Kiekkoraamattu listasi: nämä olivat vuoden kymmenen parasta NHL-vaihtokauppaa

© Kuva: Getty Images

Kiekkomaailman arvostetuimpiin kuuluva The Hockey News -lehti valitsi päättyvän vuoden kymmenen parasta vaihtokauppaa NHL:ssä.

Näin ”kiekkoraamattu” valitsi parhaat joukkueiden väliset pelaajasiirrot viime kevään ja kuluneen syksyn osalta.

10. St. Louis Blues vaihtoi Paul Stastnyn Winnipeg Jetsin Erik Foleyhin ja ehdolliseen ensimmäisen kierroksen varaukseen vuodelle 2018 sekä ehdolliseen neljännen kierroksen varaukseen vuodelle 2020

Kauppa oli Jetsin kannalta mainio veto. Stastnya ei voitu napata uudelleen vapaana agenttina, joten vuokrakontrahti oli hyvä kompromissi.

Jetsin nuoriso-osasto oli jo valmiiksi niin hyvällä mallilla, ettei Foleyn ja ensimmäisen kierroksen varauksen menettäminen kirpaissut lainkaan.

Stastny oli hetken loistava vahvistus Patrik Laineen, Blake Wheelerin ja Mark Scheifelen tähdittämään jo valmiiksi väkivahvaan Jets-hyökkäykseen.

9. Buffalo Sabres kauppasi Evander Kanen San Jose Sharksiin saaden vaihdossa Danny O’Reganin, vuoden 2019 ehdollisen ensimmäisen ja neljännen kierroksen varaukset

Lahjakkaana, mutta vaikeana persoonana pidetty Kane liikkui juuri sopivaan osoitteeseen.

San Josessa häntä odotti pukukoppi täynnä suuria konkarijohtajia, joiden herättämä kunnioitus piti kanadalaistähden nöyränä.

Maisemanvaihdos teki hyökkääjälle hyvää, sillä Kane iski Sharks paidassa viime kaudella 13 maalia 26 ottelussa runkosarjassa ja pudotuspeleissä. San Jose kaipasi pikavahvistusta ja sen seura sai.

Sabresin suurin saalis vaihtokaupassa oli ehdollinen ensimmäisen kierroksen varaus, joka muuttui pysyväksi Kanen tehtyä jatkosopimuksen Sharksin kanssa kesällä. Kärkikierroksen varaus maistuu varmasti lupaavaa syksyä pelaavalle joukkuuelle.

8. Chicago Blackhawks vaihtoi Michal Kempnyn Washington Capitalsin vuoden 2018 kolmannen kierroksen varaukseen

Kempnyn peli ei ottanut koskaan tuulta alleen Chicagossa. Washingtonissakin tshekkiä pidettiin aluksi vain pienenä vahvistuksena Capitalsin nuoreen puolustusosastoon.

28-vuotias pakki löysikin yllättävän nopeasti yhteisen sävelen kärkipuolustaja John Carlsonin kanssa.

Kempnyn luotettava työn jälki omassa päässä antoi Carlsonille vapautta temmeltää hyökkäyksen kanssa. Kaksikko oli olennainen osa Capitalsin Stanley Cup -mestaruuskampanjaa viime keväänä.

7. Buffalo Sabres vaihtoi Ryan O’Reillyn St. Lousin Bluesin Vladimir Sobotkaan, Patrik Berglundiin, Tage Thompsoniin ja vuoden 2019 ensimmäisen kierroksen varaukseen sekä vuoden 2021 toisen kierroksen varaukseen

Vaikka O’Reilly ei ole kyennyt auttamaan joukkuettaan voittamaan St. Louisissa, on tehnyt juuri toivottua työtä Blues-paidassa.

Yli 20 minuuttia iltaa kohden pelaava kahden suunnan hyökkääjä on tarjonnut reilusti tehoja ja loistaa etenkin vastustajan tähtien himmentämisessä sekä aloituksissa.

Sabres sai kasan kokeneita ja puolustussuuntaan vastuullisia veteraanihyökkääjiä. Suurikokoisen ja urheilullisen Thompsonin sekä kahden muun korkean varauksen nappaaminen oli kuitenkin vielä mielekkäämpi saalis.

6. Montreal Canadiens vaihtoi Max Paciorettyn Vegas Golden Knightsin Tomas Tatariin, Nick Suzukiin ja vuoden 2019 toisen kierroksen varaukseen

”Habs” ei ollut aikeissa jatkaa Paciorettyn sopimusta, joten miehestä oli sama hankkiutua eroon hyvän vaihtokaupan sattuessa vastaan. Sellainen löytyi ”syntien kaupungista”, josta saatiin vaihdossa pari laadukasta pelaajaa varauksen kera.

Peliälystään kehuttu Suzuki on todella lahjakas nuori lupaus. Tatar on pelannut mainosti Montrealissa, eikä toisen kierroksen varauksenkaan omistaminen ole koskaan pahitteeksi.

5. Arizona Coyotes vaihtoi Max Domin Montreal Canadiensin Alex Galchenyukiin

Huippulupausten maisemanvaihto osoittautui loistavaksi vedoksi etenkin Montrealille. Domi pelaa NHL-uransa parasta kiekkoa ranskankanadalaisen metropolin parrasvaloissa.

Galchenyuk ei ole ollut aivan yhtä hyödyllinen Coyotesille. Nuorukaisen kausi alkoi myöhässä alavartalovamman myötä, eikä hän ole saanut aavikolla paljoa aikaan lupaavaan alkukiihdytyksensä jälkeen.

4. Ottawa Senators vaihtoi Erik Karlssonin ja Francis Perronin San Jose Sharksin Josh Norrisiin, Chris Tierneyhin, Rudolfs Balcersiin, Dylan DeMeloon, vuoden 2019 toisen kierroksen varauksen, vuoden 2019 tai 2020 ehdolliseen toisen kierroksen varaukseen sekä vuoden 2021 ehdolliseen ensimmäisen tai toisen kierroksen varaukseen sekä vuoden 2022 ehdolliseen ensimmäisen kierroksen varaukseen

Sharks haluaa yrittää voittaa Stanley Cupin juuri nyt. Pelissä on kaikki, vaikkei unelma kannusta olisikaan kaikista realistisin.

Karlssonin jättikaupasta tekee erityisen onnistuneen Sharksin osalta se, ettei seura joutunut luopumaan Tomas Hertlin ja Timo Meierin kaltaisista nuorista lahjakkuuksistaan.

Ottawa joutui sen sijaan tietyllä tavalla tyytymään kohtaloonsa, sillä Karlssonin huhuttiin kaivanneen kovasti maisemanvaihdosta.

3. New York Rangers kauppasi Ryan McDonaghin Tampa Bay Lightningiin vaihdossa Vladislav Namestnikoviin, Libor Hajekiin, Brett Howdeniin, vuoden 2018 ensimmäisen kierroksen varaukseen sekä ehdolliseen vuoden 2019 toisen kierroksen varaukseen

Jos vuoden mittaan nähtiin yksi kummallekin täydellinen vaihtokauppa, oli se tämä.

Lightning valmistautui Stanley Cup -haastoon ja huippuolustaja McDonaghin ja monipuolinen Miller toivat mainiosti leveyttä huippujoukkueen miehistöön.

Rangersille nuoriin pelaajiin sijoittaminen oli taas oiva veto, sillä seurajohto oli luvannut faneille panostavansa uudelleenrakennukseen.

Namestnikov ei ole esiintynyt aivan toivotulla tavalla, mutta Hajek ja Howden sekä viime kevään 1. kierroksen varauksella napattu Nils Lundkvist vaikuttavat lupaavilta pelimiehiltä.

2. Carolina Hurricanes vaihtoi Noah Hanifinin ja Elias Lindholmin Calgary Flamesin Dougie Hamiltoniin, Michael Ferlandiin ja Adam Foxiin

Carolina ja Calgary hurjastelivat varauspäivänä. Vaihtokauppa on vaikuttanut toistaiseksi kelvolliselta ratkaisulta.

Lindholm takoo tehoja uransa parhaimpaan tahtiin ja Hanifin on on sopeutunut melko hyvin Calgaryyn aiempaa suuremmassa roolissa.

Hamiltonin tehot eivät ole entistä tasoa, mutta ainakaan kiekonhallintatilastojen perusteella nuorukaisen peli ei ole ollut kovin heikossa jamassa.

Ferland taas oli pirteässä pistetahdissa ennen epäonnista aivotärähdystä, joka on hidastanut hieman miehen vauhtia.

  1. Carolina Hurricanes vaihtoi Jeff Skinnerin saaden Buffalo Sabresin Cliff Pun, vuoden 2019 toisen kierroksen varauksen ja vuoden 2020 kolmannen kierroksen varauksen sekä kuudennen kierroksen varauksen

Kyseessä ei ollut alkujaan kaikista jännittävin vaihtokauppa. Vapaaksi agentiksi seuraavana kesänä siirtyvä Skinner kaupattiin keskinkertaiselta vaikuttaneeseen Puhun ja läjään varauksia.

Juuri kukaan ei osannut kuitenkaan aavistaa, kuinka hurjaa jälkeä Skinner tulisi tekemään Buffalossa Jack Eichelin rinnalla. Ketjun vire on ollut suuri osa Sabresin tämän syksyn vahvaa virettä.

Skinnerin pistetahti nostaa jatkuvasti hänen arvoaan kohti seitsemän miljoonan dollarin vuosipalkkaa, mutta Sabresilla pitäisi olla 26-vuotiaaseen kanadalaishyökkääjään varaa.

Lähde: The Hockey News