Brian Giontan tarina hakee vertaistaan.

Yli 1000 ottelua NHL:ssä. Viimeiset seitsemän kautta kapteenin natsat rinnassaan, joista neljä Montreal Canadiensin ja kolme Buffalo Sabresin paidassa. Stanley Cup-voittaja vuosimallia 2003 New Jersey Devilsin organisaatiossa.

Giontan vanha sopimus päättyi viime kauteen. Sen jälkeen hän päätti etsiä itselleen jatkosopimusta seurasta, joka sopisi parhaiten ennen kaikkea hänen perheelleen. Ensisijaisena vaihtoehtona oli Buffalo, johon yhdysvaltalaishyökkääjä oli jo hyvän aikaa ehtinyt asettua.

Suunnitelmat kariutuivat kuitenkin viime hetkillä kesäkuun lopulla, kun Buffalon toimitusjohtaja Jason Botterill teki sopimuksen Jason Pominvillen kanssa. Pominville ja Gionta ovat kumpikin oikean laidan hyökkääjiä, joten tämä tarkoitti Giontalle pelkkiä jämäminuutteja joukkueen kokoonpanossa.

Niinpä Gionta jätti sopimuksen lopulta allekirjoittamatta. Kun muista joukkueista ei kuulunut, päätti 39-vuotias laituri siirtyä synnyinkaupunkiinsa Rochesteriin ilman sopimusta mihinkään seuraan. Sopimuksettomana pelaajana hänellä oli näin ollen mahdollisuus osallistua vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisiin.

Kuntotasoaan Gionta piti yllä AHL-seura Rochester Americansin harjoituksissa. Seuran paidassa hän pelasi myös yhden ”harjoitusottelun” ennen lähtöään Yhdysvaltojen olympiaryhmään.

Olympialaisissa saldo oli lopulta 0+0 viiteen otteluun, minkä lisäksi hän jäi tehotilastossa -4 pakkaselle.

Kaikesta huolimatta, hetki ennen NHL:n siirtorajan umpeutumista, Boston Bruins tarjosi Giontalle loppukauden kestävää 700 000 dollarin sopimusta. Heräsi kysymys: miksi?

Gionta on vastannut kysymykseen tekemällä viiteen ensimmäiseen Bruins-peliinsä tehot 2+4=6 pelatessaan joukkueen kolmosketjussa. Nämä pelit ovat päättyneet samalla myös Bostonin voitonjuhliin.

Lauantai-iltana Boston kaatoi kotonaan Chicago Blackhawksin lukemin 7-4. Gionta iski ottelun voittomaalin, minkä lisäksi hän saalisti syöttöpisteen David Krejcin 3-3 tasoitukseen.