Sitä aina sanotaan, että suomalaiset ovat nöyrää kansaa, jotka eivät uskalla, kehtaa tai halua asettaa itseään minkäänlaiselle jalustalle.

Sama pätee myös joukkuelajeihin, sillä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta suomalaiset, esimerkiksi juuri NHL-pelaajat, ajattelevat asiat aina joukkue ensin -mentaliteetilla. Osa pitää tätä hyvänä asiana, osa taasen näkee, että pieni terve itsevarmuus – à la Patrik Laine – olisi ainoastaan hyvästä.

Mutta tuskin yksikään suomalaispelaaja on yltänyt nöyryydessä vielä Matt Murrayn tasolle. 23-vuotias kanadalaisvahti on nimittäin pelannut NHL:ssä nyt 62 runkosarja- ja 32 pudotuspeliottelua, voittaen siinä ohessa kaksi Stanley Cupia seuran pudotuspelien ykkösvahtina.

Kaikista älyttömin fakta Murraysta on ehdottomasti se, että hän on voittanut molemmat mestaruutensa tulokaspelaajan statuksella. Nimittäin ensimmäisellä kaudella hänen ottelumääränsä ei rikkonut vielä tulokasstatuksen rikkovaa rajaa.

Tästäkin huolimatta Murray uskoo, että hän ei ole vielä todistanut mitään – etenkään itselleen.

– Minusta tuntuu aivan siltä, kuin en olisi tehnyt vielä juuri mitään. En todellakaan pidä itseäni minään muuna, kuin kaverina, joka yrittää osoittaa tasonsa ja olla paras mahdollinen pelaaja, Murray nöyristely Pittsburgh Post-Gazettelle.

– Puolitoista vuotta ja olemme voittaneet Cupin nyt molemmilla kerroilla? En usko, että se kertoo mitään pitkässä juoksussa. Minulla on vielä pitkä matka huipulle ja minä koen, että minä olisin vasta aloittanut urani.

Murrayn otteet olivat lopulta niin vakuuttavia, että seura pystyi jättämään pitkäaikaisen ykkösvahtinsa, Marc-Andre Fleuryn, suojaamattomaksi pelaajaksi kesän laajennusdraftiin. Lopulta Vegas Golden Knights valitsikin kanadalaisvahdin odotetusti riveihinsä.

Murray valittiin äskettäin NHL:n tämän hetken neljänneksi parhaaksi maalivahdiksi heti Carey Pricen, Braden Holtbyn ja Sergei Bobrovskyn jälkeen. Murraylta kysyttäessä hän kuitenkin sivuutti asian nopeasti.

– En halua vastata tyhjänpäiväiseen kysymykseen. Haluan vain saada samanlaisen uran, kuin ”Flowerilla” oli täällä – hän on kaveri, joka oli menestynyt maalivahti todella pitkään.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.