Useiden eri maiden jääkiekkoliitot ovat todella huolissaan siitä, että NHL-pelaajien ohella myös KHL-pelaajat jäävät ulos Pyongchangin olympialaisista.

KHL ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että mikäli Venäjä ei saa edustusoikeutta tuleviin olympialaisiin, tulee se perumaan olympiataukonsa ja sitä kautta myös KHL-pelaajat jäävät ulos Pyongchangin turnauksesta.

Kriittisenä hetkenä Venäjän osallistumisoikeudelle pidettiin jo etukäteen maailman antidoping-toimisto Wadan päätöstä; mikäli se ei palauta Venäjän antidoping-toimikunnalle toimintavaltuuksia, Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tulee suurella todennäköisyydellä eväämään Venäjältä osallistumisoikeuden Pyongchangin olympialaisiin.

Tuo päätös saatiin vajaa viikko sitten ja se oli puhtaasti jääkiekkoilullisesta näkökulmasta katsottuna pahin mahdollinen: Venäjän antidoping-toimikunnan toimivaltuuksia ei palautettu (LUE LISÄÄ).

Päätöksen jälkeen huoli eri maiden jääkiekkoliitoissa kasvoi suureksi: toteuttaako KHL uhkauksensa ja evää pelaajiensa esiintymisen olympiajäillä?

[readmore from=”olympialaiset”]

Kanadan Jääkiekkoliitto, ja useat eri Euroopan maiden jääkiekkoliitot, eivät jääneet tuleen makaamaan, vaan lähestyivät KHL:ää kirjeellä. Kyseisessä kirjeessä pyydettiin, että KHL vapauttaisi ainakin kyseisten maiden pelaajat olympialaisiin.

Venäläisen uutistoimiston TASS:n mukaan myös Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja Rene Fasel otti asiaan kantaa melkoisen jyrkällä tavalla.

– KHL:n, ollessaan Venäjän Jääkiekkoliiton jäsen, on noudatettava sekä seurattava IIHF:n lakeja ja sääntöjä. Heidän on vapautettava ulkomaalaispelaajat olympialaisiin.