Marco Sturm pelasi huikean uran jääkiekkoilijana. 14 kautta, yhteensä 1006 ottelua ja 509 pistettä NHL:ssä. Kolmet olympialaiset (1998, 2002, 2010), Maailmancup (2003), parit MM-kisat.

Mutta varsinaista menestystä Sturm, 39, ei pelaajana päässyt maistamaan. Mainittavimmaksi saavutukseksi jäi valinta NHL:n kuukauden tulokkaaksi marraskuussa 1997 San Jose Sharksin pelaajana.

Viimeisen ottelunsa Sturm pelasi keväällä 2013 Saksan DEL-liigan pudotuspeleissä Kölner Haien paidassa.

Syksyllä 2015 Sturm ryhtyi Saksan maajoukkueen päävalmentajaksi. Kukaan ei voinut kuvitella, mihin Sturm valmentajana yltäisi, ja miten nopeasti. Siis ei kukaan.

Aikaisin huomisaamuna Sturm johdattaa Saksan olympialaisten finaaliin!

Valtava kunnioitus

Sturm ammensi mittavalta uraltaan runsaasti tietotaitoa, jota hän nyt on siirtänyt eteenpäin maajoukkueelle. Mutta yksi tärkeimmistä syistä Sturmin onnistumiselle on kunnioitus, jota hän nauttii pelaajien keskuudessa.

– Hän on Saksan jääkiekkoilun kaikkien aikojen suurimpia hahmoja. Kun hän tuli päävalmentajaksi, kunnioitus häntä kohtaan oli joukkueen keskuudessa valtava, joukkueen kokeneimpiin pelaajiin kuuluva puolustaja Christian Ehrhoff sanoo yhdysvaltalaisen wfla.com -uutissivuston haastattelussa.

– Hän ajoi sisään pelitavan, joka sopii täydellisesti niihin pelaajiin, jotka meillä on, Ehrhoff lisää.

Sturm itse sanoo vain haluavansa oppia koko ajan lisää – ja oppineensa jo kolmessa vuodessa todella paljon.

– Joskus oppii virheistään, joskus onnistumisistaan. Pitää vain yrittää ammentaa niitä asioita, joiden uskoo olevan joukkueelle eduksi, Sturm pyörittelee.

Sturm sanoo suoraan, että hänen tähtäimensä myös valmentajana on NHL:ssä.

– Tämä on upea mahdollisuus, kun saan valmentaa Saksan maajoukkuetta. Mutta kun tämä on ohi, lähden luultavasti hakemaan seuraavaa haastetta. Se on Pohjois-Amerikassa, Sturm sanoo.

Jääkiekkokin otsikoissa

Jos valmentajia ”scoutataan” olympialaisissa samaan tapaan kuin pelaajia, Sturm ei olisi voinut antaa parempaa työnäytettä. Saksa ei edes selviytynyt Sotshin olympialaisiin 2014, ja nyt joukkue on olympiafinaalissa!

Sturmilla on peliuransa ansiosta loistavat verkostot NHL:n suuntaan. Sturmin seuraava päämäärä on apuvalmentajan paikka NHL:ssä tai vaihtoehtoisesti päävalmentajan paikka farmiliiga AHL:ssä.

– Hän on erittäin nuori valmentaja, ja hän vain kasvaa näiden kokemusten ansiosta. Miksei hän voisi jonain päivänä valmentaa korkeimmalla mahdollisella tasolla, Ehrhoff näkee.

– Hän on tehnyt loistavaa työtä Saksan kanssa. Se, että he ovat näin pitkällä, puhuu vahvaa kieltään hänen valmennustaitojensa puolesta, Saksan jalkoihin jääneen Kanadan kapteeni Chris Kelly komppaa.

Mutta ennen Pohjois-Amerikan valloitusta Sturmilla on aamulla valloitettavanaan – koko maailma!

– Tietysti jo välieriin pääsy oli mahtava saavutus. Se oli hyväksi myös maamme jääkiekkoilulle. Olemme esillä jokaisessa mediassa. Yleensähän Saksassa ensin tulee jalkapallo, sitten tulee jalkapallo, sitten tulee tyhjää ja sen jälkeen muu urheilu. Mutta nyt kaikki puhuvat jääkiekosta, Sturm iloitsee.

– Mutta meillä riittää yhä nälkää. Miksei riittäisi!

Niin, miksei. Onhan edessä olympiafinaali!