Lokakuun tähdistökenttä – tässä ovat NHL:n alkukauden parhaat pelaajat

© Kuva: Getty Images

Siitä ei ole kauaa, kun lokakuun ja NHL-kauden alkua vielä odotettiin kuin kuuta nousevaa. Nyt maailman parasta lätkää on jo pelattu kuukauden verran.

NHL Suomi rankkasi lokakuun parhaat pelaajat pelipaikoittain. Joukkoon mahtuu niin odotettuja kuin yllättäviäkin valintoja.

Maalivahti: John Gibson, Anaheim Ducks

Anaheim Ducks on aloittanut kauden ailahtelevasti. Joukkue on voittanut 13 ottelustaan vain viisi. Sarjapisteitä olisi vieläkin vähemmän ilman maagisesti suorittanutta John Gibsonia.

Heikon joukkueen maalia suojelleen Gibsonin tilastot ovat erinomaiset, mutta nekään eivät tee oikeutta hienosti pelanneen vahdin otteille. 25-vuotias maalivahtikolossi on torjunut kiekot 93,8 prosentin varmuudella ja antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittaa illasta toiseen.

Vasen puolustaja: Morgan Rielly, Toronto Maple Leafs

Toronto Maple Leafs sai räjähtävän lähdön kauteen hyökkääjätähtiensä John Tavaresin ja Auston Matthewsin avulla. Siinä sivussa myös kehnon puolustuksen kulmakivi Morgan Rielly saalisti hurjan määrän pisteitä.

Kanadalaispakin pistetalkoot vaan eivät hiipuneetkaan ensimmäisten kierrosten jälkeen. 12 pelatun ottelun jälkeen Riellyllä on kasassa tehot 4+11. Vaikka nuori puolustaja ei olekaan mikään puolustuspään sankari, hurjilla tehoillaan hän ansaitsee paikkansa lokakuun tähdistökentässä.

Oikea puolustaja: Brent Burns, San Jose Sharks

Norris-voittaja Brent Burns on aloittanut kautensa jälleen vahvasti. Vaikka puolustajajärkäle ei ole mikään sulava luistelija ja liiga nopeutuu kaudesta kauteen, Burns pysyy hyvin vauhdissa mukana ja tykittää hurjia tehoja siinä samalla. Erik Karlsson siirtyi Sharksiin kesällä, mutta silti Burns yhä joukkueensa puolustuksen kirkkain tähti.

Aiemmin urallaan hyökkääjänäkin pelannut Burns on tehnyt vakuuttavat tehot: 3+12. Kanadalaispuolustaja on nauttinut hurjaa vastuuta ja kellottaa jatkuvasti yli 25 minuutin jääaikoja. Sharks on divisioonansa kakkonen ja Burns on menestyvän joukkueen keulakuva.

Vasen laitahyökkääjä: Aleksandr Ovetshkin, Washington Capitals

Monet odottivat Aleksandr Ovetshkinin kärsivän kovemman asteen mestaruuskrapulasta. Eikä ihme. Mestaruusjuhlat tuntuivat jatkuvan läpi kesän aina syksyyn saakka.

Venäläistykki kuitenkin palasi kaukaloon yhtä kuumana kuin oli ollut keväällä sieltä poistuessaan. Kymmenessä ottelussa hän on jo tykittänyt kahdeksan maalia ja antanut kuusi maalisyöttöä. Mestaruuden jälkeekin Ovetshkin näyttää olevan NHL:n maaliahneimpia hyökkääjiä.

Keskushyökkääjä: Patrice Bergeron, Boston Bruins

Neljä kertaa urallaan parhaan puolustavan hyökkääjän Selke-palkinnon voittanut Patrice Bergeron tunnetaan NHL:n parhaana kahden suunnan sentterinä. Alkaneella kaudella Bergeron on takonut myös hurjan määrän pisteitä. 12 ottelussa konkari on paukuttanut tehot 7+12 ja hänen johtamansa ketju on yksi NHL:n kuumimmista.

Bergeronin erinomaiset hyökkäyspään taidot ovat olleet tiedossa, vaikka hän ei aina ollutkaan pistepörssin kärkisijoilla. Sentterillä on erinomaisen pelisilmän lisäksi yksi NHL:n aliarvostetuimmista rannelaukauksista.

Oikea laitahyökkääjä: Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Mikko Rantanen valittiin NHL:n toimesta lokakuun pelaajaksi ja hän on myös meidän listallamme luonnollisesti liigan paras oikea laituri. Nousiaisten oma Jaromir Jagr on ollut aivan ilmiliekeissä koko alkukauden. Tehoilla 5+16 hän johtaa koko NHL:n pistepörssiä.

Rantasen menestyksen takana on poikkeuksellinen kyky suojata kiekkoa. Pysymällä kiekossa hän pystyy järjestämään aikaa joukkuekavereilleen hankkiutua vapaaseen paikkaan, johon Rantasen on helppo tarjoilla peliväline. Suomalaispelaaja pistepörssin kärjessä on harvinaista herkkua ja vastaavaa ei ole nähty sitten Saku Koivun johtoaseman joulukuussa 1996.

Teksti: Toni Tuomala