Detroit Red Wingsin konkarilaituri Johan Franzen puhui Expressenille vaikeasta elämästään päävammojen aiheuttamien neurologisten oireiden kanssa.

Vaikka veteraanihyökkääjä saa vieläkin Red Wingsiltä palkkaa, ei hän ole laittanut luistimia jalkaan sitten vuoden 2015.

Silloin jo kärsinyt tähtilaituri joutui Edmonton Oilersin Rob Klinkhammerin olkapäätällin uhriksi. Aivotärähdyksiä oli taustalla jo ainakin kolme ja kyseinen isku oli viimeinen niitti.

Siitä hetkestä lähtien Franzenin elämä on ollut tuskaista taistelua aivovamman oireiden kanssa.

Vaikka ruotsalaispelaaja on käynyt useaan otteeseen erilaisissa hoitolaitoksissa kuntoutuksessa, ei vaivoista pääse koskaan täysin eroon.

Franzen kertoi Sport Expressenille joutuneensa palaamaan Ruotsiin, sillä ei halunnut joukkuetovereidensa näkevän paniikki- ja raivokohtauksiaan, joita aivovammansa aiheuttavat ajoittain.

– En halua elää näiden seinien sisällä. Ahdistusta, paniikkia ja masennusta on ollut niin paljon, että tahdon jo pois, Franzen sanoi.

”Tre Kronor” -paitaa vuosikausien ajan kantanut hyökkääjä ei uskalla suunnitella viikkojaan pitkälle etukäteen, sillä tapaamiset, ihmiset ja ajatukset voivat unohtua milloin tahansa.

– Asiat ovat usein utuisia. Yritän saada ihmisiä ymmärtämään sitä. Ei se johdu siitä, että välttelisin kontaktia ihmisten kanssa.

Franzen uskoo terveydentilansa edenneen parempaan suuntaan. Arki koostuu siitä huolimatta hyvistä ja huonoista päivistä.

– Useimpina päivinä tuntuu siltä [paremmalta], mutta heikkouden iskiessä mikään ei tunnu postiiviselta. Silloin tunnen vain vihaa, eikä valoa näy lainkaan. Silloin sitä miltei antaa periksi.

– Jos on tehnyt liian paljon liian monta päivää putkeen, en pääse sängystä ylös ja räjähtelen vaimolleni. Silloin on otettava masennuslääkkeitä niin pian kuin mahdollista. Pimeys tulee nopeasti. Se on todella syvä pimeys, Franzen huokaisi.

Lähde: Expressen