NHL on nähnyt vuosien saatossa useita varaamattomia pelaajia, ja yleensä siihen on syynsä, miksi kyseistä pelaajaa ei ole koskaan varattu minkään seuran toimesta.

Joskus taasen kyseiset pelaajat ovat kypsyneet toisia kauemmin ja ansainneet paikkansa NHL:ään pelkästään myöhempien näyttöjensä perusteella.

Seuraavien päivien aikana voitkin seurata sivuiltamme, ketkä ovat NHL:n kaikkien aikojen parhaat varaamattomat pelaajat. Yhdeksäntenä, ja toiseksi viimeisenä, vuorossa on sijalta kaksi löytyvä Adam Oates.

Vaatii hyvin paljon, että pelaajan voi asettaa listauksessa muun muassa Peter Stastnyn ja Börje Salmingin edelle, mutta niin vain Oates kykeni tähän.

Oates pelasi juniorivuotensa Ontariossa, ja hän siirtyi lopulta vuonna 1982 Yhdysvaltojen yliopistosarjaan. Kanadalainen pelasi NCAA:ssa lopulta neljä kautta ja 98 ottelua, joissa hän iski 66 maalia ja yhteensä 216 tehopistettä.

Oates ohitettiin kuitenkin vuosi toisensa jälkeen, kun NHL:n varaustilaisuus koitti. Miehellä oli toki mittaa vain 180 senttiä, mikä karkoitti takuuvarmasti osan joukkueista pois. Viimeisellä NCAA-kaudellaan hän teki 38 otteluun 31 maalia ja yhteensä 91 tehopistettä, mikä oli sanomattakin aivan älytön saldo.

Siltikään Oates ei koskaan saanut tililleen NHL-varausta. Lopulta Detroit Red Wings päätti antaa 23-vuotiaalle mahdollisuuden kirkkaissa valoissa, eikä Oates pettänyt. Nimittäin kun hyökkääjä oli totutellut NHL-vauhtiin, iski hän jo neljännellä Red Wings -kaudellaan (1988-89) 69 runkosarjaotteluun 16 maalia ja yhteensä 78 tehopistettä.

Kyseisen kauden jälkeen hän siirtyi St. Louis Bluesin riveihin, ja käytännössä loppu on historiaa. Heti ensimmäisellä sesongillaan nuottipaidoissa hän painoi 80 runkosarjakamppailuun 102 tehopistettä, ja seuraavalla kaudella 60 ottelua tuottivat 115 paunaa.

Kaudella 1992-93 Oates oli aivan pitelemätön, sillä hän teki Boston Bruinsin paidassa 84 runkosarjaottelussa käsittämättömät tehot, 45+97, eli siis uskomattomat 142 kappaletta! Tästäkin huolimatta Oates sijoittui Hart Memorial Trophyn äänestyksessä vasta neljänneksi.

Bruinsin jälkeen hän edusti vielä neljää eri NHL-seuraa, Washington Capitalsia, Philadelphia Flyersia, Anaheim Mighty Ducksia sekä Edmonton Oilersia. Mies lopetti pelaajauransa kauteen 2003-04.

Oates pelasi NHL:ssä lopulta 1 337 runkosarjaottelua, joissa hän teki 341 maalia ja yhteensä 1 420 tehopistettä. Hän on NHL:n kaikkien aikojen 17. paras pistemies, joten on uskomatonta ajatella, että häntä ei koskaan varattu minkään seuran toimesta.

Syötöissä (1 079) mitattuna Oates on NHL:n kaikkien aikojen listalla sijalla seitsemän. Hänen edellään ovat ainostaan Paul Coffey, Jaromir Jagr, Ray Bourque, Mark Messier, Ron Francis sekä tietenkin Wayne Gretzky.

Oates sai ansaitun kutsunsa Hockey Hall of Fameen vuonna 2012, jonne hän liittyi yhdessä Joe Sakicin, Mats Sundinin sekä Pavel Buren kanssa. Kova vuosi, ellen sanoisi.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.