huolimatta surkeasta pudotuspelimenestyksestä Jets solmi syksyllä 2017 ”monivuotisen” jatkosopimuksen päävalmentajansa kanssa.

Chicago Blackhawks erotti Joel Quennevillen kesken kauden huolimatta kolmesta Stanley Cupin voitosta. Tähän verrattuna käytännössä joka vuosi pudotuspeleissä täysin epäonnistuneen Mauricen ei totisesti kuuluisi seistä Jetsin tähtisikermän penkin takana enää tulevana syksynä.

Nimekkäimpiä yhä vapaana olevia päävalmentajakandidaatteja ovat mm. Dave Tippett, Dan Bylsma, Marc Crawford, Mike Yeo ja Bob Hartley.