Kun miettii neljän ja puolen vuoden mittaista ajanjaksoa, ei sen itsessään pitäisi olla kovinkaan pitkä aika.

Pelkästään elinajanodotteen kohdalla se tarkoittaa noin 5-6 prosenttia, ainakin näin miehen näkökulmasta katseltuna.

Sen sijaan jääkiekossa, ja urheilussa ylipäätään, jo muutaman vuoden mittainen pätkä voi olla todella pitkä aika.

Itse asiassa vuosien 2013 ja 2017 välisenä aikana se on ollut jääkiekossa niin pitkä aika, että koko laji on ehtinyt muuttua totaalisesti. Fyysinen jääkiekko on vaihtunut hurjapäiseen vauhtikiekkoon, eikä NHL ole ollut fanille kenties koskaan näin viihdyttävää seurattavaa.

Samalla se on tarkoittanut nuorten pelaajien vallankumousta.

Jaromir Jagr saattaa olla edelleen, 45 vuoden iässä, osa maailman kovinta kiekkoliigaa, mutta kokonaiskuvaa katsellessa kokeneilla konkareilla on vaikeaa; heidän on vaikea löytää enää töitä NHL:n suunnalta.

Itse asiassa siihen neljään ja puoleen vuoteen mahtuu myös kokonainen sukupolven vaihdos, ainakin suomalaisittain.

Vuonna 2013 NHL-kaukaloita hallitsivat vielä Teemu Selänne, Saku Koivu ja Kimmo Timonen – nyt reippaat neljä vuotta myöhemmin Patrik Laine, Aleksander Barkov ja Rasmus Ristolainen.

Maalivahdit sentään ovat pysyneet hyvin pitkälti samoina, ainakin vielä toistaiseksi, joskin Pekka Rinteellä, Tuukka Raskilla ja kumppaneilla on jo uudet haastajat Juuse Saroksessa, Joonas Korpisalossa ja vaikkapa Ville Hussossa.

Tässä kohtaa moni varmasti miettii, että mikä ihme on tämä neljän ja puolen vuoden mittainen ajanjakso, josta tässä toistuvasti puhutaan, ja mistä se tulee.

No, kirjaimellisestihan se tarkoittaa hyppyä kesäkuuhun 2013, ja tässä kohtaa tuo ajankohta on todella tärkeä.

Silloin me – sinä ja minä – aloitimme yhteisen matkamme. Nyt – siis neljä ja puoli vuotta myöhemmin – se yhteinen matkamme päättyy.

Omalta osaltani haluan siis kiittää kaikkia lukijoita siitä yhteisestä retkestä, joka alkoi Jääkiekkoexpertin aikana ja päättyy nyt omalta osaltani NHLSuomen alaisuudessa.

Siihen retkeen kuuluu lukuisia, toinen toistaan upeampia, keskusteluja.

Joskus olemme olleet rajusti eri mieltä, joskus taas voimakkaasti samaa mieltä, mutta yhtä tosiasiaa ei muuta mikään – näin erinomaista ja lajia rakastavaa lukijakuntaa ei ole olemassa missään.

Sen pidemmittä puheitta on koittanut allekirjoittaneen aika poistua takavasemmalle ja lähteä kohti uusia laitumia Gordie Howen sanojen saattelemana:

”You find that you have peace of mind and can enjoy yourself, get more sleep, and rest when you know that it was one hundred percent effort that you gave – win or lose.”