NHL:n nykymalli esimerkiksi seuran pelaajahankintojen kautta on ollut liigan nykyisille faneille tuttua huttua jo yli vuosikymmenen ajan. Joko solmit pelaajan kanssa sopimuksen, kun hän on ilman pahvia, hankit hänet kenties vaihtokaupan myötä tai varaat hänet draftissa.

Asiat eivät kuitenkaan olleet näin yksinkertaisia vielä vuonna 1991, sillä liigan toiminta oli hyvin erilaista, kuin nykypäivänä. Tämän vuoksi myös muuan Scott Stevens joutui vaihtamaan seuraa St. Louis Bluesista New Jersey Devilsiin.

Kaikki alkoi siitä, kun St. Louis Blues teki kesällä 1991 sopimuksen vapaana agenttina olleen Brendan Shanahanin kanssa, joka oli liigan yksi suurimpia nuoria lupauksia. 22-vuotiaan sopimus oli nelivuotinen ja yhteisarvoltaan 5 miljoonaa dollaria.

Seura oli panostanut toden teolla myös vuotta aiemmin, kun se teki nelivuotisen sopimuksen puolustaja Scott Stevensin kanssa.

Shanahan kuului kuitenkin tuolloin vapaiden agenttien ”Group I:seen”, eli Bluesin oli maksettava hänestä korvaus miehen edelliselle seuralle, New Jersey Devilsille. Se oli tehnyt samoin myös Stevensin suhteen, sillä Washington Capitals sai hänen menetyksestään korvaukseksi viisi ykköskierroksen varausvuoroa.

Shanahanin kohdalla tilanne ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen. Ensinnäkin NHL:llä meni yli puolitoista kuukautta hyväksyä sopimus, minkä jälkeen alkoi keskustelu korvauksesta. Blues ei pystynyt enää tarjoamaan ykköskierroksen varauksia, joten Devilsin uskottiin kurkottavan taivaalle ja sen huhuiltiinkin olevan Adam Oatesin perässä, joka oli tehnyt menneellä kaudella komeat 115 tehopistettä.

Keskusteluissa Oatesin lisäksi olivat myös juuri Scott Stevens sekä supertähti Brett Hull. Blues kuitenkin kieltäytyi keskustelemasta seuran kanssa kyseisestä kolmikosta, joten se lähetti Devilsille kohtalaisen kovan paketin; maalivahti Curtis Josephin, hyökkääjä Rod Brind’Amourin sekä joitakin varausvuoroja.

Devils tähtäsi kuitenkin korkeammalle ja hylkäsi kyseisen paketin. Asia eteni lopulta välimieskäsittelyyn, joka ratkesi 3. syyskuuta 1991. Neutraali välimieskäsittelijä Edward J. Houston oli tehnyt päätöksensä, että juuri Scott Stevens oli se herra, joka sai luvan pakata laukkunsa ja muuttaa New Jerseyn osavaltioon.

Miehen itsensä kannalta tämä olikin lopulta aivan uskomattoman komea siirto, sillä hän voitti pirupaitojen riveissä kolme Stanley Cupia vuosina 1995, 2000 ja 2003. Lisäksi hän voitti pudotuspelien parhaalle pelaajalle jaettavan Conn Smythe Trophyn vuonna 2000.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.