NHL on nähnyt vuosien saatossa useita varaamattomia pelaajia, ja yleensä siihen on syynsä, miksi kyseistä pelaajaa ei ole koskaan varattu minkään seuran toimesta.

Joskus taasen kyseiset pelaajat ovat kypsyneet toisia kauemmin ja ansainneet paikkansa NHL:ään pelkästään myöhempien näyttöjensä perusteella.

Seuraavien päivien aikana voitkin seurata sivuiltamme, ketkä ovat NHL:n kaikkien aikojen parhaat varaamattomat pelaajat. Viidentenä vuorossa on sijalta seitsemän löytyvä Joe Mullen.

Hänen lapsuutensa ja nuoruutensa kului jääkiekon osalta New Yorkin osavaltion junioriliigassa, kunnes kaudella 1975-76 hän liittyi Bostonin yliopiston jääkiekkojoukkueeseen.

Täällä hän tahkosi lopulta neljän kauden ajan, pelaten henkilökohtaisella tasolla loisteliaasti koko yliopistouransa ajan. Kaiken kaikkiaan Mullen kiekkoili Bostonin paidassa 111 ottelun verran, tehden näissä 110 maalia ja yhteensä 212 tehopistettä.

Kovista lukemista huolimatta Mullenia ei koskaan varattu NHL:ään, ja tarina oli 70-luvun jääkiekkoilijalle varsin tuttu: hänellä oli nimittäin mittaa ainoastaan 178 senttiä. Neljännen yliopistovuoden päätteeksi St. Louis Blues päätti tarjota hänelle kuitenkin mahdollisuutta liittyä organisaation riveihin.

Ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan (1979-1980) Mullen sai tililleen ainoastaan yhden ottelun Bluesin riveissä, joka tuli pudotuspelien aikana. Jo heti seuraavalla sesongilla pienikokoinen oikea laituri pelasi Bluesin paidassa kuitenkin 45 runkosarjakamppailua, joissa hän iski komeat 25 maalia ja yhteensä 59 tehopistettä.

Pudotuspeleissä meininki säilyi ennallaan, sillä kymmenen kevään ottelua tuotti miehelle tehot 7+11.

Mullen kuului Bluesin vakituiseen kokoonpanoon lopulta reilun neljän kauden ajan, minä aikana hän pelasi seuran riveissä 301 runkosarjaottelua tehoin 151+184. Ei siis lainkaan hassumpi sisäänajo pienikokoiselta varaamattomalta pelaajalta.

Kesken kauden 1985-86 Blues päätti kaupata Mullenin kuitenkin Calgary Flamesiin, mitä yhdysvaltalaishyökkääjä sai kutsua kodikseen seuraavan viiden vuoden ja 345 runkosarjaottelun ajan. Länsi-Kanadassa Mullen pelasi myös NHL-uransa ainoan yli 100 tehopisteen kauden, kun 1988-89 hän iski 79 runkosarjakamppailuun 51 maalia ja yhteensä 110 tehopistettä.

Samaisella kaudella mies juhlisti myös uransa ensimmäistä Stanley Cupia, voittaen myös Lady Byng Memorial Trophyn. Liigan parhaalle pelaajalle jaettavan Hart Memorial Trophyn äänestyksessä hän sijoittui viidenneksi heti Wayne Gretzkyn, Mario Lemieux’n, Steve Yzermanin sekä Patrick Roy’n jälkeen.

Mullen pelasi tämän jälkeen vielä yhden kauden ajan liekkipaidassa, kunnes kesällä 1990 häntä odotti siirto Pittsburgh Penguinsiin. Mario Lemieux’n ja Jaromir Jagrin tähdittämä pennssylvanialaisseura voitti Mullenin aikakaudella kaksi Stanley Cupia (1991,1992).

Viiden Penguins-kauden jälkeen Mullen suuntasi seuraavaksi Boston Bruinsiin, missä hän pelasi yhden sesongin ajan. Tämän jälkeen mies suuntasi takaisin Penguins-paitaan, missä hän lopetti uransa kauden 1996-97 päätteeksi.

Mullenin saldoksi NHL:stä jäi 1 062 runkosarjaottelua, 502 maalia, 561 syöttöä, 1 063 tehopistettä, kolme Stanley Cupin mestaruutta, kaksi Lady Byngiä ja yksi All Star -valinta. Kaikki tämä, eikä koskaan NHL-varausta.

Peliuransa jälkeen Mullen on toiminut muun muassa Pittsburgh Penguinsin ja paikallisvastustaja Philadelphia Flyersin apuvalmentajana.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.