”Kymmenen vuotta sitten oli mahdollisuus ottaa vähän pidempää dinneriä” – minne meni Philadelphia Flyers?

© Kuva: Getty Images
Tekeekö Kaapo Kakko yli 59,5 pistettä?

Philadelphia Flyersin mahdollisuudet NHL:n pudotuspeleihin ovat enää teoreettiset. Itäisen konferenssin 10. sijalta on kahdeksan pisteen etäisyys pudotuspeliviivalle, kun sillä on vain viisi ottelua pelaamatta. Joukkueen tasonnosto surkean alkukauden jälkeen on ollut merkittävä, mutta yhteenveto kaudesta tulee olemaan miinusmerkkinen.

Surkean alun jälkeen seurassa vaihtuivat toimitusjohtaja, päävalmentaja ja kakkosvalmentaja. Näiden päälle kasa loukkaantumisia ja kahdeksan eri maalivahtia. Flyersin inhimillinen etäisyys pudotuspeliviivaan on lopulta jopa pieni ihme.

Viasatin jääkiekkoasiantuntija Esa Pirnes havainnollistaa Flyersin alku- ja loppukauden eroavaisuudet joukkueen alivoimatilastossa.

– Alivoimaprosentti oli yli 20 ottelua alle 70. Vuodenvaihteen jälkeen alkaneen nousun myötä se on liigan parhaimmistoa, lähes 90 prosenttia, Pirnes sanoo NHLSuomi-sivustolle.

– Sinänsä he ovat tehneet hienon korjausliikkeen sen kaiken sekamelskan jälkeen ja saaneet pelin toimimaan kauden toisella puolikkaalla.

Flyersin valahtaminen vuosikymmenen taitteen menestysjoukkueesta nykytilaan herättää kysymyksiä. Claude Giroux ei ole palannut vanhalle tasolleen viimeisimmän työsulun jälkeen.

Ville Leinon NHLSuomelle antamassa haastattelussa entinen Flyers-hyökkääjä näki yhdeksi syyksi vanhan rungon sopeutumattomuuden uuden ajan NHL:n urheilullisiin ja pelinopeuteen liittyviin vaatimuksiin. Pirnes ymmärtää Leinon näkemyksen.

– Kymmenen vuotta sitten huippupelaajilla oli mahdollisuus ottaa vähän pidempää dinneriä, tulla aamulla hallille, kylmä- ja lämpöallas, pieni hieronta, lyhyen lämmön kautta jäälle ja aika nopeasti sieltä pois. Tuo ei ole enää mahdollista, Pirnes kuvailee arkitodellisuuden muuttumista maailman parhaassa sarjassa.

– On pakko elää päivittäin huippu-urheilijan tinkimätöntä elämää, koska kaikki muutkin elävät. Huippulahjakkuudella on yhä mahdollista oikoa silti hieman. Toiset saavuttavat helpommin tietyn tason kuin toiset.

Carolina Hurricanesin tilanne on illan vastustajaa valoisampi. Se on itäisen konferenssin seitsemäntenä pudotuspeliviivan yläpuolella 91 pisteessä.

Sebastian Ahon lahjakkuuden tuntevat kaikki, mutta Teuvo Teräväisen 70 pistettä 77 ottelussa on yllättänyt myös Pirneksen.

– Rehellisesti sanottuna Teuvon vire on ollut yllätys. Tiesin kyllä, että hän pystyisi tekemään 50-60 pistettä, mutta en uskonut hänen pystyvän 70-80 pisteen takomiseen, Pirnes sanoo ja lisää laittaneensa merkille suomalaisen uudenlaisen vastuuntunnon ja esimerkillisyyden joukkueessa.

Hurricanes isännöi lauantai-iltana Flyersia Suomen aikaa kello 19.35. Studiolähetys ottelusta Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa käynnistyy kello 19.15. Studiossa asiantuntijana toimiva Pirnes neuvoo seuraamaan muutamaa asiaa.

– Hurricanesin nopeaa pelin kääntämistä sekä Ahon viisautta pelaajana, miten hän pakottaa vastustajat tilanteisiin, joissa Carolina pääsee riistämään kiekon.

Anssi Shemeikka
Twitter: @AnssiShemeikka

Tekeekö Kaapo Kakko yli 59,5 pistettä?